Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zerówka przy szkole.

Polecane posty

Gość gość

Bardzo proszę o wypowiedzi i opinie. Czym różni się zerówka przy szkole od tej przy przedszkolu? Czy ta przy szkole jest lepsza dla dziecka, które nie chodziło do przedszkola? Jak to wygląda? Siedzą w ławkach, czy przy stolikach i na dywanie? Ile godzin jest tam obowiązkowych? Będę wdzięczna za wypowiedź każdego, kto coś wie.

Gość gość
Zerówka przy szkole tym się różni od zerówki w przedszkolu że nie istnieje :D Poważnie, od tego roku szkolnego zerówki przyszkolne polikwidowano, zostają tylko w te w p-kolach. Oczywiście wszystko z powodu reformy edukacji - podstawówki muszą pomieścić 8 klas od tego roku...

Gość gość
co za bzdury tu ktos wyzej napisal, moja kolezanki corka chodzi do zerowki szkolenj i u mnie na osiedlu przy szkole tez jest zerowka szkolna

Gość gość
Zerówki przyszkolne polikwidowano? Mały zostaje w przedszkolu, ale dostaliśmy już pismo z rejonowej szkoły że proszą o zapisanie albo o informację że dziecko realizuje gdzie indziej. Sama widziałam jedną taką w szkole, wprawdzie był to oddział przedszkolny, ale grupa zerówkowa była już w szkolnej części budynku, nie w tej oddzielonej w której były pozostałe grupy. Dzieci miały stoliki, tablicę interaktywną, dywan, zabawki. Nauka głównie na dywanie, zabawa na dywanie, przy stolikach prace plastyczne i karty pracy (takie z podręczników). Na tańce i gimnastykę dzieci przechodziły na salę gimnastyczną, na posiłki pani zaprowadzała na stołówkę. Z toalet panie polecały korzystać raczej w czasie lekcji, żeby nie wpadać starszym dzieciom pod nogi. Zajęcia i program takie same są w każdej zerówce, nieważne czy w szkole czy w przedszkolu, jedynie warunki lokalowe inne. Nie ma jakiegoś obowiązkowego minimum, jedynie podstawa programowa w czasie 5 godz, zwykle 8-13.

Gość gość
Moja córeczka chodzi teraz do zerówki w szkole podstawowej, dzieci siedzą w ławeczkach, podczas ćwiczenia literek, wzorków, kolorowania i innych prac... Jest pęłno zabawek i czas na zabawę też jest, dzieci słuchają opowiadań siedząc po turecku na dywanie. Mają angielski, religię i prawdziwy wuef na sali gimnastycznej. Teraz jak jest ciepło to dwie godziny lekcyjne na szkolnym placu zabaw lub na boisku. Zajęcia są od 7:45-12:45 i dla rodziców pracujących nie ma problemu ze świetlicą. Synka mam w przedszkolu jeszcze ale do zerówki damskie też do szkoły. Widzę po córcia że wyszło jej to na dobre:-)

Gość gość
Nic nie zlikwidowano

Gość gość
Wkradł mi się błąd miało być pójdzie a nie damskie.

Gość gość
gość dziś Oddział przedszkolny w szkole to oficjalna nazwa zerówki.

Gość gość
Moje dziecko w wieku 5 lat poszło do oddziału przedszkolnego przy szkole. Różnica jaką widzę w porównaniu do dzieci, które chodziły do zerówki w przedszkolu jest taka, że moje dziecko po ukończeniu zerówki nauczyło się płynnie czytać. Przynajmniej w moim otoczeniu . Niestety ale taka jest prawda, w szkole większy nacisk jest na naukę a w przedszkolu na zabawę. Zależy na czym zależy rodzicą. By dziecko miało jeszcze rok beztroski czy żeby już się przyzwyczajało do rytmu szkolnego.

Gość gość
Moja siostrzenica to rocznik 2013, jest z początku roku -w którym roku szkolnym będzie już chodziła do zerówki?

Gość gość
2018/19 może już iść jako pięciolatka, moja córcia tak chodzi a od przyszłego roku szkolnego znów do zerówki. Pamiętaj że obowiązkiem gminy jest zapewnienie bezpłatnego miejsca w oddziale przedszkolnym pięciolatkom.

Gość gość
Wszystko zależy od miasta, w Łodzi w tym roku zerówek przy szkołach nie ma :(