Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćPawel 2

Len zapomniana tkanina Polskiego włókiennictwa wraca do łask

Polecane posty

Gość gośćPawel 2

Przez lata zaniedbywana polki i polacy zachłysneli ubraniami z bawełny czy poliestru kompletnie zapominając o starym dobrym lnie. Len ma 2 razy większa wytrzymałość niż bawełna to jedyna tkanina która im dłużej się nosi i częściej pierze tym jest mocniejsza czyli im starsza tym lepsza To prawda ,że ubrania z lnu są droższe od bawełnianych,ale są o wile trwalsze niż te z bawelny. Oto zalety lnu lekkość i przewiewność (w dużym powiększeniu struktura lnu przypomina bardziej siateczkę niż tkaninę), – higroskopijność (len może wchłonąć 25% wody, nie sprawiając wrażenia wilgotnego; doskonale odprowadza wilgoć z powierzchni ciała) – chłodny w dotyku ten ostatni punkt jest i niesamowicie ważny podczas upałów czy wyższych temperatur powoduję to,że przy każdym podmuchu powietrza czujesz chłód Tak jak pisałem wcześniej ,że poza wymienionymi cechami warto także podkreślić bardzo dużą żywotność ubrań lnianych, które przy odpowiedniej konserwacji mogą nam służyć wiele lat. W swojej szafie mam koszulę lnianą marki na T(ale chyba wiadomo o jaką chodzi) kupioną ok. 8 lat temu i nadal wygląda bardzo dobrze, pomimo częstego użytkowania A w tym roku(konkretnie wczoraj) kupiłem 2 kolejne też od tej firmy i co bardzo ważne koszule są szyte w Polsce a len pochodzi od fabryki Orzeł w Żyrardowie na metce napisane jest Pure Linen Trzeba tez uważać dziewczyny bo W wielu przypadkach producenci ubrań celowo oszukują konsumentów oznaczając te tkaniny „lnianopodobne” jako 100% len. Nie łudźmy się, że koszula lniana za 50-60 zł będzie wykonana z prawdziwego lnu to niemożliwie chyba,że w second handzie,ale tez trzeba bardzo uważać Dziewczyny trochę o historii lnu Polska ma duże tradycje jeśli chodzi o produkcję lnu, jest on bardzo ceniony na całym świecie i faktycznie należy do najlepszych. Niestety w ostatnich 10 latach wiele fabryk lnu zostało zlikwidowanych i obecnie działają tylko dwa duże zakłady: Orzeł i Żyrardów. Zwłaszcza bym zwrócił uwagę na fabrykę Orzeł produkuje doskonałej jakości len dziewczyny a wy jak oceniacie len może wasze babcie maja jakieś lniane rzeczy?

Gość gość
tylko nie wiem czy wiesz, ale większość ubrań lnianych w sklepach to mieszanki i len pochodzenia chińskiego, len z Polski, Czech itp jest bardzo drogi, firmy takie jak HM, Zara etc wolą sobie szyć z chinskiego taniego

Gość gośćPawel2
Absolutnie tak Zara czy Reserved faktycznie mają len z chin jest beznadziejny,ale jest jeszcze kilka sklepów w którym sprzedają np koszule które są uszyte w Polsce a sama tkanina pochodzi z fabryki Orła w Żyrardowie wtajemniczeni wiedza o co chodzi To dwie firmy

Gość Pawel

a ja troche odkopie wątek u up