Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co to są ogniska przedszkolne?

Polecane posty

Gość gość

Dowiedziałam się, że są ogniska przedszkolne, gdzie dziecko może chodzić np. na 2-3 godziny. Jednakże jak wpisałam w google, to nic takiego na naszym osiedlu nie znalazłam. Co to jest i czy ma inną nazwę?

Gość gość
Nikt nie wie?

Gość gość
Tu nikt nie wie, jak konkretnie o coś zapytać.

Gość gość
A punkty przedszkolne?

Gość gość
Może właśnie punkt przedszkolny, albo klub malucha? To placówki opieki dziennej które nie spełniają wymogów przedszkola, czasami takie grupy działają np. w domach kultury. Moja siostrzenica do takiego chodziła w ramach adaptacji bardziej, miała 4 lata wtedy, dzieci miały zabawy plastyczne, ruchowe, czytanie bajeczek, zabawy na podwórku albo spacery, w sumie 3-4 godziny właśnie, z przerwą na drugie śniadanie przyniesione z domu. Bez typowej dydaktyki, trochę zajęć rytmicznych.

Gość gość
gość dziś Właśnie czegoś takiego szukam, jak opisałaś. Tylko nie mogę znaleźć w mojej okolicy. Do klubu malucha wydaje mi się, że chodzą młodsze dzieci, moja ma 4,5 i szukam jakiegoś takiego punktu przedszkolnego, gdzie będą dzieci w jej wieku, jakieś zajęcia i gdzie nie będzie wyżywienia. No i gdzie się chodzi na 3 - 4 godziny. Właśnie coś takiego, jak Ty opisałaś, tylko nie mogę znaleźć :) W naszym Domu Kultury są tylko zajęcia dla dzieci.

Gość gość
A może zapytaj znajomych czy nie organizują zajęć dla dzieci w ramach wolnego czasu?Sąsiadów? Może jest? Czy wszystko musi organizować państwo,stowarzyszenia,fundacje,a zwykli ludzie nie mogą?Czego w Polsce wszystko jest takie sztywne,a w innych krajach ludzie sami sobie pomagają ,po sąsiedzku i to działa?

Gość gość
To już prościej byłoby mi samej coś zorganizować, bo pewnie nikt nic nie organizuje :) Tylko pewnie trzeba zaraz mieć jakieś zezwolenia itp, już nie mówiąc o kwalifikacjach. Ale fajne by to było, jedna mama uczy angielskiego, druga plastyki, tata majsterkowania i są już trzy zajęcia :D

Gość gość
Nie trzeba mieć żadnych zezwoleń ani kwalifikacji jeśli masz znajomych z osiedla,tylko potrzebne doświadczenie w robieniu zabaw i opiece nad dziećmi,a to chyba potrafisz? Wszystkie te formalności są na okoliczość wypadku,jak by coś się stało,to matka mogłaby cię podać do sadu. Zakładam że masz bezpieczne podwórko i dom i nic tam się złego nie stanie żadnemu dziecku,więc możesz spokojnie założyć klub na facebooku i zapraszać. Tak właśnie działaja oddolne ruchy społeczne. A z czasem możesz założyć też stowarzyszenie,jeśli pomysł wypali