Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bankowanie krwi

Polecane posty

Gość gość

Bankowanie krwi pępowinowej- jesteście na tak czy na nie?dlaczego?

Gość gość
Na nie. To tylko wyciąganie kasy.

Gość gość
Ja pobieralam krew dla dwójki dzieci. Jedyny problem to pieniądze , to nie jest szkodliwe ani dla matki ani dla dziecka , nie boli etc.Tak więc kasa jest jedyną barierą. więcej place za ubezpieczenie mojego 8 letniego auta rocznie ,którego potem szlag trafi ,tak więc stwierdziłam że i na bankowanie krwi mnie stać. Rocznie wychodzi ok 300 PLN ,tyle że opłaty początkowe sa spore. Mam nadzieję że nigdy z tego nie skorzystam.

Gość gość
Hej Też się nad tym zastanawialiśmy ale odpuściliśmy. Przechowują tą krew prywatne firmy i nikt mi nie zagwarantuje w jakich warunkach są przetrzymywane fiolki , w razie awarii też się nikt nie przyzna. A kasa 1500zł na początek i potem abonament już nie pamiętam czy co miesiąc czy co rok - to też daje niezłą sumkę. Zresztą są poglądy że tej krwi jest b. mało i w sumie ciągle trwają badania nad nią. Gdyby zajmowały się tym firmy państwowe i była nad tym jakaś kontrola to pewnie bym się dłużej zastanawiała.

Gość gość
Jak to nieszkodliwe dla dziecka? A fakt, że się szybko przecina pępowinę zamiast długiego odcinania to niby żadna szkoda? Dziecko powinno tę krew dostać normalnie podczas porodu, to dla niego najzdrowsze. Zabranie mu jej w celu ewentualnego wykorzystania jest bez sensu. A co do wykorzystania: Jeśli dziecko zachoruje na przykład na białaczkę to ponoć przeszczepy z jego własnej krwi pepowinowej wcale nie muszą być skuteczne. Bo materiał genetyczny w tej krwi jest taki sam jak u dziecka, które przecież choruje. Przeszczep powinien być od zdrowego dawcy.

Gość gość
Prawda jest taka : Masz kasę to pobierasz , nie masz to nie pobierasz ( i tu podasz X argumentów wyczytanych z netu dlaczego tego nie robić). Dla mnie to jest jak ubezpieczenie samochodu czy domu. Płacisz i masz nadzieje ze nigdy z tego nie skorzystasz tzn nie okradna cię ,nie będziesz miał wypadku etc. Ale w życiu bywa różnie. Nie wybaczylabym sobie gdyby dziecko zachorowalo i teoretycznie ta krew by się przydała a mnie było stać na to i tego nie zrobiłam.

Gość gość
Ale to nie chodzi o kasę. Czytałaś co wcześniej pisałam? Ani.to zdrowe ani celowe.

Gość gość
Mam dwoje dzieci, nie bankowałam . Jakoś nie widziałam potrzeby.

Gość gość
Nie. Bo nie wierzę w skuteczność tego bankowania.

Gość gość
Mojemu dziecku i tak szybko odcieli pępowine pomimo że nie pobierali krwi. W mało którym szpitalu czekają

Gość gość
natrętna reklama. Że niby takie super jak ubezpieczenie i Bóg wie co. A prawda jest zupełnie inna, dlatego panie od reklamy milczą w tych kwestiach. Żeby pobrać krew pępowinową maluchowi odcinamy szybciej pępowinę. I zamiast dostać dawkę tej krwi na start to ją mrozimy "na wszelki wypadek" A ten "wszelki wypadek" jest mocno wątpliwy. Specjaliści twierdzą, że taka krew może się przydać jeśli chorym jest rodzeństwo dawcy, samemu dawcy niekoniecznie ona pomoże.