Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pusty zab a koronka

Polecane posty

Gość gość

Mam pusty zab od roku(leczony kanalowo i plomba ni rok temu wypadla). Orientujecie sie czy moge na niego koronke zalozyc z wypelnieniem korzeni?

Gość gosc zawadiaka
Zaraz, zaraz ząb był leczony kanałowo i po roku wypadła plomba? Pierwsze to jakies partolstwo, drugie reklamacje składaj, trzecie po kanałówce (wypełnienie korzeni + plomba w trzonie) oczywiście że można złożyć koronę w celu wzmocnienia martwego zęba.

Gość gość
Lekarz powiedzial ze bedzie staral sie uratowac zab i sprobujemy z plomba. Zgodzilam sie. Po jakims czasie plomba wypadla a ja z braku pieniedzy nigdzie z tym nie poszlam. Teraz zaczelam prace lepiej platna i postanowilam zabrac sie za zeby. Martwie sie jednak ze nie uratuje juz tego skoro od roku chodze z pustym zebem(boje sie ze cos sie tam z korzeniem moglo stac?). A implanty sa cholernie drogie w porownaniu do koronki.

Gość gosc zawadiaka
Ale jeśli ząb był leczony kanałowo, to podstawa i pierwszy krok to było zatrucie zęba w celu wyczyszczenia korzeni (czyli pozbycie się też nerwów) wiec taki ząb jest już martwy (bez czucia). Potem korzenie wypełnia się gutaperką, a w trzonie zęba zakłada najczęściej plombe światło-utwardazlną (a jak na nfz, to najczęściej refundowaną aluminiową). Miałas takie zabiegi?

Gość gość
Tak, wlasnie tak wygladalo leczenie.

Gość gosc zawadiaka
No to jak korzenie masz wypełnione, tylko plomba wypadła z trzonu (ale to podlega reklamacji tam gdzie robiłaś i za darmo powinni to po raz drugi wypełnić plombą) to po wypełnieniu, można założyć koronę (porcelanową).

Gość gość
Problem jest taki ze plomba wypadla i wylamala sie czesc trzonu. Tam nie ma czego skladac. Dzieki za informacje bo balam sie ze korzenie sa na pewno do wyrzucenia. Jest szansa z tego co piszesz ;) dowuem sie w pt dokladnie

Gość gość
Z mojego doswiadczenia wynika, ze nie warto inwestowac w martwy zab.

Gość gosc zawadiaka
Słuchaj, po pierwsze to musisz zrobić zdjęcie RTG tego zęba i korzenia. Wtedy okaże sie w jakim stanie są korzenie, czy właściwie wypełnione, czy może tez coś napartolone tak jak przy wypełnieniu góry zęba plombą. A to, ze teraz góra sie ukruszyła to jeszcze nie jest przegrana sprawa, bo można ją odbudowac na tzw. ćwieku. No i druga sprawa, jak już będziesz mieć zdjęcie, to przejdź się po kilku/kilkunastu dentystach i zrób rozeznanie, który sie za to weźmie. Bo ponowną kanałówkę (czyli reendo) nie wszyscy chcą robić.

Gość gość
Z mojego wrecz przeciwnie. W wypadku samochodowym ulamalam 2 jedynki gorne. Wstawiono mi korony porcelanowe z wypelnieniem korzeni czyli korzenie zostaly zatrute i wyczyszczone, a nastepnie wypelnione i stanowia podstawe korony porcelanowej. Mam je od 11 lat i nie dzialo sie z nimi nic zlego. Zeby wygladaja jak wlasne. Koszt implantu to ok. 5 tys.zl za sztuke i nie ma pewnosci ze sie przyjmie.

Gość gość
Zle mnie zrozumiano. Plomba wypadla po ok.1.5roku od zalozebia. Wypadla mi rok temu czyli przez rok chodzilam z pustym zebem. Z dziura. W miedzyczasie ukruszyla sie scianka. Yeraz ide do dentysty by ustalic czy zab jest do wyrwania czy uda sie nadbudowac go koronka porcelanowa.

Gość gość
Ja wszystkie swoje ząbki lecze w http://medentes.pl/kontakt/. Nie znam lepszego stomatologa. Od zawszę nie lubiłam chodzić do dentysty ale od kiedy chodze do nich tak się nie boję.

Gość gość
Chyba najlepiej z takim problemem udać się do dobrego lekarza. ja leczę się w Krakowie w Vitadent, zajrzyj sobie na stronkę internetową http://www.vitadent.net.pl/ i może zadzwoń i umów się na wizytę.

Gość gość
Może warto udac sie z tym do specjalisty? Polecam esthedent w stolicy gdzie mi pomogli już dwa razy.