Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gościnny

Jak można być katolikiem ?

Polecane posty

Gość gość
Koran zabrania tworzenia wizerunków Boga, nie modlą się do świętych, a świętą wojnę mają. Też ręka Szatana? Może. Wiesz co? Ty mi sekciarstwem zalatujesz.

Gość gość
Nie możliwe. Sekciarstwem? Bez przesady. Wiele religii zakazuje wykonywania wizerunku Boga. Tyle że Matka Boska nie jest Bogiem i święci też nie są Bogami. Więc dlaczego jest taki kult maryjny? I co to ma z koranem wspólnego?

Gość gość
Nikt nie równa Matki Boskiej z Bogiem. Czemu przeszkadza Ci akurat Kult Maryjny? Ludzie czczą bożków: pieniądze, idoli, których zdjęcia wieszają sobie na ścianach. To nie drażni? Poszukujesz Boga, odrzucasz zapewne wszystkie religie, drażni Cię -jak przypuszczam- instytucjonalizm zrzeszeń religijnych i pewnie czytasz Biblię. Tego nie wiem, ale to dość pospolite. Sekciarstwo? Czemu nie do tego zmierzasz. Stosujesz świadomie czy nie podręcznikowe techniki.

Gość gość
Nikt nie równa MB z Bogiem? Mylisz się. Wystarczy spojrzeć na ilość świąt maryjnych, kościołów p.w, i ,, fanatyzmu,, moherów klepiących zdrowaśki i całujących obrazek z podobizną JP2 przed wejściem do kościoła (widziałam na własne oczy). Rozumiem prośby o wstawiennictwo ale ogrom ludzi czci Matkę Boską jak Boga. A tak chyba nie powinno być? No nie wiem. Te objawienia też są często mocno naciągane. Przecież Jezus ostrzegał przed omamami szatana. A tu taka sytuacja Lourdes, Medziugorie...

Gość allium
w Polsce każdy kto czyta Biblię czyli Słowo boże jest podejrzewany o sekciarstwo , w najlepszym wypadku o przynależność do ŚJ. Pytanie - dlaczego katolicy tak bardzo boją się Biblii ? oczywiście nie wszyscy ale jednak większość co widać nawet po tej dyskusji . Może podświadomie czują ,ze ich wiara ukształtowana bardziej przez tradycję i nauki teologiczne księży nie ostałaby się w starciu z Biblią i musieliby samodzielnie podjąć trud poznawania Boga i jego prawdziwego charakteru ?

Gość gość
Jak można być Muzułmańską koorwą ?.. to jest pytanie :classic_cool:

Gość gość
Idź do Świadków Jehowy. Boga ile chcesz, MB nie ma. Chodź po domach i dawaj Świadectwo. Jeśli nie, znajdź inną sektę. Nie dziw się, że ludzie wyznają i otaczają kultem to co chcą. Mają do tego prawo.

Gość gość
można bo tam gwałcą niewierne kobiety w "imię Wiary" nie wazne ze dziecko ewazne ze ma tzipke .. Mahomed przywala bo sam ruchał dzieci.Jezus nie robił takich rzeczy

czlowiek wierzący nie ma potrzeby " wstawiennictwa świętych" skoro wierzy ,że " jeden jest pośrednik pomiędzy Bogiem a ludźmi - Jezus Chrystus "

Gość gość
Nikt tu nie napisał że Matki Boskiej nie ma. Po co takie ataki. Jestem katolikiem i otaczam jej osobę szacunkiem. Ale: nie rozumiem fanatyzmu czci niektórych ludzi w stosunku do MB i świętych. Jest jeden Bóg. I wszystkie święta i świątynie powinny być poświęcone tylko JEMU! Poza tym zniesmacza mnie też handel jej wizerunkiem i wizerunkami świętych. Kupujesz taki obraz MB i okazuje się że są ma nim namalowane / nadrukowane symbole satanistyczne. A ludzi przed tym się modlą. Coś tu chyba jest nie tak. I trzeba być Jehowy czy Ewangelik czy Protestant żeby to dostrzec. Nie wiem dlaczego to oburza ludzi?? Poczytajcie o symbolach satanistycznych na obrazach katolickich. Przecież to nie mój wymysł tylko fakt.

