Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Objawy miesiączki?

Polecane posty

Gość gość

Mam 10 lat. moja mama nie mówiła mi co to miesiączka ale o tym wiem. Boli mnie brzuch w okolicy jajników i na majątkach mam ok. 3 kropelki śluzu brązowo - żółtego czy to moja pierwsza miesiączka? Nosić podpaski? Nic nie wiem, mamie jeszcze nie mówiłam ale błagam o pomoc bo dziś jade z klasą na zieloną szkołę o 23;00 i się boje że będę mocniej krwawić błakam

Gość gość
Jesli to nie ściema to zaczyna ci sie okres ,współczuje:(

Gość gość
Trochę za wczasu na pierwszą miesiączkę chyba,chociaz teraz dziewczyny szybciej dojrzewają,węz podpaski ze soba bo to napewno okres się zaczyna i tabletki p/bólowe .

Gość gość
To nie ściema niestety :(

Gość gość
Spokojnie, też dostałam okresu w wieku 10 lat. To nie musi być miesiączka na 100%, bo pamiętam że mi wtedy leciała od razu krew, wcześniej nic na to nie wskazywało. Weź na wszelki wypadek podpaski, załóż i obserwuj :)

Gość gość
Aha i jak ktoś wspomniał wyżej, weź coś przeciwbólowego, najlepiej jakiś nurofen forte, bo może boleć, czasem bardzo :

Gość Kate_1984
Po pierwsze, w takich sytuacjach staraj się nie denerwować tylko zasięgnąć porady kogoś bliskiego jak mama czy doświadczonego jak pielęgniarka w szkole. To żaden wstyd tylko normalna sprawa. Przez najbliższe lata Twoje ciało będzie się zmieniać i masz prawo pytać i liczyć na wsparcie. Możesz przejrzeć też stronę: http://www.myob.pl/dobrze-wiedziec/co-jest-miesiaczka i powiązane linki. Znajdziesz tam przystępne wyjaśnienie spraw związanych z miesiączką. Możesz też obejrzeć różne rodzaje tamponów, poczytać o nich i zastanowić się na spokojnie, czy wolisz ochronę w postaci tamponów czy podpasek. Na początek dobrze spróbować różnych opcji, żeby wyrobić sobie własne preferencje.