Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy wy tez zazdroscicie ludziom ktorzy maja wlasne firmy?

Polecane posty

Gość gość

Mieć własną firmę lub działalność to brzmi dumnie i kojarzy się z bogactwem.u mnie w otoczeniu gdy ktoś ma firmę to od razu traktowany jest jak bogacz.

Gość gość
Jak wiesz na czym polegają obowiązki takiej osoby i ile to wymaga stresu to nie wiem czy jest czego zazdrościć.

Gość gość
obowiązki prywaciarza: - wycisnąć jak najwięcej wartości dodanej z pracownika w ramach wyzysku - fura w lizing - jak najwięcej wyłudzić ze wspólnych pieniędzy zwrotów z VAT - wrzucić w koszta wszystko co się da włącznie z zeszytami dziecka, które idzie do szkoły.

Gość gość
Mi sie tez tak kiedyś wydawało a jak tego doznałam na własnej skórze to ludziom współczuje , chyba, ze na prawdę maja duża kase z własnego biznesu . Większość jednak porywa sie z motyka na słońce . ZUS i urząd skarbowy wystarczająco wykańcza drobnych przedsiębiorców .

Gość gość
- Kaczyński, to ty?

Gość gość
Większość firm upada po dwóch latach, kiedy wzrastają wszystkie opłaty (ZUS-y, srudy i inne durnoty) i kiedy mija umowa z Urzędami Pracy, które w jakiś sposób pomogły rozkręcić firmę.

Gość gość
Nie, nie zazdroszczę. Wole iść do pracy na 8 godzin, a wieczorami i niedzielę spędzać z rodziną i mieć spokojną głowę. Mając firmę nawet będąc w domu myślami jesteś w pracy...

Gość gość
Przecież można firmę zarejestrować za granica i ZUS taniej mieć..ech dziwne ze nie wiecie.polowa mych kumpli w Szwecji pracuje na budowach i zarejestrowali tam dzialalnosc

Gość gość
I tak i nie.... firma kojarzy się z bogactwem - ogromne uproszczenie. Pracuję w prywatnej niedużej firmie rodzinnej. I owszem- jest czego pozazdrościć, bo wiem jakie zyski generuje i widzę poziom życia właścicieli. Ale raz- firma na rynku prawie 30 lat, dwa-zaangażowanie i stres na okrągło. Założyć działalność i handlować gaciami na allegro może każdy, ale do bogactwa i prestiżu to daleka droga.

Gość gość
22:54 Ale nie każdy chce żyć pracować za granicą.

Gość gość
Nie. Idę na 8 godzin bez żadnej odpowiedzialności i przy niewielkim stresie. Prywaciarz ma całe stosy stresów. Chciwość rodzi problemy, po co harować na BMW jak mogę się zadowolić tańszym autem. Itd. W końcu i tak w życiu liczy się zdrowie, spokój, względna przyjemność i żeby w miarę miło doturlac się do dnia śmierci.

Gość gość
Nie bardzo rozumiem z jakiego powodu miałabym zazdrościć, założenie firmy to raptem jeden dzień biegania z papierkami, opłacanie składek ZUS i tyle, każdy może to zrobić. Wkurza mnie strasznie właśnie takie uproszczone myślenie- kto ma własną firmę to jest dziany, do tego wyzyskuje pracowników (jeśli ich ma) i wyłudza VAT właśnie... Tak samo jak mnie trafia stwierdzenie że szef to ma klawo, buja się drogimi samochodami, dorabia na pracownikach robiących za minimalną, robi ile chce i w ogóle żyje jak w bajce. A załóżcie sobie te firmy, zatrudnijcie ludzi i żyjcie z ich wyzysku, skoro to takie proste... mniej więcej jak ocenianie nauczycieli jakie to oni mają fajne życie, luz blues i wieczne wakacje- jaki problem zostać nauczycielem? Mąż ma własną firmę (jednoosobowa dg), i owszem, sam sobie wybrał pracę i warunki finansowe, ale np. taki korzystny kontrakt z gigantem to dla niego również uwiązanie na jakiś czas- nie ma nikogo kto by go zastąpił bo nikt "z ulicy", nawet ze świetnym wykształceniem, nie ogarnie systemu bez dłuższego szkolenia. Tak, żyjemy z tego i woli to niż pracę dla kogoś- nikomu się nie tłumaczy, nikt go nie kontroluje, to taki typ że woli sam i bez nadzoru pracować, najlepiej właśnie własnymi metodami, tyle że początki też byly ciężkie.

Gość gość
Ale czego zazdrościsz konkretnie? Mąż ma swoją firmę, ale mało czerpie z tego prestiżu, bo za bardzo zmęczony jest, pracuje minimum (!) 12 h dziennie, a często i więcej.

Gość gość
Mąż również ma własną firmę pracuje u siebie czyli jak wiemy jak zechce to odpocznie czy jedzie do klienta ale ogólnie w pracy od 7 do 19 zazwyczaj łazi kręci się, kasę mamy nie powiem i nie harujemy na bmw bo mamy i to 2 sztuki. Jeśli ktoś umie zarządzać dbać o własną firmę to naprawdę super na tym wyjdzie.