Gość gość
*i nie trzeba być... Miało być

Gość gość
Ty wierzysz w Jezusa, ktoś inny w Mahometa albo Siwę itp.

Gość gość
Fakt jest taki że religie są wymyślone chłopczyku z ćwierćinteligencją.

no ale jaki stąd wniosek ? że wszystkie bóstwa są prawdziwe ? że to jeden i ten sam bóg ?że po prostu nosi tylko inne imiona >

Gość gość
Kosciol katolicki to nie crzescijanstwo. Kto studiowal historie kosciola, ten wie, ze to najwieksza intryga w historii i nie ma nic wspolnego z Jezusem Chrystusem. Ludzie nie maja pojecia czym jest kosciol katolicki. Smutne to. Dla mnie to najwieksza organizacja, instytucja, panstwo, ktore dokonala ludobojstwa na ollbrzymia skale, niespotykana w zadnym rejonie swiata. Wszyscy zbrodniarze wojenni, nawet gdyby ich zbrodnie połączyć, nie zrównałyby się z tymi katolickimi. Nawet w XX wieku dochodzilo do ludobojstwa przez te instytucje. Duzo pisania, duzo dowodow...

Gość gość
Ale rozmowa tyczy się katolików a nie siwy czy mahometa

Gość gość
Jeśli siła wyższa ma być wszechmogąca nie powinno być dla niej żadnym problemem być każdym z bogów osobno. Przecież może zrobić wszystko chyba że nie może, wtedy nie jest wszechmogąca tylko ograniczona.

Gość gość
Moze, gdyby katolicy czytali odpowiednia biblie, bez komentarzy zboku, to wiedzieliby, ze jedynym posrednikiem w modlitwach do Boga Ojca jest Jezus. Nikt inny. To powiedzial sam Pan Jezus. Nie mozna sie modlic do nikogo innego. Wiele jest rzeczy w Biblii, o ktorych katolicy nie wiedza, a calkiem przeinaczaja wiare. Jak np. usuniecia przykazania o tym, ze nie wolno sobie robic wizerunkow Boga, rzezb, figurek ani modlic sie do obrazow i figurek, bo tak czynili poganie. To zostalo usuniete. Jak widze, jak nosza te obrazy po ulicach, czy figury niby Matki Jezusa, to nie moge na to patrzec. To jest czyste poganstwo, a nie chrzescijanstwo. Tego jest tak duzo, ze nie chce mi sie tego pisac, bo i tak ludzie sa zaslepieni. KK zwiodl wszystkich -niemal. Zobaczcie jakie rzezby sa w Watykanie, ja bym miala koszmary, gdybym tam przebywala. To nie ma nic wspolnego z Bogiem. Jezus mówi o Bogu Ojcu- Ojciec Święty, a tymczasem katolicy tak mówią o papieżu. Zresztą niemal każdy z kolejnych papieży wydawał encykliki, w ktörych ogłaszał, że to on jest Bogiem na Ziemi, albo ważniejszym od Jezusa. Tego jest tak dużo, że 4 tomowy spis nie ujął wszystkich ich przewinień

Gość gośćakimuszek
1¹21!!!!!!!1112122

Gość gość
Do 17:56 ZGADZAM SIĘ to co napisałeś odzwierciedla prawie w 100% to co sam uważam. Jak patrzę na ten kult maryjny to właśnie takim pogaństwen to zalatuje. Kiedyś rozmawiałem w pracy ze znajomą, bardzo wierząca ale PŚ nie czyta. Nie wiedziała o tym wymazanym przykazaniu. Zrobiła oczy duże i stwierdziła że to nieprawda i to,, ataki na kk,, a ksiądz to jak sam Pan Jezus.. Serio

Gość gość
Ci inni "bogowie" są wymyśleni. Jest tylko jeden prawdziwy i jest nim ten, który dał nam Jezusa.

