Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy przysługuje mi urlop macierzynski.pilne

Polecane posty

Gość gość

Witam serdecznie. Nie znam odpowiedzi na to pytanie więc kieruje je do Was. Moje dziecko niedlugo kończy 5 lat. Ostatnio Mąż wspomniał, ze przysługuje mi urlop macierzynski. W obecnej firmie pracuje na umowę i pracę ponad rok czasu. Przed porodem nie pracowałam ani po porodzie. I to moje pytanie. Czy należy mi się taki urlop macierzynski bądź rodzicielski? Jestem zupełnie zielona w tym temacie ani nie znalazłam żadnej satysfakcjonujacej odpowiedzi.

Gość gość
nie. na dziecko w tym wieku należy się gdy jest przysposobione.

Gość gość
Z tego co wiem obecnie jest do ukończenia 6 roku życia

Gość gość
A jak długo pracujesz w obecnym miejscu pracy? Słyszałam jedynie o tym że urlop wychowawczy można wykorzystać do końca 6. roku życia, ale z kolei urlop rodzicielski (nie macierzyński) można dzielić na części, więc na pewno nie trzeba całego w pierwszym roku wykorzystać. Dopytaj u pracodawcy.

Gość gość
Obecnie pracuje ponad rok czasu. Wychowawczy jest darmowy zdecydowanie chodzi mi o te 80% plane. Mogłabym się zapytać pracodawcy ale wolę nie ryzykować... bo skoro może mi się należeć to chciałabym z tego skorzystać.

Gość gość
Nie ma takiej opcji niestety. Gdyby była taka możliwość nie byłoby w 2013 roku protestu "matek pierwszego kwartału". Ty już swoj urlop macierzyński wykorzystałaś na zasadach jakie obowiązywały przed nowelizacja. Oczywiście jak masz wątpliwości możesz zapytać np w ZUS-ie.