Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćó

Wypowiedzenie dyscyplinarne bezprawne

Polecane posty

Gość gośćó

Cześć dostałem 2 dni temu wypowiedzenie z pracy po tym jak napisałem sms do kierowniczki o tej treści: Przyjade po 14 ale ja jestem już całkowicie zrezygnowany i dam dziś wypowiedzenie. Dzień wcześniej poszedłem do domu w srodku zmiany nocnej napisalem sms-a ze sie poddaje ze przepraszam ale juz nie jestem wiecej w stanie nic pomoc w firmie. Czy to jest zgodne z prawem??

Gość gość
I jeszcze mi powiedział podpisuj to bierz rzeczy i w*********j z tąd bo dojdzie do rękoczynu

Gość gość
Nie.

Gość gość
jeżeli ot tak sobie opuściłeś miejsce pracy bez zgody przełożonego to jest to uregulowane kodeksem pracy. Przeczytaj kodeks, tam masz dokładnie określone sytuacje, w których można kogoś zwolnić dyscyplinarnie. To nie jest wiedza tajemna

Gość gość
Czlowieku, ile ty masz tego wypowiedzenia? Miesiąc czasu? Zaciśnij zęby i nie głupiej, szybko zleci, nawet nie będziesz wiedział kiedy.

Gość gość
Czytałem ale sam nie wiem, Napisal w sms ze nie zostal poinformowany a był i brygadzista był poinformowany też, poza tym ja chcialem sie zwolnic i dałem to do zrozumienia pierwszy

Gość gość
Dał mi zwolnienie dyscyplinarne wiec nie chodzi o miesiac tylko ze mi w papierach nasmrodzil

Gość gość
Cóż, zdaje się, że nie ma jakiejś ogólnodostępnej bazy z historią takich rzeczy, do której twoi przyszli pracodawcy będą mogli zajrzeć. Po prostu nie wpisuj tego miejsca pracy w cv.

Gość gość
A na przyszłość więcej instynktu samozachowawczego. Jeśli czujesz, że nie dasz rady do końca zmiany, udawaj że źle się poczułeś i musisz do lekarza, potem kombinujesz l4 i voila.

Gość gość
Zastanawiam sie może odwolac sie do sadu, mam na niego tyle rzeczy ze by beknal albo nawet kryminał, po 1 mialem umowe na 1/1 a pracowlem na nocki niekiedy nawet dzień, noc dzien wolnego minimum 180 godzin w miesiacu zero doplat za nocki stawka 10 zl na godzine, w umowie nawet nie pisze czy wynagrodzenie jest brutto czy netto tylko pisze 1850, ogólnie patologia była, autem co ma 300kg ladownosci w papierach woza po 4 tony itd itp 32 stopnie przy maszynie, brak klimy

Gość gość
jeśli dyscyplinarka była bezpodstawna to idź koniecznie do sądu - jeśli nie w tym Twojej winy to sąd orzeknie na Twoją korzyść. Sądy nie są przychylne dla pracodawców pod tym względem. Przejdź się do kogoś profesjonalnego po poradę i działaj. Dyscyplinarka to bardzo poważna sprawa, to nie jest nic.

Gość gość
koleś wyszedł w połowie zmiany, oczywiście, że pracodawca miał prawo zwolnić go dyscyplinarnie.

Gość gość
Jeśli jego wyjście związane było z tym, że warunki były cięższe niż w umowie, to sąd może uznać, że dyscyplinarka się nie należała. Warto próbować.