Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ManuałZielarski

Zioła pytania i odpowiedzi

Polecane posty

Szanowne Panie (i Panowie), Założyłem niniejszy wątek poświęcony ziołom, gdyż widzę że zarówno na forum Kafeterii, jak i innych forach kobiecych, krąży wiele półprawd, nieprawd i przekłamań na temat ziół, przetworów i preparatów wytworzonych z roślin leczniczych, które definitywnie należy obalić, wyprostować i odkłamać. W tym wątku możecie Państwo zadawać pytania o zioła, ich bezpieczeństwo, zakres stosowania - i wszelkie inne rzeczy, które przyjdą Wam na myśl. Spróbuję odpowiedzieć, korzystając z nabytej wiedzy i literatury fachowej, na frapujące Was pytania. Kim jestem? Nazywam się Bartłomiej Byczkiewicz, jestem inżynierem zielarstwa i terapii roślinnych, obecnie na etapie studiów magisterskich z tej dziedziny. Uczestniczę w wielu konferencjach, sympozjach i szkoleniach z zakresu leku roślinnego, naturoterapii i szeroko pojętego zielarstwa oraz fitoterapii. Więcej o mnie na moim blogu: http://www.manualzielarski.pl - zachęcam do odwiedzania Manuału i zapoznania się z wpisami dotyczącymi zielarstwa i roślin leczniczych. Zapraszam i zachęcam do zadawania pytań!

Gość gość
co pan sadzi o czystku??

Cóż... wokół czystka narosło sporo nieprawd, półprawd i przeinaczeń. Doszło do tego, że jest sprzedawany jako żywność, na co osobiście nie mogę się zgodzić. Jest to zdecydowanie chwilowa moda, która zdaje się, już się kończy. Nie jest to surowiec dobrze zbadany - są problemy nawet z jego identyfikacją (jak odróżnić konkretny gatunek od innych z rodziny Cistus?), często pochodzi z zanieczyszczonych rejonów Bałkanów czy Turcji. Nie jest poddawany kontroli jakości jako takiej, bo nie ma opracowanych norm czy standardów. Wszelkie przypisywane mu działania, są nieco wyolbrzymiane i niepotwierdzone. Pozdrawiam, Manuał Zielarski http://www.manualzielarski.pl/

Gość gość
Czy można pić herbatki z rumianku w czasie ciąży?

Rumianek pospolity a właściwie jego kwiat nie jest zalecany kobietom w ciąży. Nie udowodniono wprawdzie teratogenności (toksycznego wpływu na płód) u szczurów po długotrwałym zażywaniu ekstraktów przez nie. Brak dowodów na szkodliwość, nie jest jednak dowodem na bezpieczeństwo. Osobiście nie sądzę, aby okazjonalne spożywanie naparów z rumianku - jeżeli miałoby to poprawić w jakiś sposób komfort życia - było niebezpieczne lub szkodliwe. Pozdrawiam, Manuał Zielarski http://www.manualzielarski.pl/

Gość gość
czy moze rumianek podrazniac skore?

Oczywiście! Rumianek jest reklamowany jako surowiec łagodzący wszelkie podrażnienia, lecz u niektórych osób może wywoływać naprawdę nieprzyjemne podrażnienia. Znam osobiście pewną panią z uczuleniem na rumianek. Należy on do rodziny Asteraceae - astrowate, a rodzina tych roślin ma duże skłonności do wywoływania uczuleń, dermatoz i wyprysków skórnych. Pozdrawiam, Manuał Zielarski http://www.manualzielarski.pl/

Zachęcam do zadawania pytań związanych z zielarstwem i fitoterapią. Nie ma głupich pytań! Jest to szeroki dział wiedzy i każdy może zgubić się w licznych, sprzecznych ze sobą publikacjach!

Gość gość
Czy kosmetyki z aloesem mogą wywoływać podrażnienia? Kupiłam preparat z dużą ilością żelu aloesowego i nie wiem czy na pewno mogę go stosować do wrażliwej skóry.