Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zaświadczenie dla rodziców chrzestnych z parafii

Polecane posty

Gość gość

Hej, zostanę matką chrzestną, miałam bierzmowanie parę lat temu, jednak od tamtej pory nie po drodze mi do kościoła, nie jestem jakaś totalnie anty, ale też nie jara mnie śpiewanie z moherami. Chrzest odbędzie się w innym mieście niż jest moja parafia, myślicie, że ksiądz z mojej parafii (gdzie miałam też bierzmowanie i mieszkam od zawsze) może mieć opory, by wystawić mi zaświadczenie o praktykowaniu wiary (bodajże tak to się nazywa). Miałam bierzmowanie, ale nie jestem jakaś aktywna, nie będę kłamać że chodzę co tydzień do kościoła (wiadomo ksiądz tego nie sprawdzi, aczkolwiek naprawdę nie znam tych księży, wszyscy zdażyli się zmienić i nie wiem nawet jak wyglądają). Nie chcę się męczyć z jakims udawaniem, czy ktoś miał podobną sytuację? Na innych forach czytałam, że czasem księża naprawdę mają problem, by takie zaśw. wydać. Po części to rozumiem, ale nie mam już trzynastu lat, by się podlizywać i błagać księdza na kolanach. Nie to nie, gorzej, że zawiodę rodziców chrzestnych i naprawdę byłabym dobrą chrzestną, która się interesuje życiem dziecka itp

Gość gość
no cóż, prawda jest taka, że jak dobrze zapłacisz, to dostaniesz każde zaświadczenie, im więcej "Bóg zapłać" tym lepiej i bez problemów.

Gość gość
Wiesz, dobra chrzestna jest ta osoba, która wspiera rodziców w wychowaniu dziecka w wierze chrześcijańskiej. Zatem akurat Ty nie byłabys dobra chrzestna. Zyciem dziecka interesować sie może pierwsza lepsza ciocia, zaś chrzestna ma inne zadania. Jesli tego w ogóle nie kumasz, to bądź uczciwa i zrezygnuj.

Gość gość
gość dziś jesteś pewna, że chrzestnym najbardziej zależy na wychowaniu w wierze???? :) gdzieś ty się uchowała kobieto?? :)

Gość gość
ja gość z 16:23 --- nie, to Kościół zakłada, ze chrzestni bedą pomagać w wychowaniu w wierze. Jeśli z Kościołem ci nie po drodze, to po co chcesz brac udział w takich "zabobonach"? Ja sie pytam, gdzie Ty sie uchowałaś, skoro jestes tak niekonsekwentna. jakby mi było nie po drodze z kosciołem, tobym nic od niego nie chciała. A Ty idziesz prosić "o karteczke"? HA HA HA

Gość gość
dobrze napisałaś, że z Kościołem mi nie po drodze. Po drodze jest mi z Panem Bogiem, w kościele jest on niestety na drugim miejscu.