Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Francji już nie ma! Uciekłem do Polski!

Polecane posty

Gość gość

Francja to już nie jest kraj bezpieczny – podjęliśmy decyzję, by wyjechać do Polski” – opowiada francuski imigrant mieszkający w Sopocie. Moja ojczyzna od pewnego czasu ma ogromne problemy z imigrantami, to kłopot, z którym kolejne władze nie bardzo umieją sobie poradzić – dziś mamy tego konsekwencje”– ocenia Marc Petit, szef francuskiej restauracji w Sopocie, cytowany przez „Dziennik Bałtycki”. „Ostre zamieszki, tzw. bunt przedmieść z 2005 roku, uświadomił nam, że Francja to już nie jest kraj bezpieczny – podjęliśmy decyzję, by wyjechać do Polski. Już wtedy uważałem, że jeszcze kilka lat i dla mojej ojczyzny nadejdą trudne czasy. To, co stało się w styczniu w redakcji „Charlie Hebdo”, to, co wydarzyło się w piątek, to jest wojna”– mówi Francuz. Jego zdaniem, Francja została gruntownie zmieniona wskutek napływu muzułmańskich imigrantów. „We Francji jest już blisko 10 mln muzułmanów. Trudno mówić o integracji. Proporcje zachwiały się, bywa, że to Francuzi muszą dostosować się do tych, którzy są w naszym kraju gośćmi. Francji, którą pamiętam sprzed 40 lat już nie ma. Dlatego wcale nie mam ochoty tam wracać, raczej myślę o tym, by moje dzieci przyjechały do Polski. W Paryżu trwa stan wyjątkowy. Pierwsza taka sytuacja od 1968 roku! Ulice pełne żołnierzy, skąpane we krwi! – to dla Francuzów abstrakcja. To już nie Paryż, to Bejrut”– mówi Petit. W ocenie przedsiębiorcy Europa jest uśpiona, podczas gdy wyznawcy islamu są pełni agresywnych zamierzeń. „Francuzi, ale i Europejczycy w ogóle muszą dziś być przygotowani na wojnę. Ale my nie jesteśmy na to gotowi, bo za dobrze nam się żyje. A tymczasem po przeciwnej stronie barykady stoją fanatycy, którzy nie boją się dla ojczyzny oddać życie”– mówi Petit.

Gość gość
hahaha a moji znajomi z francji zadzwonili do mnie w niedziele z tekstem "a co to sie u was w polsce dzieje?"pytam tzn co mają na myśli to ich odpowiedz była "faszyści na ulicach łamana demokracja konstytucja terror rządu"moje wyjaśnienia na nic sie zdały oczywiście popierają macarona:)

Gość gość
Mój znajomy z Francji rasistą i ksenofobem stał się dopiero we Francji, pod wpływem kontaktów z muzułmanami i czarnymi, możliwe, że niedługo wyjedzie stamtąd do innego kraju.

Gość gość
A mój brat który od lat tam mieszka też narzeka na to co sie we francji dzieje ale o naszym kraju ma podobną opinie jak znajomi gościa z 13;44 i jak tu przyjedzie to dla niego polska i polacy są najgorsi chociaż to mój brat nie mam już ochoty z nim dyskutować a tym bardziej do niego jeździć i nie potrafię zrozumieć dlaczego jest o nas polakach tak zła opinia bo jak jeździlem tam to widziałem różnych francuzów i uważam że my w niczym nie jesteśmy gorsi

Gość gość
wolałbym już żeby Polska była krajem faszystowskim, a nie multikulti syfem

Gość gość
gość dziś A mój brat który od lat tam mieszka też narzeka na to co sie we francji dzieje ale o naszym kraju ma podobną opinie jak znajomi gościa z 13;44 i jak tu przyjedzie to dla niego polska i polacy są najgorsi chociaż to mój brat nie mam już ochoty z nim dyskutować a tym bardziej do niego jeździć i nie potrafię zrozumieć dlaczego jest o nas polakach tak zła opinia bo jak jeździlem tam to widziałem różnych francuzów i uważam że my w niczym nie jesteśmy gorsi xxxxx Bo przez wszystkie lata tak byliśmy przedstawiani jako prymitywy i kryminalisci a osoby odpowiedzialne za dementowanie fałszywych o nas opinii albo nic z tym nie robiły albo co gorsze jeszcze potwierdzały ten fałsz bo same tak jak twój brat miały swoich rodaków za nic

Gość gość
Ostatnim razem we Francji byłem dwa lata temu, sami Francuzi to wspaniały naród, ale niestety są tam imigranci, którzy nawet po trzech pokoleniach nie chcą się zasymilować. Tak samo teraz dzieje się w Polsce, setki tysięcy niepotrzebnych nam imigrantów, w tym 40 tysięcy islamistów, którzy sprowadzają tu swoje rodziny.

