Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pełza, wstaje i chodzi przy meblach, ale nie czworakuje

Polecane posty

Gość gość

Syn ma 10miesięcy, od dwóch miesięcy pełza i z tej pozycji nauczył się sam siadać. Wstawać zaczął jakiś miesiąc temu. Poczworakowal może z kilka razy i to dosłownie moment, nawet po dywanie woli pełzać. Myślicie, że jeszcze zaczynie czworakowac czy już to ominie, bo Mu się nie podoba?

Gość gość
Moja corka tez nie raczkowala. Widocznie dzieci wiecej widza stojac i wola wstawac ;)

Gość gość
Uczysz dziecko raczkować? Niektórym dzieciom trzeba to pokazać i raz dwa załapią. Ja syna tez uczyłam i córkę od szwagierki.

Gość gość
Mój syn jak miał 8 to też pełzał i tuptał przy meblach. Jak miał 10 to chodził już samodzielnie - ale powoli i nieporadnie. Raczkować zaczął jak miał 11 mies :) sprawiało mu to frajdę, że czworakując może szybciej się przemieszczać.

Gość gość
Tak, uczę syna czworakowac. Jestesmy pod kontrolą rehabilitantki, bo miał wzmożone napięcie mięśniowe (z tym już jest dobrze), ale syn szybko się denerwuje i od razu kładzie na brzuch

Gość gość
Nie przejmuj się, nasze dzieci też nie raczkowały. Teraz już cała czwórka chodzi do szkoły i wszystko jest OK. Niektóre dzieci po prostu tak mają, ale nie jest to powód do zmartwień :-)

Gość gość
Raczkowanie to wazny okres w rozwoju, bo dziecko cwiczy koordynacje ruchowa. Niektorym dzieciom jest latwiej ominac ten okres, poniewaz moga miec wrodzona dysleksje i inne. To, ze jednym niby nic nie ma, to nie oznacza, ze masz sobie tego u swojego nie sprawdzic.

Gość gość
Mój mąż nie czworakowal, a dobrze sobie w życiu radzi:). Niby czworakowanie jest ważne, bo ćwiczy obie półkule mózgu, ale ja znam wiele osób co ominęło ten etap i żyją. Zanim syn autorki zaczynie porządnie chodzić to może zalapie, że czworakowanie jest dużo bezpieczniejsze, a szybsze od pełzania

Gość gość
A jak długo dziecko pelza zanim zrobi kolejny krok w rozwoju?

Gość gość
Mój ma 10 miesiecy a czworakowac zaczol z jakiś tydzień temu wcześniej też tylko pelzal,i też go uczyłam chodzić na czworaka

Gość gość
corka czworakowala, a syn jak wstal, to poszedl.Oboje (wyrosli) w swietnej formie fizycznej.

Gość gość
czworakować???? co to znaczy? dramat jak się ludzie wysławiają

Gość gość
Czworakować, czworkować, czynić coś czworako. Ze słownika :)

Gość gość
gość dziś czworakować???? co to znaczy? dramat jak się ludzie wysławiają x to samo chcialam napisac czworakowac hehehehehehe a jak chodzi to rozumiem ze dwojakuje ;)( czyni cos dwojako) hehehehe drmat, ludzka glupota

Gość gość
Czworakowanie to poprawne, medyczne określenie.

Gość gość
Ale to nie forum medyczne

Gość gość
Nie pasuje Ci to nie właz

Gość gość
Ponieważ to nie forum medyczne, to nie można używać poprawnego określania? No tak - skoro stosunek seksualny to serduszkowanie, penis to ptaszek, temperatura to tempka, to czworakowanie to ... co najwyżej raczkowanie (choć to dwie różne rzeczy, ale trudno).

Gość gość
Czworakowanie...cha,cha smieszne słowo!

Gość gość
Opisz roznice miedzy raczkowaniem a czworakowaniem , chodzenie to dwojakowanie? ?

Gość gość
Kafeterianki takie'yntelygentne ' beda teraz tylko okresleniami medycznymi operowac hehehehehe

Gość gość
Jak zwykle autorka o coś pyta, a tu połowa wypowiedzi nie na temat, bo jednej inteligentce nie spodobało się słowo czworakowac

Gość gość
Spokojnie, jest duża szansa, że zacznie czworakować. Mój starszy też pełzał i myślałam że ominie ten etap a jednak z dwa miesiące poczworakował zanim zaczął biegać. A powiedz, czy dziecko pełza ustawiając rączki naprzemiennie- czołga się jak żołnierz? Jeśli tak, to nie martw się, to też ćwiczy mózg.

Gość gość
Ja pierdziu, czworakowanie to normalne słowo a raczkowanie to określenie POTOCZNE i tyle :)

Gość gość
wg ksiazki "co nieco o rozwoju dziecka" Pawla Zawitkowskiego kiedy maluch przestawia raczki i nozki po tej samej stronie, synchronicznie i symetrycznie to jest to raczkowanie. kiedy naprzemiennie i do przodu to juz czworakowanie.

Gość gość
Moja się turlała jak miała 7, 10 jak chodziła i 11 jak czworakowałam

Gość gość
Raczkowanie odbywa się do tyłu a czworakowanie do przodu. Z tym że przyjęło się używać te określenia zamiennie.

Gość gość
Tak, raczkowanie do tyłu.

Gość gość
Dwojakuje hihi

Gość gość
Tu autorka. Syn od dwóch dni zaczął czworakowac. Sam z siebie i ile ma przy tym radości, a naprawdę idzie Mu to sprawnie:)