Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Daga_daga

Euthyrox 50 a ciąża i starania

Polecane posty

Gość Daga_daga

Hej mam pytanie do dziewczyn, które mają utajona niedoczynność i chcą zajść w ciążę. Trafiłam do Endo bo chciałam zajść w ciążę a wynik TSH 3,2 nie zadawał mnie. Pani dała mi 25 euthyroxu. Po 2 miesiącach spadło do 1,8 a ft4 trochę się podniosło i wynosiło 1,190 a górna norma to 1,700 i pani stwierdziła,że mimo leku mało mam hormonów więc zwiększyła dawkę do 50. Czy to nie jest za dużo ? Nie zaburzy mi to cyklu ? Jaka to w rzeczywistości dawka ? Duża ? Mała ? Biorę na razie 3 tyg i ciekawa jestem jak to wpływa na cykl. ? Jeśli któraś z was jest w temacie proszę o wypowiwdz i dyskusje !

Gość gość
Moja córka już od trzech lat bierze 50, początkowo też miała 25 ale po pobycie w szpitalu i po wykonaniu szeregu badań lekarz prowadzący zwiększył dawkę i tak jest do dzisiaj. Ma 24 lata, żadnych zaburzeń hormonalnych i regularne cykle jak w zegarku.

Gość gość
euthyrox to nie czysty horomon. on podlega konwersji w watrobie jelitach. jak masz przeciazone te organy i jakiekolwiek niedobory Fe D3 magnez b12 czy cos w tym stylu mozesz i konska dawke lykac i nic ci to nie da. tsh nie jest najwazniejesze to hormon przysadki. ft3 i ft4/ tsh moze sie zmieniac wbrew temu co pisza ze on pokazuje stan sprzed miesiaca nawet z dnia na dzien np. z 2,0 do 3,0

Gość Daga_daga
Dziękuję za wypowiedź a ile córka miała tsh ? Jeśli można spytać? Endo uważa że to subkliniczna niedoczynnośc choć ja osobiście uwazam, ze podniosło mi się tsh od bardzo silnych stresów a tak już miałam kiedys. Wiem,że przysadka i nadnercza reagują na stresy i zaburzają i się hormony... Gdyby nie fakt że pragnę dziecka (3-ego) to nie faszerowala bym się. Stąd moje wątpliwości czy np nie wpadnę w niedoczynność czy dawka nie zaduza itd ...

Gość Daga_daga
No tak Wit d zażywam od dwóch miesięcy w dawce 2000 j.m, magnez staram się brać w postaci cytrynianu choć u nas to jakoś kiepsko z dostępnością ...ale niedobory na pewno mam bo mam też w pakiecie silna nerwicę z depresją lekka ...dziękuję za odpowiedź takie informacje są bardzo cenne

Gość gość
Niestety nie pamiętam,to było niewiele ponad normę, lecz po wywiadzie lekarskim ( córka nie mogła spać po nocach, przytyla), lekarz sam stwierdził że samo tsh nie jest miarodajnym badaniem stąd decyzja o szpitalu i wykonaniu wszelkich możliwych badań. Po zwiększeniu dawki z 25 do 50 wszystko wróciło do normy i trwa do dzisiaj.

Gość gość
TSH w staraniach o dziecko ma być nie większe niż 2.5.

Gość gość
No właśnie, zapomniałam, że stany nerwowe u córki też występowały.

Gość gość
Mam wyciętą tarczycę i tez biorę 50.

Gość Daga_daga
Aha ja osobiście oprócz łamliwośc***aznokci i marnej jakości włosów nie miałam oznak niedoczynności wiem też że takowa nie musi być w subklinicznej. Miałam cykle regularne raczej owulacyjne ale miesiączki obfite i właśnie ostatnio ( przed braniem leku) zaczęły być nieznośnie bolesne więc porobilam badania. Wiem, że tsh najlepiej koło 1 ..

Gość Daga_daga
Dodam jeszcze że nie mam Hashimoto bo przeciwciała anty tpo i atg nie występują ale w zamian żebym się nie nudziła mam 2 guzki ( mam je z 8 lat) więc może też przez nie owa tarczyca niedomaga ? Zresztą 2 ciążę przeszłam bez leków a wyniki ok stąd nęci mnie pytanie czy wogole powinnam brać te hormony w takich dawkach ...