Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rozwarcie, skrócona szyjka ile do porodu?

Polecane posty

Gość gość

Witam, Jestem w 37 tc. Na wczorajszej wizycie lekarz powiedział, że jest rozwarcie na 1cm i szyjka znacznie skrócona. Wczoraj miałam takie lekkie pobolewanie brzucha, jakby skurcze, ale bardzo delikatne i poczułam, że coś wypłynęło. Była to odrobina tak jakby wody. Myśle, że to już wody płodowe powoli się sączą. Jak na razie od wczoraj nic się nie działo. /moje pytanie: Ile od czasu rozwarcia i odejscia tak małej ilości wód urodziłyście??

Gość gość
Ja z rozwarciem chodziłam miesiąc. Urodziłam po terminie.

Gość gość
Ja też z rozwarciem chodziłam długo, 3 tyg przed porodem miałam 2 cm, ale jeśli podejrzewasz że wody się sączą, to powinnaś zgłosić się do szpitala bo to zawsze ryzyko zakażenia i być może poród trzeba będzie wywołać jeśli sam się nie rozkręci. To nie jest jak z kurczami czy rozwarciem że można spokojnie czekać aż samo ruszy, czasem tygodniami.

Gość gość
Czyli jak to sączenie się ponowi to pojadę, już wszystko gotowe i czekam.

Gość gość
A jakie znaczenie ma ta "znaczne skrócona szyjka"? Te skurcze wczorajsze to mogłybyś pzepowiadające?

Gość gość
Po prostu szyjka do porodu się skraca, przy pełnym rozwarciu powinna być już zupełnie zgładzona. Ale w takim stanie można długo chodzić i to naprawdę wróżenie z fusów- tak jak z obniżającego się brzucha czy odchodzącego czopa. Niektóre rodzą następnego dnia, inne po 3-4 tygodniach. Skurcze najwyraźniej były przepowiadające skoro się wyciszyły. Ale wody skontroluj, nie czekaj do kolejnej wizyty.

Gość gość
Ja miałam skróconą od 34 tc a urodziłam w 42.