Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kobiety zacznijcie dbać o zęby

Polecane posty

Gość gość

Od niedawna pracuję jako asystentka stomatologiczna i jestem w szoku ile młodych kobiet 18-30l. przychodzi ze śmietnikiem w buziach... 7-8 plomb i implanty w wieku 25 lat to normalka. O dziwo mężczyźni mają bardziej zadbane zęby i mniej przebarwień. Wiecie jak mało osób usuwa kamień nazębny? Przecież to można zrobić na NFZ, idziesz, robisz i nic nie płacisz.

Gość gość
Serio jesteś asystentka w gabinecie dentystycznym i dziwisz sie ze ktoś w wieku 30 lat ma 7 plomb ?

Gość gość
Marna z ciebie asystentka stomatologiczna skoro cię to dziwi i jeszcze niedokształcona bo myśli ze plomby są zawsze z powodu niemycia zębów

Gość gość
Tylko skąd brać na to kasę jak plomba kosztuje minimum 150 zł za 10 minut roboty? A i tak pojdziemy do piachu, nawet z pięknymi zębami

Gość gość
ja mam 21 lat i niestety mam już co najmniej 15 plomb + miałam 2 leczenie kanałowe i mam do tego wyrwaną 6 (dentysta spartolił akurat) nic nie poradze na to że tak psują mi sie zęby, w mojej rodzinie wszyscy tak mają (taka wada, ale za to zdrowi jak byki ostatni raz chorowałam 10 lat temu i to na ospę), mogę myc po każdym posiłku, nitkować zęby, używać płynów do jamy ustnej a i tak w ciągu roku znajdzie się przynajmniej 1 ząb do leczenia... nie każdy ma mocne zęby. dla porównania dodam że moja mama ma koleżankę (46l) zęby myje raz na dzień jak nie rzadziej (zdarzało się że jak u nas była to bez szczoteczki 3 dni siedziała...), je mnóstwo słodyczy, pije same napoje gazowane, a dopiero 2 lata temu popsuł jej się pierwszy ząb...

Gość gość
Autorko ty chyba jednak nie powinnaś pracować w gabinecie dentystycznym skoro nie wiesz, że zeby mogą się psuć nie tylko od ich niemycia. Ja 2 lata temu, po 6 latach zakończyłam walkę z jama ustna. Jako 20 latka miałam poważny wypadek w wyniku, którego doszło do złamania szczęki i żuchwy, a w efekcie do drutowania. Brałam też później mnóstwo leków, które nie pozostały bez wpływu na zeby ponieważ poziom wapnia strasznie się obniżył. Rok po wypadku moje zeby były w strasznym stanie. Teraz mam 12 implantów, 8 plomb, resztę zębów udało się doprowadzić do normalnego stanu. Trwało to 6 lat. Od dziecka dbalam o zeby, a wypadek i jego konsekwencje sprawiły, że miałam jak to określiłas śmietnik w buzi".

Gość Mama 2 plus 2
Chciałabym żeby to było takie proste. Ja bardzo dbam o zęby, myje, płukam, nitkuje, regularnie chodzę na kontrolę i co? Za każdym razem jest coś do leczenia. Wylecze wszystkie i czasem nie minie nawet te pół roku i cos zaczyna boleć albo jakiś się ukruszy, mam kilka zębów wyleczonych kanałowo i kilka wyrwanych. Zęby potrafią mi gnic od środka, nic nie widać z zewnątrz a od środka cały popsuty, tylko do wyrwania. Odkąd pamiętam mam problemy z zębami. Mam dopiero 29 lat, jeszcze trochę i chyba będę musiała sztuczna szczękę sobie wstawić. :(

Gość gość
Mam 28 lat, jedną ciążę za sobą i 9 plomb-w tym dwa zęby leczone kanałowo (5 i 8) w dodatku taka słaba zębina, że na nich musiała mi zalozyc formówkę, żeby jakoś to wyglądało. Od zawsze miałam takie słabiutkie zęby stałe-bo mleczaki wypadały mi bialutkie bez grama pr*****cy wypychane przez zęby stałe. Idź i się rozpędź całym ciałem w sciane-moze pomoże.

