Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Okres wrócił po 9 miesiącach od porodu

Polecane posty

Gość gość

A nadal karmię. Czy wobec tego mam szanse na zajście w ciążę mimo karmienia? Która z Was tak zaszła? Żeby bylo śmiesznie okres wrócił akurat miesiąc po tym jak po raz pierwszy kochaliśmy się bez zabezpieczenia (przypadkiem tak wyszło).

Gość gość
Witaj Ja tak mialam dlatego mam parke rok po roku prawie myslalam ze laktacja itp. a tu niespodzianka Aga

Gość gość
Karmienie piersią nie jest środkiem antykoncepcji,więc Tak możesz zajść w ciążę.

Gość gość
No wiem że nie jest środkiem antykoncepcyjnym no ale jak nie ma okresu to nie można zajść - wyjątkiem jest tutaj tylko czas około 2 tygodnie przed pierwszym okresem, ale jeśli ja np. nie miałam okresu przez 9 miesięcy to myślę, że nie było szans żebym zaszła np. w 4 miesiącu po porodzie. Dobrze myślę? A jakbyśmy próbowali 2 tygodnie temu a nie miesiąc temu to może by się udało mimo braku okresu. Czyli nie jest środkiem antykoncepcyjnym, ale jeśli chcesz drugie dziecko to może sie udać.

Gość gość
Te 2 tygodnie to miałam na myśli owulację przed okresem. Akurat u mnie jest to około 2 tygodnie przed, ale oczywiście nie u wszystkich może tak być.

Gość gość
Można zajść w ciążę karmiąc piersią. Właśnie w tym rzecz, że można go nie mieć i nawet rok, raz będzie się uprawiało seks bez zabezpieczenia i ciąża. A to dlatego, że ten pierwszy okres właśnie miał przyjść, ale nie przyszedł, bo już zaszło się w ciążę. I stąd błędne przekonanie, że laktacja chroni przed ciążą, bo nie ma się okresu. OK, tylko może być niespodziewanie owulacja nawet po paru miesiącach i bach ciąża.

Gość gość
Dodam jeszcze, że okres zawsze poprzedzony jest owulacją, czyli może nie dojść do pierwszego krwawienia po porodzie, a już będzie się w kolejnej ciąży bo się współżyło bez zabezpieczenia