Gość gość
Albo to: uznanie, ze Maryja jest wieczna dziewica, ale nie wspomina sie o tym, ze sa w Biblii fragmenty, pokazujace, ze Jezus mial rodzenstwo. Gdy Jezus sie urodzil, Maryja normalnie wspolzyla ze swoim mezem i z tego narodzily sie dzieci. Powiedz to katolikowi, to uzna to za wielka obraze. A przeciez ta teze o dziewictwie Watykan wymyslil w XIX wieku. Po co to wszystko? Zeby modlic sie do niej, a to juz jest niebiblijne, przeciwko SLowu Bozemu. Tak wyglada wlasnie zwiedzenie. Mialam kolezanke, bardzo religijna katoliczke, ktora jak nie mogla czegos znalezc, to modlila sie do sw Antoniego, i to nie sa zarty. Skonczyla nawet teologie.

Gość gość
Kościół Katolicki ma za uszami, to fakt. Kulty świętych odpadają, obrazki, procesje też. Jak jest alternatywa dla wyznania rzymsko-katolickiego, a w kolejności dla całego chrześcijaństwa. Odrzucić, budować od nowa, zniszczyć Kościół i niech każdy sobie. Może stworzyć coś nowego, może nie, bo się prędzej czy później wypaczy jak KK. Łatwo krytykować i wytykać błędy ale wskazać drogę wyjścia? Jak widzicie wyznawanie wiary w Boga?

Gość gość
Jak widzę wyznawanie Boga? Przede wszystkim swoim sercem i swoim życiem, czytając Biblię i Ewangelie, to co Jezus mówił, jak postępować, żeby zostać zbawionym. Żadnych dogmatów... Jezus Chrystus nie stworzył religii. To jest wiara. Żadne kościoły. Wystarczy cicha wiara, spotykanie się i wspólne wspieranie się, żeby nie zboczyć, wspólnie się modlić o wszystko. Nie w żadnych zatwierdzonych prawem religiach, kościołach o różnych nazwach. Jest tylko jeden kościół - to ci którzy wierzą w Jezusa i idą za nim, słuchają i tak postępują. Zero czczenia pieniędzy, ludzi, figur i obrazów. Pierwsi chrześcijanie wciąż istnieją i istnieli, zwalczani przez kościół katolicki, bo niebezpieczni, bo głosili prawdę, bez tych wszystkich dodatkowych rzeczy. To zawsze byli ludzie skromnie, bez pychy, uczciwi, cicho sobie żyli podążając za Bogiem, nadstawiający policzka, to często byli ludzie ubodzy, prześladowani. To czego uczy Jezus jest bardzo ciężkie do spełnienia, bez wiary i codziennej modlitwy, to tylko Bóg może dać siły, na zmianę, aby stać się pokornym. To bardzo wąska droga, trudna. W świecie pokus, podążania za dobrobytem, to wręcz głupota. Tacy chrześcijanie istnieli i nie przeczytamy o nich w książkach do historii. Znam takich i nic wspólnego nie mają z kościołami stworzonymi przez człowieka. To po prostu: chrześcijanie, bez dodatkowych nazw. Słowo Boże i tylko to. Jest piękna książka chrześcijanina, prześladowanego za wiarę, którą napisał w więzieniu: John Bunyan " Wędrówka pielgrzyma". Tam jest opisana wiara chrześcijanina. Polecam.

Gość gość
"Ci inni "bogowie" są wymyśleni. Jest tylko jeden prawdziwy i jest nim ten, który dał nam Jezusa." x Ignoranctwo, bezdenna glupota i religijna ciemnota. Tak można scharakteryzować ciebie i każdego który swojego boga uznaje za najlepszego, a innymi gardzi. Bez obaw, twój też jest wymyślony, ale nikt ci nie zabroni wierzyć że jest inaczej. To się nazywa radykalizm/fanatyzm. Pewnie nie znasz tych pojęć.

