Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mitkaa

ruchy dziecka w brzuchu

Polecane posty

hej dziewczyny jestem w 23 tygodniu ciazy i sie troche niepokoje. Od ok 19 tygodnia zaczelam czuc ruchy dziecka. Jednak ostatnio te ruchy sa coraz rzadsze i bardzo malutko ich jest. Na dodatek czuje je tylko na srodku brzucha. Czasem jak leze podnosze koszule zeby sprawdzic czy brzuch sie porusza przy *****ch maluszka i nieraz tak. Ale nie wiem czy to normalne ze czuje ruchy tak rzadko i tylko pod pepkiem. Za tydzien mam kontrole planowaną, ale wybiore sie jutro dla swietego spokoju do swojego lekarza. Chce tylko wiedziec czy Wy tez tak czasem mialyscie czy moze mam jakis powod do niepokoju.

Gość gość
ja pierwsze ruchy poczułam mniej wiecej w 19 tygodniu, takie delikatne muśnięcia, później do 24 tygodnia nie czułam nic:( wystraszyłam się strasznie, bo wszędzie pisali, że od 20-22 to już trzeba czuć regularnie i pojechałam do szpitala, ale wszystko było dobrze, po prostu maluch miał za dużo miejsca;). teraz jestem w 37 tc i tego co ten mały cudak wyczynia już się nie da nie zauważyć:) oczywiście zawsze warto sprawdzić u lekarza, na pewno będzie dobrze:)

dziekuje za odpowiedz, troszke mnie uspokoilas. ale jest to normalne, ze ruchy sa ciagle w jednym miejscu? czytalam ze ruchy mozna pomylic z jelitami, ale raczej jelita mi sie tak intensywnie nie ruszaja :P

Gość gość
moja mała długi czas leżała główką z lewej, nóżkami z prawej (nie wiem czy leżała tak cały czas, pewnie nie, ale za każdym razem na usg miała taką właśnie pozę:)) więc muśnięcia czułam tylko z prawej strony. na 100% też nie jestem już teraz pewna czy to na bank były ruchy dziecka czy coś innego. wtedy byłam pewna że czuję muśnięcia, ale porównując do odczuć, które pojawiły się później to zwątpiłam:).. 3 moje koleżanki, będące w tym samym czasie w ciąży, ruchy czuły dużo szybciej i to też mnie dodatkowo nakręcało więc mogłam sobie wmówić że je czuję. Kolejna sprawa, że mi bardzo szybko urósł brzuch;) w sumie teraz jestem w 9 mcu ale taki wielgachny mam już chyba od 6mca więc być może też było dużo miejsca dla malucha;).