Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przyjaciel w ogóle mnie nie wspiera

Polecane posty

Gość gość

Cześć, od około miesiąca zmagam się z ciężką chorobą mamy, o czym oczywiście wie mój przyjaciel. Zna najważniejsze wątki tej choroby, zna zaawansowanie, gdzie leży itd. Niestety nie mam od niego wsparcia, przez co mam wrażenie że zostałam z tym problemem całkowicie sama. Fakt, mam rodzinę, ale dalszą (rodzeństwo mamy), które nie mieszka w moim mieście, więc porozumiewamy się tylko przez telefon. Nie mam wsparcia praktycznie od nikogo poza dobrą sąsiadką. Czytam fora, sama dowiaduje się o stanie zdrowia mamy od lekarzy, więc z tej strony jest OK. Przyjaciel jest obojętny całkowicie (a przynajmniej takie sprawia wrażenie). Obecnie jest na delegacji z pracy, ale przed chorobą mamy pisaliśmy normalnie po jego pracy. Nie pyta co u mnie, czy mógłby mi jakoś pomóc, kompletnie nic. Czy powinnam to uznać jako nieudaną próbę przyjaźni i po prostu zerwać znajomość?

Gość gość
A zdarzało Ci się wcześniej, że nie mogłaś na niego liczyć w różnych sytuacjach? Jeżeli tak, to nie wahaj się i w d.pie go miej. Tacy ludzie to wykorzystywacze, którzy żerują na ludziach tylko wtedy kiedy jest dobrze, a jak się już coś dzieje, to umykają i nie odpisują. W ogóle weź mu nie odpisuj i nie żal mu się. Na odległość i tak Ci nie pomoże, a jak widzisz nawet się do tego nie garnie.

Gość gość
Czasami się zawiodłam.. Sama nie wiem w sumie co mam robić.. Nie chce mieć takiego przyjaciela który jest tylko na dobre, a na złe już go nie ma.

Gość gość
up

Nie chce mieć takiego przyjaciela który jest tylko na dobre, a na złe już go nie ma. x a ktos cie zmusza?

Gość gość
To nie jest twój przyjaciel, to tylko znajomy do pisania.

Gość gość
a ty głupia pewnie wysłuchujesz jego zachwalań na temat służbowych wyjazdów delegacji i postępów w pracy i oczywiście awansów.. weź sobie odpuść z nim bo to emocjonalny pasożyt który tylko siedzi na twojej głowie a jak widzisz sama zero z niego pożytku wtedy kiedy jest potrzebny.. to że jest na delegacji o niczym nie świadczy, bo są telefony, jest internet, napisałby słuchaj nie martw się, wrócę damy sobie radę, czy coś ci potrzeba, jestem z tobą nie martw się, możesz zrobić to to i to, jak się czuje, jak ty się czujesz etc.. z niego nie ma żadnego pożytku żadnego dobrego słowa, czego oczekujesz.. że przyjedzie nagle z delegacji? w cholere z nim bo to nie jest nawet kolega a co dopiero przyjaciel

Gość gość
Widzisz, że nie sprawdza się jako materiał na przyjaciela, to po prostu urwij tę znajomość. A tę delegację potraktuj jako pretekst, przynajmniej łatwiej Ci będzie to rzucić. Jak spyta dlaczego nie odpisujesz na jego wiadomości o treści: ''Ale miałem super dzień, właśnie siedzę przy biurku i ustalam sobie awansik, a co u Ciebie? '' wiedząc, że masz słabą sytuację rodzinną i życiową to po prostu mu odpowiesz, że nie masz ochoty z nim rozmawiać, żeby spie.lał bo nie dostałaś od niego wsparcia żadnego. Proste.

Gość gość
i jak ?

Nie wpadaj ze skrajności w skrajność. Facet na pewno nie jest Twoim przyjacielem, tylko znajomym. Ale nie musisz z tego tytułu zrywać znajomości.