Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy moje dziecko wymaga konsultacji z psychologiem

Polecane posty

Gość gość

Bo mąż i koleżanka tak twierdzi a ja mam ochotę ich wysłać. Chodzi o to że córka ma 5 lat i jest zbyt strachliwa. Konkretnie to boi się wysokości i szybkości. Wczoraj byliśmy na takich wielkich zjeżdżalniach i córka w trakcie zjazdu zamknęła oczy, złapała się za głowę i krzyczała że już nie chce. Oprócz tego ma zachowanie takie że ucieka od agresywnych zabaw, w przedszkolu nie chce bawić się z dziećmi bo twierdzi że ich nie lubi bo one nie uważają i mogą jej coś zrobić. Poza tym to normalne dziecko. Czy uważacie że powinnam iść z małą do specjalisty?

Gość gość
Tak. Ja taka byłam w wieku przedszkolnym i nikt nic z tym nie zrobił. Dzisiaj mam prawie 21 lat i mecze sie z Aspergerem i nerwicami :(

Gość gość
eee no asparger to przesada. córka lgnie do zabawy z dziećmi tylko ,że nie lubi tych agresywnych i zbyt *****iwych

Gość gość
Asperger* jak juz. Autyzm ma rózne stadium i nasilenia. 2. Asperger ma swoje plusy :)

Gość gość
Lęk wysokości, lęk przestrzeni. Z lęku przestrzeni się wyrasta, z lęku wysokości nigdy. Taka uroda. Trzeba to zaakceptować zamiast prowadzić dziecko do psychologa.

Gość gość
z leku wysokosci tez mozna wyrosnąć :o A autorka pisze ze jej dziecko nie tylko z tym ma problem Jak mnie wku.wiaja takie matki jak ty ktore zamiast dmuchac na zimne olewają dziecko twierdzac "zaakceptowac trezeba" a pozniej dziecko sie meczy w zyciu dorosłym. rozpieprzyc o beton takie idiotki :o

Gość gość
Debilka. Ja tez sie boje wysokosci,szybkich kolejek i duzej wody. To nie choroba. Tacy ludzie sa. Ze ty masz asper to nie znaczy ze wszyscy

Gość gość
Oprócz tego ma zachowanie takie że ucieka od agresywnych zabaw, w przedszkolu nie chce bawić się z dziećmi bo twierdzi że ich nie lubi bo one nie uważają i mogą jej coś zrobić. - 5 letnie dziecko nie ma wyrobionego strachu, jest ciekawskie, wiec widac ze z dzieckiem jest cos nie tak. Ja sie nie boje ani wosokosci, ani kolejek ani sportów ekstremalnych, a mam defekt. Nie mowie tutaj stricte o aspergerze, a o innych defektach byc moze zwiazanych z odmiana autyzmu. 2. studiuje psychologie, wiec nie ucz ojca dzieci robic :)

Gość gość
Może i studiujesz psychologię ale piszesz bzdury. 5 letnie dziecko jest ciekawskie,******iwe zgodzę się ale nie znam dziecka 5 czy nawet 4 letniego, które nie unika agresywnych dzieci, agresywnych zachowań wogole. Jeszcze kwestia tego Aspergera i innych ze spektrum. Kobieto, psychologii od siedmiu boleści diagnoza na podstawie kilku zdań? Autorko. Dzieci są różne, jedne rzutkie, ciekawskie, pewne siebie inne wyciszone, lubiące spokój, ciszę. Ja ma prawie 40 i reaguje podobnie jak twoja córka. Może nie łapie się za głowę z krzykiem, ale ja umiem już hamować emocje. Nie zmuszaj jej do takich zabaw i tyle.

Gość gość
lęk wysokości to też pewien rodzaj fobii, tak dla Twojej informacji. Autorko, jeśli osoby w otoczeniu dziecka (np. ojciec) uważają, że przydałaby się wizyta u psychologa dziecięcego, to ja jako matka już nawet bym poszła dla świętego spokoju. Chcę najlepiej dla mojego potomstwa, a wizyta nigdy nie zaszkodzi i nie żal mi tych kilkudziesięciu złotych. Może dziecko faktycznie rozwija się prawidłowo, ale nigdy nie zaszkodzi sprawdzić, zamiast pluć sobie w brodę wiele lat później

Gość gość
zaburzenia si

Gość gość
Lek wysokości to rodzaj fobii, zgodzę się, ale kto to stwierdził. Mama, bo córka nie chce wejść na zjeżdżalnie? Nie chce z niej zjechać to ma lek przed szybkością? Czy to wystarczy aby stwierdzić fobię? Ludzie. Si? Na jakiej podstawie? Tych samych objawów? Trochę mało. Jeśli niepokoją cię tylko te objawy to idź, nie zaszkodzi, ale sensu w tym nie widzę. Chyba, że jest tego więcej i ojciec dziecka i koleżanka to widzą, a ty nie.