Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zaburzenia hormonalne anoreksja.

Polecane posty

Gość gość

Chciałabym prosić o jasne wyjaśnienie sprawy, podzielenie się swoją opinią. Czy zawsze anoreksja = zaburzenia hormonalne? Chorowalam na anoreksję mniej więcej pół roku z hakiem. W najgorszym stanie bylam 3-4 miesiące, z czego bardzo się cieszę, bo gdybym pociągnęła to dłużej, nie wiem jakby się to skończyło. Nie miałam okresu od 1,5 roku, ale w tym roku, w styczniu i lutym pojawiły się malutkie plamienia. W maju poszłam do ginekologa i dostałam luteinę. Brałam ją przez 5 dni i od razu po 2 dniach od odstawienia dostałam okres. Później, pani doktor powiedziała że mam brać ja od 14 dnia cyklu, a więc tak zrobilam. Przez 12 dni. Duże było moje zdziwienie, bo w 21 dniu cyklu dostałam kolejny okres w trakcie brania luteiny, nie po jej odstawieniu, jak było to wcześniej. Wczoraj była ostatnia tabletka i z nadzieją czekam na kolejny okres i dokładnie liczę dni. Jednak. Tak jak pytałam na samym początku, czy zaburzenia hormonalne zawsze muszą być skutkiem anoreksji? Czy podczas takich zaburzeń są możliwe jakieś bóle, nerwobole, inne objawy? Czy ktoś miał doświadczenie z takim odzyskiwaniem okresu, kiedy to się ureguluje i tak dalej? Doświadczenie z luteina? Przeczytałam sporo na ten temat ale nadal nie daje mi to stuprocentowej pewności, wiedzy. Jestem okropnie nerwową osobą i bardzo się przejmuję, że nie będzie dobrze..

Gość gość
Tak, zawsze. Wyniszczyłaś organizm na wlasne zyczenie i ludzisz sie ze jbedziesz w 0.01% której udało się uniknąć zaburzen ?

Gość gość
Wagę od dawna mam w normie, mówiłam że w najgorszym okresie byłam bardzo krótko. Tylko tej miesiączki nie bylo, a więc do zmotywowalo mnie bym poszła do ginekologa. Żadne ludzenie sie, a czysta ciekawość i niepokój jakie poważne mogą one byc. :)

Gość gość
Wszystko powinno wrócić do normy jak dłuższy czas będziesz ważyć tyle samo, tzn. ani nie przytyjesz ani nie schudniesz. Miałam nieregularny okres gdy przechodziłam przez bulimię. Wyniki badań krwi stale były ok, ale pewnie wahania wagi w granicach 7-8 kg w krótkim czasie to wszystko rozregulowały. Tak po roku czasu od kiedy moja waga pozostawała na tym samym mniej więcej poziomie wszystko wróciło do normy, ale może to trwać i dłużej. Na pewno nie warto natomiast sięgać po hormonalne leki. Skutek będzie odwroty, organizm zwariuje całkowicie. Wystarczy żebyś zdrowo się odżywiała, ani mało ani dużo i nie przetworzone śmieci. Będziesz szczupła i zdrowa. Twój organizm się uspokoi.

Gość gość
Jak wyleczylyscie anoreksje?