Gość gość
Nie jestem fanatykiem, nie gardzę innymi i nie narzucam. Ja poznałam prawdę i dla mnie tak wygląda prawda. Dla Ciebie nie. To Twoje życie, mnie nic do tego. Wiesz, kto to fanatyk religijny, to przeważnie bardzo nienawistny człowiek, związany z religią jakąkolwiek, który próbuje siłą zmieniać wiarę ludzi, który nienawidzi wszystkich innych, niż on. Ja nie jestem z żadnej religii. Ja tylko wierzę w Jezusa i uważam, że tylko jest jeden Bóg. Dla mnie to nie jest ten sam Bóg o różnych nazwach. Ciebie też można nazwać, że jesteś fanatykiem swojego przekonania, swojej filozofii, bo próbujesz mi pokazać swoim agresywnym słowem, że jestem ciemnotą, że to nieprawda, w co ja wierzę. Ja wierzę w to i pokazuję to, a Ty w co innego. Nic nam do siebie.

Gość gość
gość dziś gość dziś właśnie to "rozumienie" jest interpretacja. A, tak swoją drogą, to chyba jestem dzieckiem. x max 13 lat , taka dojrzałosc przedstawiasz gość dziś Jak będziesz taka niegrzeczna, to ja się obrażę. Wykaż brak dojrzałości w moich wypowiedziach. Jeśli komuś brakuje argumentów to atakuje osobę przeciwnika. Jesteś niedojrzała, nic nie rozumiesz itp. Takie ataki właśnie są dowodem braku dojrzałości. gość dziś Napisałam, że chyba jestem dzieckiem ponieważ bawię się nową zabawką, którą jest ta pseudodyskusja. Ale... Jak każdemu dziecku zabawka mi się znudziła. x zapewne psychika ci nawaliła

Gość gość
:D Jeżeli kobieta ma upławy, to jest krwawienie miesięczne ze swojego ciała, to pozostanie siedem dni w swojej nieczystości. Każdy, kto jej dotknie, będzie nieczysty aż do wieczora. Wszystko, na czym ona się położy podczas swojej nieczystości, będzie nieczyste. Wszystko, na czym ona usiądzie, będzie nieczyste. – Księga Kapłańska 15: 19-20 Zabijecie więc spośród dzieci wszystkich chłopców, a spośród kobiet te, które już obcowały z mężczyzną. Jedynie wszystkie dziewczęta, które jeszcze nie obcowały z mężczyzną, zostawicie dla siebie przy życiu. – Księga Liczb 31: 17-18 I dwie perełki na koniec :D (…) Ktokolwiek z potomków twoich według ich przyszłych pokoleń będzie miał jakąś skazę, nie będzie mógł się zbliżyć, aby ofiarować pokarm swego Boga. Żaden człowiek, który ma skazę, nie może się zbliżać – ani niewidomy, ani chromy, ani mający zniekształconą twarz, ani kaleka, ani ten, który ma złamaną nogę albo rękę, ani garbaty, ani niedorozwinięty, ani ten, kto ma bielmo na oku, ani chory na świerzb, ani okryty liszajami, ani ten, kto ma zgniecione jądra. (…) Tylko nie będzie podchodził do zasłony i nie będzie się zbliżał do ołtarza, bo ma skazę. Nie będzie bezcześcił moich świętości, bo Ja, Pan, jestem tym, który je uświęca! – Księga Kapłańska 21: 17-23 Nikt, kto ma zgniecione jądra lub odcięty członek, nie wejdzie do zgromadzenia Pana. – Księga Powtórzonego Prawa 23: 2

Gość gość
Jesteś ciemnotą i będziesz ciemnotą. A cytat "Ja nie jestem z żadnej religii, ja tylko wierzę w Jezusa" to tylko potwierdzenie tego co już napisałem. W tym wszystkim, w całym swoim zadufaniu i egocentryźmie zapominasz że ta twoja "prawda" jest tylko jedną z wielu prawd. A obiektywna prawda to mądrość która nie faworyzuje żadnej z prawd religijnych. To ty próbujesz przekonywać innych, to ty fanatycznie podkreślasz że to twoja prawda jest prawdziwsza od innych prawd, to ty próbujesz wejść na podium niesprawiedliwą drogą. Bo twoja prawda i prawdy innych są tak samo prawdziwe i to cię boli, to was boli, chcecie być jedyni, lepsi, ale nie będziecie bo mądry to wie.