Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

5 Czerwca wyjeżdżam do Hamburga w ciemno

Polecane posty

Gość gość

Mam 30 lat, jestem facetem, i 5 czerwca jadę "w ciemno" do Hamburga. Nie mam tam żadnych kontaktów. Mój plan jest taki, żeby po przyjedzie zgłosić się do Behorde fur Arbeit (Urzędu Pracy) na ulicu Hamburger 47, i poprosić o pomoc w znalezieniu pracy i jakiegoś pokoju. Myślicie że się uda ? Biorę 500 Euro.

Gość gość
Ich bin politisch wissenschaftler aber ich konne machen irgend arbeit :)

Gość gość
up, denn es ist wichtig :)

Gość gość
A nie działa to tak, że bez meldunku nie dostaniesz z Arbeitsamtu pracy ?

Gość gość
Musisz miec meldunek albo prace inaczej ci nie pomoga. Jakby to bylo takie proste to 3/4 Polski tam by wyjechało.

Gość gość
Nie mam pojęcia. Zawsze mogę powiedzieć że jestem obdachlose (bezdomny), aber ich will arbeit fur Deutschland und integration :)

Gość gość
Buhaha człowieku "zgłosić się do Behorde fur Arbeit (Urzędu Pracy) na ulicu Hamburger 47, i poprosić o pomoc w znalezieniu pracy i jakiegoś pokoju" no to możesz już wracać :P

Gość gość
Jak powiesz że jesteś bezdomny to cie odeślą do Polski i tak sie twoja przygoda skończy.

Gość gość
Uda się, tylko nie zapomnij korzystać z tłumacza google

Gość gość
Nie mogą tak poprostu odesłać mnie do Polski, ponieważ jako obywatel kraju należącego do Strefy Schengen, mam prawo legalnie szukać pracy w Niemczech przez 3 miesięcy. Ja tam nie jadę jako nielegalny imigrant, tylko przekraczam granicę legalnie. Więc jeżeli nie wejdą w konflikt z prawem, albo nie będą leżał zalany w trupa pod fontanną, to nie mogą mnie deportować :)

Gość gość
Wiesz ze na prace i pokoj czeka sie nawet kilka miesiecy? Jak do tej pory utrzymasz sie za 500€?

Gość gość
Spoko, w Hamburgu to szybko znajdziesz robote, nawet na ulicy :D:D:D

Gość gość
Pamiętajcie że jestem Polakiem. "Polak potrafi" i zawsze wierzy "że jakoś to będzie" :) W dodatku jestem zdesperowany. Jak zabraknie mi pieniędzy na życie, to umrę z głodu, ale do Polski nie wrócę. Tod ist nicht ende fur mir. Ich glaube in Gott.

Gość gość
A teraz zakładając że piszesz poważnie :D mam pytanie. Gdzie po przyjeździe zamierzasz nocować?

Gość gość
Jak oplacisz pokoj, jedzenie,transport itp.za 500euro?

Gość gość
Twój niemiecka mowa jest pisana gogle tłumacz, niemcy mówić inaczej ;)

Gość gość
Skoro jestes taki madry i zdeterminowany to po co piszesz na tym forum?

Gość gość
Fajny temat :) w końcu coś innego niż o X. XXX.

Gość gość
Jak powiesz ze jestes bezdomny to nie wyrzuca cie z niemiec ale tez nie pomoga bo z jakiej racji

Gość gość
Ludzie co z wami, zamiast go zniechęcać, to lepiej dawajcie mu jakieś pomysły na przetrwanie :D

Gość gość
Prowo

Gość gość
@ 10:31 Spokojnie. Zamówiłem sobie z militaria-shop śpiwór termiczny, z folii termicznej. Mieści całego człowieka w ubraniu :) Mogę nocować gdziekolwiek. Jeżeli nie udzielą mi pomocy, to trudno. Ja nie żądam pomocy, tylko proszę o pomoc. Jak nie, to trudno.

Gość gość
Do tego wysokiej jakości czarna koszulka z krótkimi rękawkami, czarne bojówki od Zephyr'a (Made in Poland) z rzepami typu velcro, kurtka Windbreaker od Surplus'a i czarne, paramilitarne glany od Steel'a :) Torba podróżna od Caterpiller'a, o pojemności 35 litrów.

Gość gość
Poprostu musi się udać. Do Polski nie mam po co wracać. Tutaj nie ma żadnej przyszłości.

Gość gość
gość dziś Poprostu musi się udać. Do Polski nie mam po co wracać. Tutaj nie ma żadnej przyszłości. x Masz racje, lepsza przyszłośc czeka cię w śpiworze pod mostem :D

Gość gość
Tutaj też wcześniej czy później czeka mnie śpiwór pod mostem, podobnie jak większość Polaków. W Polsce nie ma żadnej pomocy dla bezrobotnych i bezdomnych. Żeby dostać się do schroniska dla bezdomnych, trzeba mieć skierowanie od Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej, w samym schronisku dostaniesz materac na podłodze, a i to jeszcze trzeba odpracowywać koszty swojego utrzymania w schronisku. Spędziłem w Polsce 30 lat i jestem już zmęczony. Chcę spróbować szczęścia gdzie indziej. Nie uda się ? Trudno. Przynajmniej polegnę w boju, próbując.

Gość gość
Niech moc będzie z Tobą ;) tylko nie próbuj żadnych skoków

Gość gość
Autorze, a czemu nie pojedziesz np. do pracy w Holandii? U nas jest kilka firm, legalnie działających od ponad 20 lat, które wysyłają całe grupy do prac sezownowych przy zbiorach, albo pakowania na halach. Taka praca jest zagwarantowana na kilka miesięcy, do tego przejazd i kwatery - żadne cuda, ale masz swoje łożko, szafkę, dach nad głową, masz sie gdzie umyć, ugotowac itd. a zarobki całkiem dobre. Aa bedąc już na miejscu, masz też możliwość rozejrzeć się za czymś innym.

Gość gość
Dzięki :) Chociaż ty we mnie wierzysz, bo wszyscy inni prognozują klęskę...