Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćkubek

Kiedy powiedzieć pracodawcy o ciąży

Polecane posty

Gość gośćkubek

Jestem w 7 tc zaczęły mi sie mdłości. Codzienne jest gorzej boję się że będę musiała iść na zwolnienie na czas mdłości, powiedzieć szefowi już teraz o ciąży czy jeszcze za wczesnie?

Gość gość
Nie wiem nie bylam w takiej sytuacji. Martwilabym sie, ze cie zwolni i nawet na chorobowe nie bedziesz mogla isc.

Gość gość
Za wcześnie, musisz jeszcze ponad miesiąc wytrzymać, teraz może Cię zwolnić

Gość gość
Boże co za tuman w 7tc będziesz mówić o ciąży nie ośmieszaj kobieto z takimi sensacjami poczekaj minimum do drugiego trymestru choć to i tak wcześnie i brzucha jeszcze nie widac

Gość gość
Od 7 tc zamierzasz być na chorobowym ty chyba zwariowalas ciąża trwa 40

Gość gość
Ja bylam od 9 tc na zwolnieniu. Mialam mdlosci, bylo mi slabo i nie moglam podniesc sie z lozka. To zadne widzi mi sie. Powiedzialam wlasnie w 9 tc.

Gość gośćkubek
Nie chce iść ba l4 do 40 tc tylko na czas gorszego samopoczucia. Ale mają ból d**y co niektórzy.

Gość gość
Wogole sie nie przejmuj. Ciaza to nie choroba, zgadza sie. Ale trzeba sie oszczedzac!!!!

Gość gość
Własnie od 7 tyg ciąży byłam na l4 jak czujesz się źle to nawet się nie zastanawiaj a jak inne chcą za....ć to proszę bardzo każdy ma wybór

Gość gość
Nie musisz mu mówić po prostu dostarczasz zwolnienie lekarskie. Trzymaj się, ja Cię rozumiem!

Gość gość
gość dziś Boże co za tuman w 7tc będziesz mówić o ciąży nie ośmieszaj kobieto z takimi sensacjami poczekaj minimum do drugiego trymestru choć to i tak wcześnie i brzucha jeszcze nie widac x x Idiotka! I co z tego, że brzucha nie widać, jak można poronić, albo się rzyga co godzinę? xx Autorko możesz powiedzieć już. Jeśli twoja umowa nie jest na miesiąc, czy nie jesteś zatrudniona na zastępstwo, pracodawca zwolnić cię nie może. Poza tym, jeśli pracodawca wie, że jesteś w ciąży, to ma obowiązek zapewnić ci lżejsze warunki pracy. I tak np, przy pracy przy komputerze należy ci się przerwa co 50 minut, a przy pracy stojącej co 15 minut. Jeśli mu to przeszkadza, to sam cię wyrzuci na L4.

Gość gośćkubek
Mam umowę na czas określony ale kończy sie dopiero za 15 miesięcy, a termin w styczniu. Czyli mogę mu powiedzieć przed 2 trymestrem? Dobrze rozumiem?

Gość gość
Oczywiście, ze możesz. Kobieta w ciąży jest chroniona od 1 dnia ciazy. Nie dotyczy to jedynie kobiet którym umowa na czas określony konczylaby się przed ukończeniem 12 tygodnia ciąży. Wtedy pracodawca umowy przedłużyć nie musi. Ale jeżeli Ty urodziwa jeszcze zanim umowa miałaby się skończyć to on nie ma prawa Cię zwolnić.

Gość gośćkubek
Dziękuję