Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy osmiolatek może iść tak ubrany do kościoła

Polecane posty

Gość gość

U nas jest 28 stopni . Elegancka koszulka z krótkim rękawem , spodenki do kolan jeansowe i sandały

Gość gość
A ty byś chciała, żeby do ciebie ktoś tak przyszedł ubrany w twoje święto? Potem z takich dzieci wyrastają dorośli, którzy idą na rozmowę o pracę ubrani jak na działkę i się dziwią, że pracy nie mogą znaleźć. Mój syn do kościoła idzie w długich cienkich spodniach, w butach wizytowych i w koszuli z krótkim rękawem. Tak jest uczony od małego, że są sytuacje, które wymagają odpowiedniego stroju.

Gość gość
13.54 -pewnie jesteś ze wsi, albo małomiasteczkowa. Do autorki- oczywiście, że możesz tak ubrać dziecko, u nas wszystkie tak chodzą, łącznie z moimi. Zakładam im podkoszulki, bo tak lubią.

Gość gość
Nie jestem małomiasteczkowa, mieszkam w dużym mieście, ponad 200 tyś. mieszkańców. Jestem po trzech kierunkach. Taki strój nadaje się na wycieczkę, a nie do kościoła. Ciekawe, czy jak wasze dzieci będą zdawać egzaminy, też w takim stroju? Bo jest ciepło? Zresztą miejsce zamieszkania nie ma tu nic do rzeczy. Albo się ma wpojone zasady dobrego wychowania, albo nie.

Gość gość
Słaba jest wiara u ludzi, którzy nie chcą Bogu okazać szacunek. To są tzw letni katolicy - obłudnicy. Twierdzą, że wierzą, ale tylko na ich zasadach.

Gość gość
A nie masz szrtow lnianych albo materialowych? Jak nie masz wizytowych butow to zalozyl mu biale gladkie tenisowki. Nie musi byc pod krawatem, style casual jest OK, ale jeansy i adidasy nadaja sie na podworko.

Gość gość
Zgadzam się z wpisami większości na tym wątku i śmieszy mnie to wytykanie, że jeśli ktoś stosuje się do zasady: strój godny, a nie swobodny, to ktoś zaraz wyskakuje z "abo pewnie jesteś ze wsi, albo małego miasteczka". Ja jestem z większego i bardziej rozwiniętego miasta niż większość z was, a w kościele wszyscy są eleganccy (a kobiety i dziewczynki muszą dodatkowo nakrywać głowy chustami z firanki). Rozumiem jeśli ktoś jest bardzo biedny i nie ma innych ubrań, ale większość ludzi stać na jakąś odświętną formalną odzież.

Gość gość
ale ciemnota i zaścianek

Gość gość
Bo katole lubią na pokaz.

Gość gość
pieprznięta pisówka

Gość gość
Dziewczynki nakrywaja głowę firanka? O co chodzi?

Gość gość
Takimi chustami zrobionymi z materiału z którego robi się ażurowe firanki. Dziewczynki mają białe, a kobiety najczęściej ciemne, czarne. Mój kościół działa na prawach rytu z 1962 roku i późniejsze zmiany soborowe (lobbystyczna liberalizacja) go nie obowiązują, wszystko jest tak jak powinno być (po łacinie, ksiądz twarzą do ołtarza, ludzie klęczą prawie całą mszę, msza jest śpiewana itd.).

Gość gość
(Tzn. wszystko jest tak jak na Watykanie, a parafianom naprawdę zależy, bo co niedzielę praktycznie każdy przystępuje do komunii - na klęcząco)