Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Panicara

Krotsza kosc udowa a zespol downa

Polecane posty

Gość Panicara

Jaki ma zwiazek jedno z drugim? Chce uspokoic siostre bo jest w 30 tyg a wyszlo jej na usg ze kisc udowa jest na 29 tydz. No i ona sie strasznie martwi bo gdzies wyczytala zwiazek z zd. Cala ciaze wszystkie parametry miala ok. Czy zespol downa mozna przeoczyc do tak zaawansowanej ciazy w fzisiejszych czasach? Nie byloby tego widac na wczesniejszych usg? Na usg genetyCznym wszystko ok, polowkowym tez a teraz ta kosc udowa o kilka dni doslownie krotsza...

Gość gość
U mnie parametry roznia sie o 5 tyg. Glowa, brzuch, nogi. Nic nie jest zgodne z terminem. Nie pocieszysz jej. Sama musi to przepracowac. Zreszta co jej da stres.

Gość Panicara
No latwo sie mowi, ale co innego w praktyce. Ja urodzilam miesiac temu i wiem jak to jest... Stres nic nie daje ale kobtrolowac sie tez nie da.

Gość gość
Ale 1 tydzień różnicy na usg to żadna różnica. Mi w obydwu ciazach wychodziły różnice plus minus 2 tyg i lekarz nawet nic nie mówil. To jest kwestia dosłownie kilku milimetrów więc zależy jak zmierzy lekarz.

Gość gość
Chodzi o to z tym stresem, ze i tak nic nie mozna z tym zrobic. Tak jak u mnie sa te roznice 5 tyg. Bylam juz u 3 lekarzy i kazdy mowi sa roznice. Nie przeskocze tego. Czekam z utesknieniem na dziecko. Przwciez ani go nie usune ani nie zostawie w szpitalu. Przepraszam za skrajny przyklad.

Gość gość
Mam w tym momencie ten sam problem co twa siostra i jestem w 30 tyg. U mnie różnice ponad 3 tygodniowe i podejrzenia hipotrofii. Leżę w szpitalu. To raczej nie ma nic wspólnego z zespołem downa

Gość jasiagość
u mnie w obydwu ciążach było podobnie, wszystkie parametry ok, ale kość udowa krótsza o ok 2 tygodnie, to może świadczyć o wszystkim, że np dziecko bedzie niskie, ale nie musi, może to cecha dziedziczna itd. Te badania nie sa bardzo dokładne, im większe dziecko w brzuchu tym trudniej zmierzyć. U mnie jest ok, u Twojej siostry też tak pewnie bedzie. Myślę że jeżeli wcześniejsze badania były ok to wszystko bedzie dobrze.

Gość gość
09:07 a jak maleństwo wagowo w tym 30 tc? Ja rodziłam z powodu nadciśnienia w 33 tc i córka 1600 g więc też hipotrofia

Gość gość
Tydzien to nie jest roznica, do dwoch tygodni jest w normie. Powiedz to siostrze bo sie stresuje bez sensu, dzieci nie rosna super rowno, poza tym juz chyba na sile wymyslila ten zespol downa. Wszystkie badania moga wyjsc super w ciazy a i tak sie moze urodzic chore dziecko, naprawde nie ma co tak wymyslac sobie problemow. Moja ma tez rozjechane parametry, miesci sie w 2 tygodniach wiec w ogole na to nie patrze.

Gość gość
A u mnie kości udowe wychodziły + 2 tyg,miał być dziec długi i co ? Po porodzie nóżki bardzo krótkie w porównaniu z resztą ciała , tak to jest z tymi pomiarami

Gość gość
9.29 u mnie 30 tydz i 1400 a dla porównania w 28 tyg 1234g więc bardzo Malo przybrał przez dwa tyg.