Gość gość
uciekłeś do najzimniejszego kraju Europy .. Gratulacje głupoty .Mogłeś siedzieć w spaniałym klimacie gdzie nie ma sniegu , a zimy sa łagodne wybrałes Polske najgorszy z mozliwych kierunków .. U nas zima zaczyna sie 1 listopada , a konczy 31 kwietnia 6 miesięcy zimy

Gość gość
we Francji zima trwa półtorej miesiąca w Polsce 6 miesięcy

Gość gość
Mieszkam we Francji na stałe od lat. W Polsce przebywam kilka miesięcy w roku. Zamieszki z 2005 roku rozprestrzeniające się od Clichy sous Bois wynikały z niezadowolenia społecznego, głownie afroeuropejczyków, którzy nie widzieli dla siebie przyszłości i nie chciało im się pracować za minimalną płace. Wielu młodym w Polsce też się nie chce. Zaczęło się od tego, że młdzi ludzie uciekali przed niedobrą policją, która chciała ich wylegitymować. Inteligentnie pajac schował się na stacji transformatorowo- rozdzielczej i prąd go poraził. Kilka lat póżniej a Bagnolet szaleli na motocyklu enduro. Ktoś wezwał policję. Przyrżnęli w radiowóz i zrobiła sią afera, bo policja ich staranowała. Terroryzm, to coś innego. Zapewniam,że ulice nie są skapane we krwi. Nie bagetelizuję zjawiska jednak jeśli ktoś strzela na Polach El. (Avenue des Champs-Élysées) to trzeba pamiętać o tym co dzieje się w Niemczech czy w USA gdzie jakiś patafian robi jatkę w kinie. A, bandyta z Norwegii? W Polsce ktoś napada na Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej. A, tak swoją drogą dla przeciętnego Francuza Polak to to samo co Bułgar, Rumun, Ukrainiec itd. Większość nawet nie wie, że w Polsce nie ma euro tylko jakieś złotówki. Ale jedno przyznam. Po dłuższym pobycie we Francji można zostać rasistą. Przykład: Idę coś załatwić do urzędu. Mam wszystkie dokumenty, mówię po francusku, mam stały pobyt. Urzędnik jest biały. Przychodzi Afroeuropejka w sudańskich szatach, niekumata, niepiśmienna i ona zostaje załatwiona pozytywnie, ja nie. Dlaczego? Urzędnik boi się posądzenia o rasizm, a wszystkich-jak sądzę- pozytywnie załatwić przecież nie może. Pozdrawiam.

Gość gość
Nie byłeś to nie wiesz, na północy Francji klimat jest dokładnie taki sam jak w Polsce, a w górzystych regionach nawet gorszy. Ten cieplutki klimacik jest na samym południu i tam faktycznie jest fajnie. Pewnie bym został, bo muzułmanie nie wszędzie mordują Francuzów i innych nie-muzułmanów, ale żeby tam zostać trzeba znać bardzo dobrze język. W sumie we Francji byłoby fajnie, gdyby nie muzułmanie, wszystkie inne nacje się asymilują, ale nie Arabowie, Turcy, Albańczycy i inne muzułmańskie nacje.

Gość gość
Nie byłeś to nie wiesz, na północy Francji klimat jest dokładnie taki sam jak w Polsce od kiedy Francja jest krajem górzystym? To kraj nizinny tak jak Polska

Gość gość
Murzyni we Francji są różni, ale też się nie integrują, są zawsze w swojej czarnej kupie, wiem, bo tam pracowałem. Francuzi ze swoimi, Polacy tak samo, czarni z czarnymi. Mój znajomy narzekał najbardziej na czarnych, że chleją, rzygają i są głośni. Ja bym obstawiał Arabów jako najgorszych, bo zupełnie nie rozumiejących europejskiej kultury.

