Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gośka klasy

Nagłe jąkanie się od dnia wysypki ospy

Polecane posty

Gość Gośka klasy

Witajcie, szukam informacji, porady gdyż 2,5 letni syn nagle zaczął się wieczorem jąkać, mówić ma ma mama, a rano wstał wyspany krostami ospy. Dziś mija tydzień jak syn ma ospe jak i problem z mową. Czy pojawienie się tej niepłynności mowy ma związek z ospa? Co mam robić? Czy to przejdzie samo? Do logopedy czy do psychologa bądź neurologa na początek powinnam iść, jak tylko te krosty zasną. Czy nie czekać? Wydaje się nam że syn zdaje sobie sprawę że ma problem z mową. Denerwuje się,złości że nie może czegoś powiedzieć, tak jakby jakieś mięśnie w gardle nie działały. Nie śpię po nocach, płacze martwię się o niego. W dzień ciągle organizujemy mu czas tak aby przemycic w zabawie różne ćwiczenia oddechowe zalecane przy jakaniu. Co mamy robić??

Gość gość
Rzadkie powikłania ospy mogą dotyczyć systemu nerwowego, i nie wiem, dlaczego ty, zamiast jak tylko się to pojawiło iść do lekarza (dałby np. doustnie acyklowir), czekałaś tydzień i jeszcze zamiast iść do lekarza to na forum pytasz? :o Ludzka głupota nie przestanie mnie zadziwiać :o

Gość gość
Ale u lekarza pierwszego kontaktu byłam, dostał heviran w tabletkach co 6 godzin i syrop clemastinum. 2x 2,5 ml. Na temat jakania usłyszałam tylko że trzeba do logopedy, i że jak mu się krosty skończą i nadal będzie się jakal to mamy przyjść po skierowanie do poradni logopedycznej. On osobiście z takim przypadkiem się nie spotkał.