Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niemamjużsilły

Czy to trądzik młodzieńczy?

Polecane posty

Gość Niemamjużsilły

Witam. Mam 21 lat a od 16 roku życia zmagam się z pewną dziwną wysypką. Zaczęło się to dosyć dawno lecz nie przeszkadzało mi to w codziennym życiu. Wysypka nasilała się a po jakimś czasie znikała. Jest ona zlokalizowana na dekolcie, szyi, a ostatnio przeniosła się nawet na twarz!( wcześniej na twarzy miewałam pojedyncze kropeczki) Wygląda to jak typowy pryszcz czyli Chrostka z żółtym łebkiem. Nie swędzi, nie boli, nie jest to na pewno uczulenie na słońce jak niektórzy sugerowali ponieważ na słońcu wręcz znika. Ostatnio będąc u dermatologa Pani uznała że jest to trądzik młodzieńczy i przepisała mi 2 tygodniowy antybiotyk o nazwie Damelium. Już po pierwszych dniach zażywania antybiotyku problem się nasilił. Chrostek jest więcej i są większe. Dziś jest 5 dzień przyjmowania leku a wysypka przeniosła się na twarz( okolice obok nosa oraz skronie i czoło) Jedynym lekiem jaki mi pomagał była maść clobederm. Mam wrażenie, że jak rozdrapię jedną z kropeczek to na następny dzień jest tego jeszcze więcej. Sprawdzałam oczywiście czy nie jest to uczulenie na łańcuszek, perfumy czy też jakiś kosmetyk ale nic na to nie wskazywało po dłuższym odstawieniu. Próbowałam zmienic dietę, także nic. Proszę serdecznie o pomoc.

Gość gość
Obstawiam, że klobetazol działa jedynie objawowo, czyli łagodzi stan zapalny bez usuwania przyczyny, którą może być zapalenie mieszków włosowych spowodowane przez drożdżaki (głównie winowajcą bywają Malassezia) - i one przy braniu antybiotyku faktycznie tylko jeszcze bardziej by się rozzuchwalały. Lekarz powinien to obejrzeć pod lampą Wooda i zrobić badanie mykologiczne. Jeśli się potwierdzi to powinny zadziałać klasyczne leki przeciwgrzybicze (możliwe, że stosowane też doustnie), a wspomagająco sporo da olejek manuka i olejek z drzewka herbacianego, dziegieć (jeśli się potwierdzi poczytaj o leczeniu na ŁZS np. na blogu łojotokowa głowa - leczenie będzie podobne).

Gość gość
Anti Acne Floslek, potem długo długo nic.

Gość gość
gość wczoraj WYPERIDALAJ spamerska ściero!!!! :O

Współczuję, moja siostra ma trądzik młodzieńczy, jest w 3 klasie liceum i jest załamana. Staram się ją wspierać jak potrafię, bo mi jest jej po prostu szkoda. Przeszukałam cały internet w poszukiwaniu wartościowych informacji i są rzetelne artykuły (link podaję na dole), dzięki którym możesz dowiedzieć się jak działać w przypadku tej odmiany (oczywiście wcześniej udaj się do dermatologa po diagnozę) poznajsevolium. pl/tradzik-mlodzienczy/