Gość gość
Masyw Centralny to całe centrum Francji, zmienna pogoda, potrafi być pogodnie i słonecznie rano, a potem deszcz i mróz jak w zimie. Cały pas wokół Alp to zimnica i jeszcze raz zimnica, słońce potrafi pojawić się w dolinie i o dziesiątej, poza tym potrafi nieźle popadać i zawiać. Na południu Francji okolice Pirenejów są OK, nawet nie jest tam zimno, ale w części południowej. Francja jest znacznie bardziej pagórkowata, niż Polska. Wiem bo poznałem 70% Francji.

Gość gość
gość 15.33 Nie przejmuj się ludzie wypisują bzdury. Francję znają z TV lub kilkudniowych wycieczek. Nie wszyscy oczywiście. Ja pisałam o 15.22. X Zgadzam się z opinią o Arabach. Są okropni. Bardzo butni, nie asymilują się od pokoleń (nie wszyscy). Turkom też nic nie brakuje. Generanie większość nacji trzma się raze.. Polacy nie. Generalnie Polak Polakowi wrogiem. Zawsze musi pokazać, że jest lepszy. Oserwuję to od lat wśród zasiedziałej emigracji. Tworzą się jakieś towarzystwa wzajemnej adoracji ale nie ma takiej spójności jak wśród np., Włochów, Żydów nawet Chińczyków.

Gość gość
15;52 dokładnie, ja czasami jeżdze do znajomych do francji i jak spotykam gdzieś rodaków to zawsze pogadam, a ci moji znajomi jak słyszą nasz język to zwiewają gdzie pieprz rośnie ,gdy im powiedziałam ze obok nich w piekarni pracuje polka i w sklepie druga polka to przestali tam chodzić

Gość gość
Polacy we Francji są różni i bezdomni i wykształceni na poziomie, tacy nie nawiążą ze sobą kontaktu.

Gość gość
Są też tacy, którzy pętają się po Europie (w tym przypadku Francji) z Polskim paszportem w kieszeni w poszukiwaniu zarobku. Nie chodzi o integracje z bezdomnymi. Chodzi o solidarność narodową taką jak w innych nacjach. Odnośnie bezdomnych w tym temacie mogę powiedzieć tyle. Misja polska w Bagnolet. Tam jest polski kościół. Bagnolet jest na styk z Paryżem ,. Metro Gallieni. Ksiądz powiedział: pomódlmy się za naszych rodaków, którym emigracja się nie powiodła. Pomodliliśmy się. I to wszystko Byliśmy z mężem dwa razy w tym kościele. Wybieramy francuskie. Nie chce robić reklamy najbardziej znanej polskiej misji w Paryżu, ale gdy chcieliśmy tam ochrzcić córkę, ksiądz zażyczył sobie bardzo dużo pieniążków. U Francuskiego księdza w innym kościele było co łaska.

Gość gość
Co Cię czeka? No to tak wygląda polak biedny we własnym kraju podobno go chroni konstytucja. Państwo w państwie?? Niech się weźmie CBA za tego typu machloje. O co chodzi? Apeluje o doniesienie do ministra o podejrzenie łamania konstytucji przez rady miast w sprawie ludzi biednych, którzy nie mają prawa kupić swoje mieszkania z długiem tylko ma prawa spekulant kupujący mieszkanie z długiem !!! A co Z 2005 roku jest uchwała w gminie, która powoduje blokowanie możliwości kupienia mieszkania przez zadłużonego najemce co powoduje wyrzucenie na bruk biednego. Czy jest to zgodne z konstytucją, że jednej osobie dają mieszkania prawie darno a innych na bruk wyrzucają w chwili gdy zadłużony podejmuje krok ku wzięciu kredytu hipotecznego na poczet również długu, który ciąży na mieszkaniu lub nieruchomości. Logika w tym przypadku pozwala na utrudnienie wykupu mieszkania we wsparciu banków gdzie zabezpieczenie jest mieszkanie a biedny kupując mieszkanie za kilkanaście procent wartości łatwo sobie mógł by spłacić co miesiąc za niewielką kwotę raty ale urzęd gminy utrudnia ludziom taką możliwość. Jakie ma intencje ta uchwała. Podobno jest to furtka by trzymać mieszkania do celów prywatnych z rady gminy a w tym burmistrz. Czy zgodnie z konstytucją zawarta została uchwała? Obywatel ma prawo ochrony w tym przypadku ale w czyim interesie jest tworzenie takiej uchwały?

Gość gość
Niedługo to Polski już nie będzie, jak będziemy sprowadzać imigrantów tak jak teraz