Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Faza lutealna

Polecane posty

Gość gość

Badana w 19 dc wyniosła 2,44 to ok?

Gość gość
Nikt nic nie wie ?

Gość gość
Piszesz nie zrozumiałe! Jeżeli to wynik beta hcg to powtórz go za dwa dni ! Jak wzrośnie dwukrotnie to ciąża

Gość Cleo1976
No, właśnie."Faza lutealna" to jest po prostu czas, jaki upływa od jajeczkowania do miesiączki.Nazywana jest też "fazą wyższych temperatur". Jeśli jej długość przekracza 21 dni, wskazuje na ciążę.Natomiast wynik badania beta-hcg poniżej 5 na ciążę nie wskazuje.:)Jeśli mimo to nadal podejrzewasz ciążę, powtórz badanie za kilka dni.

Gość gość
Tu autorka.przepraszam nie sprecyzowalam. Chodzi mi o badanie 17-hydroksyprogesteron. Wyniosło 2,44 Normy które mam na kartce z labolatorium ; Faza follikularna 0,2-1,3 Faza lutealna 1,0-4,5 Po menopauzie 0;2-09 Chciałabym się dowiedzieć czy 19 dzien cyklu jest odpowiedni do tej fazy, mam umowioną wizytę u ginekologa i się denerwuje czy mam dużą szansę na zapłodnienie.Pozdrawiam.

Gość Cleo1976
Tak, wynik mieści się w normie.Jednakże faza lutealna to jest czas już po owulacji.72 godziny po niej nie ma już szans na zapłodnienie w tym cyklu.Jednakże, ponieważ progesteron masz prawie dokładnie w środku normy, istnieje duża szansa na zajście w ciążę w kolejnych cyklach i utrzymanie jej.Ogólnie, im wyższy progesteron w fazie lutealnej, tym lepiej.Jego obniżenie skraca fazę wyższych temperatur, co powoduje: problemy z owulacją, trudności z zagnieżdżeniem się zarodka a nawet wczesne poronienie.

Gość Cleo1976
Autorko pytania.A którego dnia cyklu miałaś owulację? Czy ginekolog to monitorował, wysyłając Cię na badanie progesteronu? Jak długie normalnie masz cykle? Bo przy cyklach np.28-dniowych 19 dc to może być już "głęboka" faza lutealna, przy cyklach dłuższych, jak moje, często jest to jeszcze faza folikularna.A poziom progesteronu podniesiony przez cały cykl też nie wróżyłby dobrze dla płodności.:)

Gość gość
Tu autorka ; Ginekolog jeszcze nie monitorowal mi cyklu,najpierw skierował na badania hormonalne dlatego że ostatnio nie dostałam okresu ( a poza tą sytuacją były co 30 dni ).Dostałam duphaston i okres przyszedł,następny też w porządku.Te badania to też początek ku bycia mama.Staramy się z mężem o dzidziusia więc ginekolog powiedział że muszę je zrobić.Niedługo wizyta.Z mężem wszystko ok. Pozdrawiam.

Gość gość
Up