Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wnerwiona_123

Nieświeże mięso i praktyki w sklepach mięsnych

Polecane posty

Gość wnerwiona_123

Dziś znowu zostałam oszukana, sprzedawczyni podłożyła kilka plasterków nieświeżej wędliny do baleronu który kupowałam. Co mam zrobić? Co sprzedawcy robią z zeschniętą i starą wędliną, mięsem?

Gość Wlaściciel_Sklepów_Mięsnych
Mam kilka sklepów w Katowicach i to co piszecie jest dość dziwne. Moje nauki dla nowych pracowników są następujące: 1. Podkładanie wędlin jest na porządku dziennym i dotyczy tylko nowych klientów, nigdy pracownik nie powinien podkładać wędlin jeśli mamy stałego klienta. Celem takich czynności jest zbycie towaru a nie jego wyrzucenie. Ludzie głodują a Państwo chcieliby wyrzucać produkt który nie jest szkodliwy. 2. Znając praktykę innych sklepów mogę Państwa zapewnić, że podkładanie wędlin jest i tak najlepszą z metod. Gorszym rozwiązaniem jest przemywanie i natłuszczanie produktów celem przedłużenia trwałości, albo ostrzykiwanie substancjami konserwującymi. 3. Nieświeży zapach jest nieodzownym elementem - proszę Państwa mamy do czynienia z MARTWYM MIĘSEM - w którym zachodzą procesy fizyko-chemiczne cały czas, nawet jeśli wmawiają Państwu w sklepie mięsnym, że mięso jest ŚWIEŻE, to ŚWIEŻE jest kilka minut po zabiciu - natomiast każda godzina oddala nas od świeżości - zatem mięso kupowane w sklepie po kilkudziesięciu godzinach (a czasem kilkuset) nigdy nie może być oznaką pierwszej świeżości. Świeżość w tym przypadku jest pojęciem względnym. 4. Kolejny błąd myślowy - jeśli wędlina się suszy i staje się przez to twarda ale zachowuje smak - to znaczy, że jest dobra - wędliny z małą ilością sztucznych konserwantów i wypełniaczy po prostu szybciej wysychają - natomiast wszelkie szynki konserwowe, wilgotne - to mięso jest wielokrotnie nastrzykiwane i ono wcześniej zgnije niż wyschnie. Na koniec taka dygresja, że zupełnie niepotrzebnie Państwo wymieniacie sklepy w których zauważyliście takie praktyki - bo proszę mi wierzyć różnica jest między nimi żadna, nie wymieniliście sklepów w których po prostu "nie zauważyliście" takich praktyk - a nie dlatego, że tam ich nie ma. Mówię to jako właścicielka wielu sklepów i stoisk z wędlinami/mięsem i produktami garmażeryjnymi, jako wieloletni pracownik różnych zakładów mięsnych a także jako praktyczny sprzedawca. ... jeszcze odnośnie stosownych organów. Szanowni Państwo stosowne organa sami kontaktują się z nami aby ustalić termin wizyty, abyśmy mogli się do tej wizyty stosownie przygotować. Proszę się najpierw zastanowić nad tym co Państwo tutaj opisujecie i skonfrontować to z rzeczywistością, bo ona jest zupełnie odmienna od tego co Państwu się wydaje - a wydaje się, że kontrola coś zmieni.

Gość gość
W sieciach sklepów Społem mają zawsze nieświeże wędliny, jak coś śmierdzi to myją w wodzie i znowu wystawiają na sprzedaż. Nigdy nie kupuje wędlin które są już pocięte na plasterki. Takie coś praktykują sklepy które chcą wcisnąć klientom nieświeże rzeczy