Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Od którego tygodnia robi się ktg ?

Polecane posty

Gość gość

Hej . Prowadzę ciążę w zwyklej poradni i nie maja tam aparatu ktg . A słyszę od niektórych ciężarnych że chodzą raz w tygodniu na słuchanie tętna a mi nikt nie słucha. Obecnie leci 33 tc co o tym myślicie? Czy robić sobie ktg na własną rękę prywatnie ?

Gość gość
Tętno jako takie powinno być już u ciebie badane na każdej wizycie, albo przenośnym aparatem, albo na usg. Jak byłam w poradni w której nie było aparatu usg, to położna tylko przystawiała taki detektor do brzucha na moment. Sam zapis ktg w prawidłowej ciąży nie jest potrzebny, dopiero w ostatnim miesiącu- w mojej poradni kierowali po 36 tc, ale zwykle to 38 tc albo i później.

Gość gość
Ja regularnie od 30tyg mialam ktg zapis u ginekologa. Polozna do domu przychodzila i chwil kilka tez przystawiala taki przenosny. W 39 tyg-40co 2 dzien KTG w szpitalu platne 20zl

Gość gość
No właśnie u mnie też jest taki detektor przystawka dosłownie na parę sekund. Tylko sprawdzić czy bije serce ale tego chyba nie można nazwać ktg bo tam jest zapis np przez 20 minut i widać spadki itp skurcze. Teraz jestem trochę załamana wyborem lekarza bo to jest ważne badanie szczegolnie w końcówce ciąży a mi nikt tego nie robi

Gość gość
Ale u ciebie to jeszcze nie końcówka. Masz robione usg? Bo jeśli tak, lekarz ocenia tam też przepływy, wydolność łożyska, i bez powodu naprawdę nie ma co tego ktg robić.

Gość gość
Ja chodzę prywatnie i mam usg co wizyta a na ktg do szpitala dopiero od 36 tc raz w tygodniu mam jeździć. 33 tc to jeszcze wcześnie, jak ciąża przebiega prawidłowo to nie zlecają tego badania. No chyba że leży się na patologii ciąży.