Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy moje dziecko ma autyzm

Polecane posty

Gość gość

Mam syna który ma 21 miesięcy. Nie mówi. Jest niesamowicie energiczny. Mówi tylko dwa słowa. Rozumie sporo ale nie jest to tyle co inne dzieci w jego wieku. Jest jakby dużo wolniejszy że wszystkim. Logopeda mówiła coś o opóźnionym rozwoju mowy ale ja się boję autyzmu.nie przynosi zabawek, palcem pokazuje gdy chce żebym mu coś dała.

Gość gość
Ma to po tobie :D

Gość gość
20:05 Jak zwykle odpowiedziala sfrustrowana gowniara. Nie masz nic madrego to powiedzenia to po jaki chuj sie szczylowo udzielasz?

Gość gość
Ale oczekujesz porady czy co?

Gość gość
Ale chyba zdajesz sobie sprawę z tego że to co napisałaś to mało, dużo za mało żeby w ogóle sugerować autyzm? Autyzm nie jest równoznaczny z opóźnionym rozwojem. Jeśli masz wątpliwości, to umów się w poradni w której diagnozują autyzm właśnie, na takie spotkanie wstępne, tam doradzą czy diagnoza w ogóle ma sens. Ale jeśli jedyną przesłanką ku temu ma być to że nie mówi i że łapie wszystko z opóźnieniem w stosunku do rówieśników, to od razu ci powiem że to za mało.

Gość gość
A co do tematu. Autorko ja bym poczekala cierpliwie, dziecko nie ma nawet 2 lat. Daj mu czas. Moja cora tez malo mowila w tym wieku, moj maz wiecznie sie dopytywal co z nia jest, ze malo gada itd teraz ma 4 lata i nawija jak najeta, buzia jej sie nie zamyka, jest rezolutna. A zaczela mowic bardzo dobrze po drugich urodzinach. Teraz to i liczy po polsku i po angielsku, kolory tez zna w dwoch jezykach choc mieszkamy w pl. Daj czas, zobaczysz ze sie rozkreci

Gość gość
20:51 Jesz kupę autorko?

Gość gość
21:11 To nie autorka napisala tylko ja tepaku. "Jesz kupe autorko?" Jakie tu dzieciuchy przesiaduja. Idz smarku spac, bo jutro do budy. Rok szkolny jeszcze trwa

Gość gość
Mój synek ma obecnie 3,5 roku. Jak miał 2,5 to mówił tylko dwa słowa mama i nie. Jak miał 3 lata pojawiły się wyrazy dźwiękonaśladowcze a potem słowa. Teraz mówi zdaniami ale często trudno go zrozumieć. Rozumie i wykonuje polecenia. Jest bardzo nieśmiały. Od września chodzi do przedszkola i dopiero teraz zaczął rozmawiać z dziećmi. Do pań się nie odzywa ale robi to o co go poproszą. Chodzimy do neurologopedy

Gość gość
Szczepilas dziecko zgodnie z kalendarzem szczepień? Zgadzalas sie na jakies dodatkowe szczepionki?

Gość gość
21:34 Kryzys wieku sredniego?

Gość gość
Tu autorka. Martwi mnie nie tylko jego mowa. Ale właśnie to że wszystko idzie mu z dużym opóźnieniem. Bardzo ładnie naśladuj****awi się na niby, ale jakby mniej rozumiał niż inne dzieci.

Gość gość
To co piszesz świadczy co najwyżej o opóźnieniu rozwojowym, a nie o autyźmie. Ale i tak podejrzewam że porównujesz go do przeciętnych albo zdolnych dzieci, a nie patrzysz na to że są normy rozwojowe, i mają dość szeroki zakres. Część dzieci jest szybsza niż przeciętne, częśc wolniejsza, jedno i drugie jest w normie. Nie znam też dziecka które we wszystkich dziedzinach by było do przodu. Skoro chodzicie do logopedy, a zapewne i do innych specjalistów, raczej ktoś by zwrócił uwagę na zaburzenia rozwojowe.

Gość gość
Jeśli bawi się na niby i naśladuje to super . Dzieci z autyzmem tego nie robią.