Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ludzie, patrzcie w autobusach i tramwajach na te naklejki!

Polecane posty

Gość gość

Są takie naklejki, wiecie? Są na szybach, niekiedy bardzo wysoko przy suficie. Oznaczają one, że zajmujecie miejsce uprzywilejowane, przeznaczone dla: kobiet w ciąży, osoby z dzieckiem, starszej i inwalidy. Tak jak na parkingu jest miejsce uprzywilejowane, którego się nie zajmuje, tak też jest w komunikacji miejskiej. Jeżeli wejdzie osoba w ciąży /z dzieckiem /starsza /inwalida - należy zwolnić miejsce i ta osoba wcale nie musi Was o to prosić! Patrzcie gdzie siedzicie. To samo z miejscem dla wózków. Jeżeli już tam staniecie, to zwolnijcie je, gdy tylko ktoś wsiada z wózkiem, jak również nie tarasujcie trasy przejazdu dla wózków (drzwi i miejsce są oznaczone). Co to pozostałych miejsc, to już jest kwestia Waszej empatii i kultury.

Gość gość
nie osraj się

Gość gość
Po drugim wpisie widać, z kim my podróżujemy w autobusach. Niestety, ale pełno jest prymitywów. Chamstwem do potęgi jest zajmowanie miejsc uprzywilejowanych: zarówno na parkingach, jak i w autobusach. O to miejsce osoba starsza, w ciąży, inwalida, osoba z dzieckiem nie musi Was prosić -ono jej się należy.

Gość gość
Zryj kal

Gość gość
gość dziś gość dziś Że też takie osoby w ogóle chodzą po świecie.

Gość gość
Tak, wiemy. Ja zawsze siadam. Czemu? Bo jak wejdzie inwalida albo osoba starsza lub w ciąży zawsze ustępuję. Matkom z małymi dziećmi nie ustępuję, bo nigdy z dziećmi nie siadają, jak za moich czasów, tylko dziecko sadzają, ucząc je bycia "świętym krówskiem" od małego. Dwóm osobom mogę ustąpić, ale jednej nie, więc nie wstaję, bo siadam z reguły, jak źle się czuję. No chyba, że by babka prosiła. p.s. jestem inwalidą, ale tego nie widać na 1 rzut oka :D

Gość gość
gość dziś Wiesz, ja tam zawsze biorę dziecko na kolana, gdy siadam, ale zdarza się, że matka ma jeszcze drugie w wózku i wtedy jedno sadza na siedzeniu, a sama pilnuje wózka z drugim dzieckiem. To nie jest uczenie bycia pępkiem świata, tylko dziecko ma na takiej wysokości głowę i tak słabo się trzyma poręczy, że jest bardzo narażone w razie gwałtownego hamowania i nie tylko. Te uprzywilejowane miejsca są także dla matek z dziećmi i to widać chociażby z obrazków na nich. Właśnie, gdy się ustępuje, dziecko to widzi i samo także będzie kiedyś ustępowało słabszym. Bo dziecko jest słabsze i mniejsze od Ciebie. Ustępujesz mniejszemu, słabszemu dziecku, tak samo jak starszej, słabej osobie. Pozdrawiam.