Gość gość
Jest i nasza dentystyczna fetyszystka plomb hahahaha :P tak tak jesteś asystentką ale co najwyżej w mięsnym debilko :D

Gość gość
Zeby się psują w ciąży i podczas długiego karmienia.

Gość gość
no i po wuj mieć dzieci

Gość gość
Widzę, że trafiło do kogo miało trafić :-) szkoda że w rzeczywistości Wasze przypadki to może 20%. Reszta to naprawdę zaniedbane zęby pokryte nalotem i zjedzone przez próchnicę, a ich właścicielki same dumnie przyznają, że nie były u dentysty parę ładnych lat. I naprawdę widać gołym okiem różnicę między słabym szkliwem a zaniedbaniem. Jak ktoś ma słabe zęby a regularnie chodzi na kontrolę, ma co najwyżej ubytki a nie dziury na pół zęba.

Gość gość
Zeby się psują w ciąży i podczas długiego karmienia. x zęby się psują z braku higieny a ciąża ,nie jest żadną wymówką,to bzdura nad bzdurami

Gość gość
Ja jakoś nie wstydzę się tego, że mam plomby. Nie mam zębów w idealnym stanie ale za to mam świadomość tego, że psucie się zębów nie zawsze wiąże się z niedbałością o ich higienę. A asystentką stomatologiczną nie jestem, więc... współczuję ci niedouczenia.

Gość gość
gość dziś Już nie przesadzaj, ze 20%. Większość osób z którymi rozmawiam a które tez mają przeboje z dentystami normalnie chodzi. Ja miałam zaniedbane zeby w dzieciństwie, bardzo ciasno+szkliwo nie najlepsze - i cóż w dorosłości na to mogę poradzić? nadprogramowe zeby usunęłam (nie, nie musiałam bo były popsute, musiałam bo np. rosły poziomo), zrobiło się lżej, niedługo zakładam aparat. Ale te plomby co mam to mam i szczerze to chętnie bym je miała jak najdłuzej :D niestety co musze je co raz na ileś wymieniać (i to od różnych dentystów, pytałam czemu - chuj wie). I co mi teraz da magiczne pouczanie o higienie? Jakbym wiedziała, ze myciem zębów usunę stare plomby to bym co godzinę myła :P Ale to tak nie działa. Mogę tylko zapobiegać powstawaniu nowych, i starać się by pod starymi nic się nie działo (a jak się przekonałam to nie jest takie proste).

Gość gość
Dokładnie, też uważam, że o zęby trzeba dbać. Ja regularnie chodzę do dentysty - http://stomatologiaraszewska.pl/ i moje zęby są w bardzo dobrym stanie. :) ogólnie to porządny gabinet z bardzo dobrą ofertą cenową.

Gość gość
Dokładnie, warto dbać o zęby. Ja zakładałam swój aparat w http://ortodontix.pl/ . Po roku mam równe, ładne, równe zęby.

Gość gość
Gorzrj jesli ktos w ogole nie leczy. Np bandziorek

Gość natulkaa
ja żeby nie mieć problemó chodzę regularnie na konsutlacje stomatologiczne, zadbane zeby to podstawa, teraz idę zrobić sobie przegląd w Lux Medzie, btw maja do 15 października darmowe konsultacje więc zawsze można skorzystać z opcji darmowej konsultacji.

Gość gość
Dla mnie chodzenie do stomatologa przynajmniej dwa razy w roku to dla mnie konieczność. Niestety sporo osób boi się stomatologów. Ja trafiłam na bardzo fajny gabinet a własciwie klinikę stomatologiczną http://www.gdanskiecentrumstomatologiczne.pl/

Gość gość
Provo, autorka jakiś czas temu była "asystentką ginekologa" i apelowała do kobiet żeby goliły włosy łonowe. Pamiętacie?