Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko nie chce leżeć na brzuchu

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny, moja córka -2,5 msca nienawidzi leżeć na brzuchu, a tym samym ma problem z podnoszeniem główki w tej pozycji. Owszem podnosi ją, ale na lekkim podwyższeniu-wałek z ręcznika lub poduszka. Wtedy trzyma głowę uniesioną nawet przez kilka minut. Mój błąd-nie układałam jej w tej pozycji od urodzenia, nikt mnie nie uświadomił jakie to jest ważne. Mąż twierdzi, że powinnam wyluzować, że przyjdzie moment, ze sama będzie chciała tę główkę podnosić. A ja panikuję, że to spowoduje problemy w przyszłości-raczkowanie, siadanie itp. Myślałam nawet o domowej wizycie fizjoterapeuty choć ja ćwiczę z córą codziennie i często. Pediatra (u dwóch się konsultowałam) na razie nie każą się martwić. Dodam, że jeżeli nosze córę pionowo na rękach, główka za moimi plecami to trzyma ją sztywno. Jakie jest Wasze doświadczenie? Dzięki za odpowiedzi

Gość gość
Dzieci ogólnie nie lubią leżeć na brzuszku. Jeśli na rękach trzyma ładnie główkę to się nie martw.

Gość gość
Mąż ma rację. kupcie fajna matę jak cię to martwi taka z gadzetami zarówno na dole jak i na palakach dziecko pozbawi się leżąc na ecach a ty co jakiś czas przekrexisz na brzuszek pokażesz nową trzeszczaca zabawkę i taki trening przez zabawę może cię uspokoi.

Gość gość
Moj syn tez nie chcial lezec na brzuchu, kazdy mowil"ojej kladz go na brzuszek!!!",wiec meczylam biedne dziecko, az raz w tej pozycji z placzu i zmeczenia zasnal(po 2min. Lezenia na brzuszku) przestraszylam sie i od tego momentu olewalam gadanie wszechwiedzacych matek.Nagle gdy maly skonczyl 4m sam przekrecil sie na brzuszek i podniosl glowe.Nic na sile.

Gość gość
Moj tez nie lubil lezec na brzuchu, ja nic nigdy na sile z nim nie robilam i nie robie (no teraz ma dwa lata wiec czasem sila zabieram do domu z placu zabaw:)). Polubil jak zaczal sam sie obracac. Wszystkiego uczyl sie w miare ksiazkowo, lacznie z trzymaniem sztywno glowy na prostych rekach, nauczyl sie jakos przy okazji, szczerze to ja nawet nie wiem kiedy. Wyluzuj, zdrowe dziecko zalapuje te 'kroki milowe' bez specjalnego wspomagania, dopiero jesli sie zaczyna ociagac to wtedy reaguj:)

Gość gość
Moje dziecko pozycji na brzuchu mega nienawidzilo! Przestałam ja tak kłaść bo to nie jest małpa w zoo. Jakos problemów zadnych z tego tytułu nie ma.

Gość gość
Moja Córa też nie lubiła leżeć na brzuszku. Nie zmuszałam jej do tego, jestem zdania ,że na wszystko przyjdzie pora i nic na siłę. Kilka dni temu skończyła roczek i popierdziela jak mały motorek. A lekarze to tylko straszyć potrafią, w końcu zaczęłam ich okłamywać że codziennie lażakuje sobie na brzuszku.

Gość gość
Dzięki kobietki za odpowiedzi ;-)

Gość gość
ja mam ten sam problem z 7 tyg corka, zamierzam kupic mate edukacyjna, moze ja zacheci do lezenia na brzuszku

Gość gość
Pierwszy syn nienawidził leżeć na brzuchu, przez to szyja miękka, sam zaczął po paru miesiącach. Drugi syn kochał tę pozycję od poczátku, na dodatek trzymał głowke od urodzenia sztywno. I to starszy syn o dziwo zacxął szybciej siadać, także reguły nie ma. Nie zmuszaj dziecka, raz na jakis czas sprawdz czy dalej nie lubi tak lezec.