Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wzrosla

Najlepsze wkłady do kominka?

Polecane posty

Czy to prawda ze wkład kominkowy żeliwny doskonale magazynuje i oddaje ciepło płomieni? Słyszałam też, że jednym z najlepszych producentów jest Laudel? Jak to jest z tymi wkładami?

Gość Pan Albercik
Jeśli chodzi o Poznań to mogę polecić wkłądy kominkowe od Kominki Ratajczak. Stawiali mi kominek w salonie i teraz zaopatrzam się u nich i powiem szczerze, że jestem zadowolony z obsługi. ;)

Gość Marekmarkowaty333
A co myślicie o wkładach kominkowych z płaszczem wodnym? Zastanawiam się nad ofertą sklepu https://kratki.com/sklep/ a na ich stronie znalazłem informacje, że budowa kominka z płaszczem wodnym znacznie różni się od budowy tradycyjnych wkładów kominkowych. Jego korpus posiada dwie ścianki, pomiędzy którymi przepływa woda, a całość otoczona jest płaszczem wodnym, który kumuluje ciepło wydostające się z paleniska i oddaje je wodzie, która następnie transportowana jest do całej instalacji grzewczej oraz kaloryferów. Bardzo często w korpusie montowana jest również specjalna wężownica, przez którą przepływa woda użytkowa. Oczywiście pod wpływem ciepła wydostającego się z paleniska ulega ona ogrzaniu. Rozwiązanie to sprawdza się przede wszystkim w domach jednorodzinnych. Urządzenia te zapewniają wygodne ogrzewanie i spore oszczędności. Są funkcjonalne i bezpieczne w użytkowaniu. Ich wydajność pracy jest bardzo wysoka, a to za sprawą dużej mocy nominalnej i innowacyjnej konstrukcji.