Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do porodu

Kiedy i jak spakować torbę do szpitala do porodu. temat jakich wiele

Polecane posty

Gość do porodu

Jestem w 7,5 msc ciąży i nie nam jeszcze nic dla dzidziusia. Mąż oczywiście twierdzi że na wszystko jest czas ze wszystko kupi od ręki, chyba nie zdaje sobie sprawy z tego ile to rzeczy potrzeba. Kiedy i co spakować??

Gość gość
moim zdaniem lepiej spakować wczesniej i miec spokojna głowę. Ja jestem w 34tc i własnie się pakuję bo czuje niepokoj wewnetrzny ze w razie czego mąż przywiezie mi nie to co bym chciala wiec spakowalam sie sama.

Gość gość
Na necie znajdziesz listę potrzebnych rzeczy. Ja miałam torbę zapakowana na początku 9 mc bo było ryzyko wcześniejszego porodu. Na pewno wez 4 koszule nocne .jedna do porodu, a 3 na zmiane. Podklady na łóżko, a jak bardzo będziesz krwawic to polecam zamiast podpasek pampersy od dziecka. Rozkladasz jak podpaski.

Gość gość
Spakowana do porodu byłam od ok 30 tc, z tym że groził mi poród przedwczesny więc wolałam być przezorna zawsze ubezpieczona ;) miałam 2 torby jedną dla siebie i drugą dla maleństwa. dla mnie 2 opakowania podkładów jednorazowych, 2 opakowania podpasek poporodowych, opakowanie majtek jednorazowych, kosmetyczkę z mini kosmetykami, 2 koszule do karmienia,2 staniki do karmienia, grube skarpety ;), szlafrok, japonki pod prysznic, ręczniki, wode 1,5 l i wode 0,5 z dzióbkiem. Dla małego paczka małych pampersów i paczka chusteczek nawilżanych, 2 komplety ubranek ( bodziak, śpioszek, czapeczka, łapki niedrapki), octenisept, gaziki no i odzież zmienna dla męża który miał się przebrać by być przy porodzie koszulka, spodnie, klapki. Kilka batoników w razie gdyby mąż zgłodniał i przygotowane drobne w razie wu do automatu gdyby te nie starczyły ;) Wyprawkę też kompletowałam od 20tc i w nosie miałam zabobony czy krytyczne spojrzenia i uwagi :P

Gość gość
a i jeszcze poza tymi dwoma koszulami do karmienia, to jeszcze koszula "na zmarnowanie" do porodu :)

Gość gość
Ja urodziłam w 35tc, a nic nie zapowiadało wcześniejszego porodu. Był to dla mnie szok. Dzień przed jeszcze mówiłam, że muszę tę torbę wreszcie spakować i uspokajano mnie, że mam jeszcze cały miesiąc. Efekt był taki, że wody odeszły w nocy o północy, a do torby pakowaliśmy na wariata wszystko jak leci. Nie pakowałam ciuchów dla dziecka. Te dawał szpital. Spędziłam w szpitalu 2 tygodnie z dzieckiem i codziennie można było coś mi donieść. Ważne były majtki i wkłady poporodowe, wkładki laktacyjne, koszula do karmienia, kosmetyki, klapki i, w moim przypadku niezbędny i najważniejszy, laktator. Pieluszki także trzeba było mieć swoje.

Gość gość
Co to znaczy ze koszula do porodu ba zmarnowanie? Co się dzieje takiego podczas porodu ze juz więcej nie posłuży??? A ty co rodzilas w 35 tyg to z ciekawości zapytam czy to byl poród siłami natury?

Gość gość
gość dziś Zaraz po porodzie położyli mi tylko lekko wytartego syna na klatkę piersiową na 2 godzinne kangurkowanie :) Nie dość, że mały był w krwi i śluzie, to jeszcze podczas tych 2 godzin oddał na mnie smółkę :P Tak w szkole rodzenia mówili, że koszula do porodu to najczęściej na zmarnowanie, więc ja miałam po prostu długą koszulkę na ramiączkach, ale co kto woli i co kto lubi :) słyszałam też opinie mam,że wystarczająco będą się czuły upodlone fizjonomią porodu i przynajmniej (na początku) chcą wyglądać elegancko :)

Gość gość181728
To chyba indywidualna sprawa... Ja się spakowałam na tydzień przed terminem a resztę dopakowałam jak odchodziły mi wody.

Gość gość
19.07 Miałam cesarkę przez ułożenie miednicowe, cukrzycę ciążową z insuliną, poród przedwczesny i wcześniejszą stratę ciąży na początku 5 miesiąca, ale leżałam w pokoju z dziewczyną, która w 34 tc urodziła naturalnie.

Gość gość
Matko 34 tydzień i naturalnie ją zmusili. Ja bym się bała i nie zgodziła

Gość Eljottka
no ja będę naturalnie. A w takiej torbie mam dla siebie rzeczy, jakieś wkładki w razie krwawień, Linoseptic do przemywania ranek i podrażnień,piżamamę...no i ciuszki dla maluszka...pewnie o czymś jeszcze zapomniałam ale mam chwilkę do dopakowania się ! trochę się stresuję tym wydażeniem...

Gość Evelinis
mam identyczną torbę...tj mam jeszcze pewnie multum niepotrzebnych rzeczy ale może się przydadzą? ;) heh nie mogę się doczekać, tj bardziej jestem ciekawa jak to będzie:) a wlasnie, w aptece skończył sie octanisept na rany i wlasnie kupiłam ten linoseptic - tańszy a większa butla. skład ten sam, mam nadzieję ze nie wpuściłam sie w maliny ;)

Gość gość
Ja 38 i musze sie w koncu zmobilizowac

Gość rodinndo
Evelinis ja też kupiłam Linoseptic, bo na innym forum na kafeterii któraś mama o tym pisała i jest w porządku ten preparat. Spokojnie można go używać, ja już przetestowałam :) rzeczywiście cenowo opłaca się. Zawsze kupuje się dużo specyfików zwłaszcza jak to pierwsze dziecko i potem połowy się nie używa, ale lepiej być przygotowanym na każdą okazję. Powodzenia dziewczyny! :)