Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Od kiedy Wasze dzieci

Polecane posty

Gość gość

potrafią pokroić nożem i widelcem np. kotleta?

Gość gość
KotleT a nie kotleta. Na razie nie umie, ale u roczniaka to raczej normalne ;)

Gość gość
A na jakiej podstawie "kotlet" a nie kotleta? (bo jak nie "kotleta", to mi głupio będzie ;-)

Gość gość
Przywracasz mi wiarę w ludzi. Już sądziłam że nikt nie potrafi odmieniać rzeczowników przez przypadki. O krojeniu mi się nie chce pisać. Moja siedmiolatka kroi to, co łatwe. Kroi, chyba że ją ubiegnę bo nie lubię wystrzeliwania mięsa po pokoju.

Gość gość
O, k******. (ups!) Na jakiej podstawie??? Ale proszę bardzo, to jest materiał z dawnej podstawówki: na podstawie odmiany przez przypadki, gdzie biernik - kogo? co? (kroić) kotlet. Naciągane trójczyny się miało, zgadza się?

Gość gość
gość dziś Bo w odmianie rzeczowników nieżywotnych rodzaju męskiego biernik równa się rzeczownikowi: https://pl.wiktionary.org/wiki/Aneks:J%C4%99zyk_polski_-_deklinacja_m%C4%99ska_I Czyli jesz tort a nie "torta" (nawiasem mówiąc poprawna forma dopełniacza to "tortu" a nie "torta"), kroisz kotlet a nie "kotleta", wysyłasz list a nie "lista", kupujesz samochód a nie "samochoda" itp.

Gość gość
A właśnie, że piątki :-) Całą szkołę podstawową i liceum. Niestety, do tej pory ciągną się za mną naleciałości gwary z domu rodzinnego. W tym ten nieszczęsny "kotlet". PS. Lubię, jak mnie ktoś poprawia, bo dziecku nie przekażę bzdur :-)

Gość gość
Słownik ortograficzny PWN "kotlet -kotleta"

Gość gość
gość dziś tylko zapomniałaś dopisać, że chodzi o dopełniacz a nie biernik

Gość gość
Jako pięciolatek kroił, nie zawsze pięknie ale sprawnie, rzeczy typu racuchy, placki ziemniaczane czy właśnie kotlety jeśli już mu się zdarzało je jeść. Ale on akurat posiłki szybko zaczął jeść czysto, ładnie i sprawnie, i nie ukrywam że nie jest to jakaś moja zasługa, po prostu miał chęci i szło mu to bez problemu.