Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malgosia 334

dziewczyny pomocy z trzylatkiem

Polecane posty

Gość malgosia 334

Syn ma prawie trzy lata i bardzo niewiele mówi a nawet wcale . Na bilansie 2 latka pediatra stwierdziła ze ma czas . Wczoraj byłam u tej pediatry ponownie i nzów mówi ze młody ma czas do 4 lat . Kolejka do logopedy ok pól roku , nie stac mnie na kika wizyt w mcu prywatnie . Może jakas strona internetowa , płyty etc aby pomóc synowi i czekac na logopede . Dziewczyny pomocy nie wiem co robic ???????/ Mały mówi tylko mama i baba , reszta to yyyyyyyyyyy . Wszystko rozumie a mówic nie chce .

Gość gość
Idź do pediatry poproś o skierowanie na badanie słuchu... A kolejkę u logopedy zająć sobie możesz, do innego miasta dojechać nie możesz? Nie wszędzie są kolejki na pół roku.

Gość malgosia334
kolejka juz zarezerwowana termin na grudnia , słuch miał badany i jest bardzo dobrze . Obdzowniłam całe miasto i to najkrótszy termin u logopedy .

Gość gość
Z moim synem do przedszkola chodzi taki chlopiec. To bliski kolega syna, ja lubie jego mame wiec mam wiadomosci z pierwszej reki. Pamietam ze jeszcze na 3cich urodzinach nie mowil nic poza "mama" i "nie". Kolezanka byla i psychologow i pedagogow kazdy stawial inne diagnozy, straszyli autyzmem itd. Teraz chlopiec ma 3ipol roku i zaczal sie otwierac- mozna juz sie z nim porozumiec, komunikuje swoje potrzeby itd jest postep sam z siebie. Wiec moze rzeczywiscie do 4roku zycia dzieci maja czas (??)

Gość gość
Ja przy pierwszym temat troche "olałam" (pediatra uspokajał) i syn po 3 urodzinach zaczął gadać,jakby coś się odblokowało, w wieku 3,5 lat dogonił rówieśników. Przy kolejnych dzieciach byłam u logopedy i kazała ćwczyć, były wizyty kontrolne itp., mowa pojawiła się trochę wcześniej, ale niewiele wcześniej, logopedka troche straszyła, ze taki opzoniony rozwoj mowy odbija się potem na nauce, zachowaniu itp. Dzis najstarszy syn ma 10 lat i nigdy nie miał zadnych problemów! Wiem,że opóxniona mowa może zwiastować problemy,ale polecam odżałować na wizyte 100 zł, niż nakręcać się internetem, lepiej niech Małego zobaczy specjalista

Gość gość
Mam identyczny problem i w ubiegłym tygodniu byliśmy u logopedy i psychologa prywatnie. Stwierdzono, że dziecko psychicznie rozwija się prawidłowo, wedzidelko w języku jest ok. Mamy dać synowi czas i gdyby za miesiąc nie pojawił się u niego żaden nowy dzwiek czy wyraz przyjsc ponownie

Gość gość
Mowa to słuch i ruch. Jak ze sprawnością syna? Ubierze sam buty, bluzeczkę, majteczki? Odkręci butelkę, rysuje cos?,nuci jakies melodie? Powtarza słowa lub sylaby? My mamy problem.z córką, chodzimy do logopedy. W domu słuchamy płyt"slucham i uczę się mówić" w słuchawkach, ćwiczymy analizę i syntezę wzrokową, powtarzamy sylaby z serii "kocham czytać" , no i logopeda 1xtydzuen. Efekty są. Słowa sa bardzo niewyraźne, ale jest ich okolo 100, przed terapia nawet nie mowila prawidłowo mama i tata, tylko przekręcone, po swojemu. Pojawia sie fleksja , odmiana słów np nie ma babci (2m temu bylo "ma babap". Takze mam nadzieję ze idąc we wrześniu do przedszkola osoba z zewnatrz bedzie sie z nią mogla porozumieć w najprostszych chociaż kwestiach.

Gość gość252
przesadzasz :) mój syn tez nie mówił do 3 lat, dosłownie kilka słów, za to dużo pokazywał i słuch tez miał dobry ;) Teraz ma 3, 3 i zaczyna konstruować zdania, powtarza po nas trudniejsze słowa i nie omieszka w sklepie wydrzeć się na cały sklep "TATA PIWO" ;) Ogólnie przyjmuje się że chłopcy maja ciężką mowę, za to manualnie są szybsi i u nas się to sprawdziło

Gość gość
Też z córką słuchamy tych płyt "Metody krakowskiej' i faktycznie mowa trochę ruszyła. Inna logopedka powiedziła mi, że dziecko którego układ nerwowy nie jest dojrzały do mowy (a czasem trwa to i do 3 rż) nie będzie gadać tak sam z siebie. No i tych dzieci ma coraz więcej w gabinecie.

Gość gość
Postaraj się poćwiczyć z dzieckiem. Znam 2 przypadki jeden chłopiec do 4 roku życia mówił bardzo niewiele ale rodzice ciągle ćwiczyli itp i chłopiec w okolicy 4 ur zaczął ładnie mówić. Drugi chłopiec wychowujac się z bratem 3 lata starszym ruchowi wszyTko ok ale rodzice zaczęli zwracać uwagę ze bardzo mało mówi niezbyt powtarza itp i po wojnie z pediatrami ćwiczeniach itp okazało się ze chłopiec ma zespół aspargera. Chodzi do przedszkola prywatnie które specjalizuje się w takich przypadkach rozwija się ładnie.

Gość gość
u trzylatka raczej ciężko stwierdzić od razu aspergera

Gość gość
Moja siostra miala 3 i pol roku jak powiedziala pierwsze slowo. Skonczyla medycyne i byla ordynatorka w szpitalu. Po prost nie chciala mowic :) Niestety to nie jest regula. Moze to Wy mowicie za niego ?

Gość gość
Moja mam zawsze wspomina,że milczałam bardzo długo jak zaklęta, za to potem zaczęłam od razu mówić pełnymi zdaniami. W sumie do dziś mi zostało, jak coś robię, to od raz porządnie :) Nie martw się :)

Gość gość
Może jednak spróbuj poszukać dobrej prywatnej kliniki? Ja ze swoim synkiem zawsze chodzę do http://www.larmed.pl/ i jestem bardzo zadowolona z ich opieki.

Gość Fajnie jest
Przestań panikować.Chłopczyk ma czas.Zapewniam Cie że zacznie mówić,aż za dużo.Trochę cierpliwości.Miałam podobną sytuację.Córka w wieku 2, 5 lat mówiła pełnymi zdaniami, a syn młodszy od niej o 3 lata.Miał problem z wysławianiem się.Chodziłam po różnych specjalistach i nic, tylko mnóstwo kasy wydałam.Syn skończył 4 lata i zaczął mówić, aż trajkotał.