Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do mieszkajacych w blokach

Polecane posty

Gość gość

Niedawno wprowadzilismy sie do nowego mieszkania (wynajmujemy). Na rachunku od wspolnoty dostalam CO oplata stala; Co oplata zmienna, CO/CW koszt przesylu. To koszt ponad 100zl a nawet nie wiem co to jest... Jesli orientujecie sie co to jest to dajcie znac. Jak sie ma pismo od wspolnoty do faktycznego uzycia?

Gość gość
U mnie jest tak że energetyka cieplna bierze stała opłate za dostarczenie ciepła do mojego mieszkania ale tylko w miesiącach w których ogrzewała mi mieszkanie

Gość gość
to dlaczego jest ta pozycja na comiesiecznym rachunu od wspolnoty?

Gość gość
To zaliczka za ogrzewanie centralne, placisz caly rok bo tak sa rozlozone koszty w czynszu. Po okresie grzewczym przychodzi rozliczenia i nowa wysokosc czynszu plus ewentualna nadplata lub niedoplata.

Gość gość
Wspólnota tu nie ma nic do rzeczy. Takie są opłaty z ciepłowni czy wodociągów. Opłata stała to coś jak abonament płacisz nawet jak nie zużywasz. Cw ciepła woda co centralne ogrzewanie. Oprócz opłaty stałej mogą być jeszcze różne. Zmienna, abonamentowa, marketingowa u czuje wie jaka. Ale generalnie to przedrukowanie faktury z ciepłowni. Nieraz jest jedynie woda do celów gospodarczych (często w czynszu) wtedy chodzi o wodę do podlewania trawników.

Gość gość
Co oplata stala co to jest? Co oplata zmienna co to jest? CO/CW koszt przesylu co to jest? od sasiadow wiem, ze niedoplata badz nadplata przychodzi raz na pol roku. Dajcie prosze znac jak sobie mozna to samemu policzyc, zeby nie placic prognoz w rozliczeniu z wlascicielem mieszkania.

Gość gość
Czy ty pierwszy raz rachunek masz w ręku. Czy uważasz że za gaz, wodę czy prąd to placuszki tylko za to co fizycznie zuzyjesz. Abonament to abonament że wokół rurę ci podlaczyli, przesyłowa bo musieli ta wodę przepompowac, zmienna bo czym więcej przepompowali to więcej za prąd zapłacili, a woda to to mokre co pijesz.

Gość gość
Przecież w domkach jednorodzinnych jest podobnie.

Gość gość
Ja pracuje w administracji mieszkan i u nas co oplata stala oznacza przygotowanie ciepla do odbioru, czyli sam fakt ze cieplo masz juz w rurach gotowe do uzywania( odkrecenie kaloryfera). U nas rozliczane na m2 powierzchni mieszkania. Oplata zmienna zas to jest to co faktycznie zuzywasz grzejac, rejestrowane przez licZnik na kaloryferze.

Gość gość
Wlasciciel mieszkania powinien sie z wami rozliczyc jesli jest uczciwy. Najpierw wprowadzajac sie do mieszkania trzeba spisac liczniki. Trzeba placic normalnie czynsz. Jak przyjdzie rozliczenie to wyliczacie wasze koszty. Koszty stale dzieli sie przez liczbe dni ktore podlegaja rozlczeniu (liczba dni w polroczu) wyliczajac koszt przypadajacy na 1 dzien. Po czym wynik mnoży sie razy liczbe dni ktore faktycznie zamieszkujecie. Do tego dodajecie koszty zmienne czyli liczbe gigadzuli ktore zuzyliscie za czas mieszkania w danym miejscu razy cena 1 gj kosztow zmiennych. To jest to co powinniscie faktycznie zaplacic. Odejmujecie to od zsumowanych zaliczek na co placonych w czynszu (odrebna pozycja). I wychodzi wam ile wlasciciel powinien wam oddac lub ile powinniscie doplacic

Dziwne to trochę, ale wszystko zależy właśnie od spółdzielni czy też wspólnoty, co tam macie. Mam nadzieję, że jeśli zdecyduję sie na mieszkanie w Akacjowej alei w Radzyminie to uniknę podobnych przykrych niespodzianek.