Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hiacyntaza górą

POMOCY Praca a następna ciaza BLAGAM O PORADE

Polecane posty

Gość Hiacyntaza górą

Od razu powiem że to żadne prowo. Jestem mamą 2 letniego chłopca, który obecnie chodzi do żłobka. Pracujemy z mężem oboje na pełen etat (mąż nawet na więcej). Nasza rodzina nie specjalnie nam może pomagać bo mieszka daleko. Dziecko często choruje ja już mam dosyć tej pracy bo nisko płatna (mąż zarabia dużo dużo więcej) a w dodatku jak biorę wolne (np. dziecko chore) to muszę pracować zdalnie z domu i jednocześnie zajmować się dwulatkiem bo nie ma mnie w pracy kto zastąpić. Bez sensu żeby mąż brał wolne wtedy bo to z jego pensji żyjemy.Jak po macierzyńskim zaczynałam pracę to myślałam że będzie lepiej, że jakoś sobie poradzimy, dodatkowe pieniądze ale jest horror.Jedyne co mnie tam trzyma jest umowa o pracę, którą chce mieć bo niedługo planujemy starać się o następne dziecko. Niedawno temu zaczęliśmy się starać ale przeszłam poronienie i łyżeczkowanie i możemy się starać dopiero od lipca (trzeba odczekać). Nie wiem co mam robić...czy wytrzymać do następnej ciaży i od razu na l4 czy jest jakieś inne rozwiązanie?

Gość gość
Zwolnić się jak jest tak źle. Macierzyńskie i tak dostaniesz. Do tego 500+, 2 × rodzinne i wystarczy.

Gość Hiacyntaza górą
Nie mogę się zwolnić bo nie dostanę macierzyńskiego już nie mówiąc o pensji w ciąży. a żadne rodzinne nie będzie przysługiwało bo mąż za dużo zarabia i przekraczamy wszystkie progi które kwalifikują do zapomóg:( 500 plus to dopiero jak urodzę a ja przecież dopiero chce się starać o ciąże:(

Gość gość
Olej robote. Noech maz z********a

Gość gość
Wytrzymaj i staraj się o kolejne dziecko od lipca. Powodzenia.

Gość gość
To zależy od wielu czynników. Po pierwsze czy ta praca jest stresująca i czy ma wpływ na twoje zajście w ciążę. Kolejna sprawa ile zarabiasz. Bo jeżeli twoja pensja nie jest znacząca w domowym budżecie to już inaczej wygląda sytuacja. Kolejna sprawa jeżeli dziecko często choruje to może bardziej opłaca się wynająć opiekunkę niż posyłać do żłobka. I nie za bardzo rozumiem co jest horrorem w twojej sytuacji? Jeszcze na macierzyńskim i rok po pracowałam zdalnie w domu. I wiem, że nie jest łatwo dzieckiem trzeba się zająć i cała praca zamiast zając mi np. 4 godz. zajmowała cały dzień. Ale nie nazwałabym tego horrorem. Dalej tak jak pisałam powyżej jeżeli dziecko często choruje można wynająć opiekunkę. Nawet jeżeli teraz zapłacicie więcej niż za żłobek to nie będzie to trwało długo. Zajdziesz w ciążę i odejdziesz na L4 i będziesz miała czas żeby zająć się dzieckiem.

Gość gość
Oczywiście, że dostaniesz macierzyńskie- teraz jest tzw. Kosiniakowe przecież. Ja przed ciąża byłam bezrobotna i po porodzie należy się 1000 zł przez rok. Do tego 1000 zł jednorazowo z tytułu urodzenia dziecka.

Gość gość
Co prawda w czasie ciąży przychodów nie będzie. Piszesz, że synek mały więc pewnie masz jeszcze rzeczy po nim i z wyprawka szaleć nie będziesz. Zaoszczędzisz też na źłobku,

Gość gość
Staraj się b8 dzieci to najdroższy dar.