Gość gość
Ludzie zazdroszczą bo wyobrażają sobie że własną firmą = willą z basenem , gość siedzi i sączy drinki potem 6 miesięcy wakacje pod palmami i od czasu do czasu coś podpisze... A firma się kręci sama i tylko kasa na konto wpływa.

Gość gość
Firma firmie nierówna i to jest bardzo złozony temat :) Ja prowadze własna restauracje/cafe ze wspólniczka. Duzy metraz, centrum miasta, szeroka oferta, organizujemy tez przyjecia zamkniete, wieczory muzyczne itd. Zatrudniam szefa kuchni, pomoc kucharza, managera restauracji i 4 osoby na bar. Sama tyram tam za dwóch, bo roboty jest mnotwo, i trzeba wszystkiego dopilnowac zeby zachowywac nienaganne standardy i dobra opinie wsrod klientów. Mój maz pomaga w pewnym zakresie np. jako zaopatrzeniowiec, ale pracuje tez w zupełnie innej branzy na własnej dzialalnosci wiec w sumie cała knajpe mam na głowie ja z pomoca wspolniczki, która oprocz tego jest lekarzem ;) wiec i pracy ma mnostwo. Własna firma to jest praca 24 h na dobe. Cały czas rozwiazuje sie jakies problemy, robi zamówienia, płaci faktury, ustala grafiki, mysli jak cos poprawic i ulepszyc, cały czas trzeba dbac o reklame i odpowiedni marketing, zeby biznes sie krecił i były dobre przychody. Mimo to wiem jedno: po 10 latach pracy na etacie (całkiem dobre stanowisko w miedzynarodowej firmie, zupełnie inna branza) w zyciu nie zdecydowalabym sie ponownie na zatrudnienie. Tylko własny biznes, wolnosc, niezaleznosc w podejmowaniu decyzji, samodzielne dysponowanie czasem. To jest cos wspaniałego, chociaz rownoczesnie ciezka praca i wielkie ryzyko.

Gość gość
Chwalic sie BMW ? dwoma autami tej marki? BMW to passe dla tych prymitywnych z niedawno zalożoną dzialalnością.

Gość gość
Hakuna matata

Gość gość
Myślę, że trzeba rozróżnić dg od firmy zatrudniającej pracowników. Nie zazdroszczę i nie chciałabym. Wiadomo, w normalnej pracy też jest stres i odpowiedzialność, ale nie tak duża. Dla mnie spokojne życie jest ważniejsze od pieniędzy.

Gość gość
Mam firmę i pracuje na etacie. I wszyscy się dziwią że ciągnę etat skoro z dg mam super dochody. Bovwtat lubię, a dg nienawidzę i z chęcią bym ja zamknęła tyle że za dobra kasę z tego mam.

Gość setena00
ja teraz dopiero otwieram własną działalność więc jeszcze nie wiem czy to aż tak fajne :) póki co jestem na etapie jak zastrzec nazwę firmy. Lubię mieć wszystko dograne więc załatwiam po kolei :) wzorowałam sie na tym http://jakzastrzecnazwefirmy.pl/jak-zastrzec-nazwe-firmy/ więc fajnie bo wiem co i jak

Gość genovese
Żeby mieć swoją firmą trzeba umieć rozdzielać czas pracy od czasu wolnego ale wg mnie to jedyna pułapka własnej działalności. Bo w zwykłej pracy też się siedzi po godzinach, też jest stres. Ale robisz na kogoś i zarabiasz grosze. Jak się wymyśli dobry pomysł na biznes to można się utrzymać w dobrym stylu. Zaoszczędzić można i wyręczyć się jak się wybiera programy typu www.bizin.pl to jest jeszcze o tyle łatwiej, że ma się ogląd na sytuację, panuje się nad dokumentacją i nie płaci dużo. Nie można zazdrościć bo karma wraca :) po prostu jedni mają predyspozycje, inni nie. Jeśli ktoś ma - polecam :)

Gość genovese
Żeby mieć swoją firmą trzeba umieć rozdzielać czas pracy od czasu wolnego ale wg mnie to jedyna pułapka własnej działalności. Bo w zwykłej pracy też się siedzi po godzinach, też jest stres. Ale robisz na kogoś i zarabiasz grosze. Jak się wymyśli dobry pomysł na biznes to można się utrzymać w dobrym stylu. Zaoszczędzić można i wyręczyć się jak się wybiera programy typu www.bizin.pl to jest jeszcze o tyle łatwiej, że ma się ogląd na sytuację, panuje się nad dokumentacją i nie płaci dużo. Nie można zazdrościć bo karma wraca :) po prostu jedni mają predyspozycje, inni nie. Jeśli ktoś ma - polecam :)

Gość gość
hahahaha dobre,co z tego że mam kasę, mam własną firmę, jestem pania dyr. i co? i ledwo żyję, nerwica lękowa, bezsenność, ciągły strach przed kontrolą, utratą firmy, zamienimy się?