Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak jest z tym smoczkiem i wadami zgryzu?

Polecane posty

Gość gość

Mamy, podzielcie sie prosze swoimi doświadczeniami.

Gość gość
Moje dziecko smoczka nigdy nie chciało a z butelki też jakoś długo nie pił. Znam jednak jedno dziecko, które smoczka miało chyba do 4 r.ż. i z butelki w tym wieku też jeszcze kaszkę piło. Ten chłopczyk niestety ma zgryz otwarty co bardzo widać.

Gość gość
Moja córka lat 4 nigdy smoka nie miała,nigdy z butelki nie piła. Po piersi od razu łyżeczka,kubek,bidon etc. Ma zły zgryz ( ja też taki mam i mój ojciec to samo ). Więc chyba nie ma reguły.

Gość gość
Mój syn dość długo pił z butelki i korzystał ze smoczka i ma idealny zgryz.

Gość gość
Wszystko zalezy od tego, co dla kogoś znaczy "długo". Do mnie trafiają ( jestem logopedą) dzieci wieku 3 lat, które nadal jedzą z butli i zwykle zgryz jest otwarty, zęby przez smoczek wypchniete... Więc to jest zdecydowanie zbyt długo.

Gość gość
Niektórzy ortodonci uważają, że jeśli dziecko ma dużą potrzebę ssania, to lepiej, żeby dostało mały, profilowany smoczek niż np. ssało swój kciuk, którym jeszcze mocniej wypycha siekacze. Oczywiście najlepiej by było starać się odzwyczajać od ssania i zachęcać do żucia (naturalnie, jak już dziecko będzie gotowe, żeby jeść twarde pokarmy). Ale niestety brak smoczka nie musi zabezpieczyć przez wadami, tak samo jak smoczek - gwarantować ładnego zgryzu.

Gość gość
a mój starszy pił mleko z butli do 3,5 roku, smoczka nie miał i ma zgryz ok młodszy z butli od 5 miesiąca już nie pił, smoczek do 2,5 lat i robił mu się już zgryz tzw. otwarty, widzę, ze ząbki ma skierowane w pozycji ssania, ale już te stałe myślę, ze wyrosną normalnie

Gość gość
Mój syn miał smoczek i pił z butli. Smoczek używał do 2,2 roku życia a z butli pil do 18 miesięcy. Później przerzucilismy się na niekapek. Teraz ma 5 lat i ząbki ma piękne i proste

Gość gość
Jesli zrezygnować z butli - to czym podawać mleczko poranne i wieczorne, córka ma 21 mcy. Używa niekapka ale to tak to popijania wody po troszku przez cały daje , butle ma tylko do mleka i wypija cała i koniec.

Gość gość
13:22. Kup kubek ze słomką. U nas sie idealnie sprawdzi. Polecam Tommy Tippee, sa bardzo trwałe, slomki sie nie przebarwiaja i co najwazniejsze - domyjesz dokladnie wszystkie części.