Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Urodzenie chorego dziecka a ciąża usg prawidłowe

Polecane posty

Gość gość

Dzień dobry czy zna ktoś może przypadek ze ciąża która przebiegała badania byly w porzadku ,prawidłowo usg tzw genetyczne w 12 tc i 21 tc również wychodziło prawidłowo a mimo to dziecko urodziło się chore? Dodam że nie miałam robionych testów pappa. Miałam robione usg w ciąży na każdej wizycie prywatnie plus usg genetyczne u całkiem niezależnych specjalistow . Martwię się

Gość gość
Moja kolezanka pracuje na poloznictwie i niestety ale wiekszosc matek rodzac dziecko np z zespolem downa niestety nie wiedzialo o wadzie w ciazy...Ja sama tez jestem tego przykladem tylko dotyczy wady dloni u mojego dziecka ale nie chce tu straszyc takie przypadki sie poprostu zdazaja...

Gość gość
Moja ciąża przebiegła świetnie, usg nic nie wykazało, a po porodzie okazało sie, że jest wad a serca i choroba genetyczna. To było kilka lat temu. Teraz podobno diagnostyka prematalna jest na wyższym poziomie

Gość gość
Tak. U przyjaciółki w rodzinie w ciąży wszystko ok co prawda bez badań prenatalnych ale z usg kilkukrotnie ciąża zdrowa wszystko ok. Dziecko z zespołem Downa.

Gość gość
Po prostu zmień nastawienie, co ma być to będzie. Dziecko teraz może być zdrowe a później (NIE ŻYCZĘ) zachorować czy ulec wypadkowi, nie masz na to wpływu. Pewnie, że usg wiele nie wykrywa.

Gość gość
Napewno zdarzaja sie takie przypadki. Sa przeciez uszkodzenia okoloporodowe. Jednak trzeba byc dobrej mysli. Wierzyc i cieszyc sie ciaza. Zycie przynosi wiele niespodzianek.

Gość gość
Znajoma urodziła dziecko z ZD. W ciąży wszystko ok, usg i reszta wyników, miała 30 lat więc obyło sie bez bardziej szczegółowych testów. Na porodówce szok i niedowierzanie ale jakos wszyscy dają radę, teraz ma już 3 dzieci, młodsza dwójka zdrowa.

Gość gość
Ja mam takie dziecko zadne badanie w ciazy nie jest wstanie wykazac tej choroby

Gość gość
Jest mnóstwo genetycznych chorób nie wykrywalnych w ciąży. USG wykrywa jedynie małą część wad, które objawiają się charakterystyczną budową ciała. Natomiast to tylko czubek góry lodowej. Urodzenie zdrowego dziecka to dopiero początek martwienia się. Już do końca życia będziesz się martwić.

Gość gość
Nie straszcie mnie. Zaszlam w ciaze podczas brania tabletek antykoncepcyjnych. O ciazy dowiedzialam sie w 10tc na USG. Zglosilam sie do swojej lekarki, bo zle sie czulam. Sadzilam, ze tabletki powoduja u mnie takie dolegliwosci i chcialam je zmienic. Dobrze, ze zrobila mi USG. Duzo mi nie powiedziala. Martwilam sie okropnie na wizycie, bo nie zazywalam kwasu foliowego. Powiedziala tylko, ze widocznie mam silny organizm skoro nie szkodzily. Ale co to znaczy? Gdy zapytalam czy dziecko moze byc chore, odpowiedziala, ze w ogole nie chce o tym slyszec. Boje sie teraz 12tc za tydzien mam USG genetyczne. Okropnie sie boje =( to moja 3 ciaza. Jestem mloda ale jednak =/

Gość gość
USG genetyczne w 11-13 tygodniu wykrywa zespół Downa w 80% przypadków. W pozostałych 20% nie wykrywa, bo brak jest cech charakterystycznych dla zespołu w budowie płodu.

Gość gość
Ja dbalam o siebie w ciąży wszystko wychodziło ok, czułam się świetnie a moja córeczka ma wrodzony niedosluch i nie wiadomo dlaczego bo nie było nic co go powoduje

Gość gość
Dlatego tak się dzieje bo polki są tępe i zacofane wstydzą się podczas badań ginekologicznych cipki i porodzie swego partnera. Ja mam zawsze przy każdym badaniu i zabiegu swoją połówkę bo się jej nie wstydzę. Gdy jest partner badanie przebiega dokładniej bo mamy świadka którego się boi.

Gość gość
Gość 22:29 ale niedosłuch raczej jest nie do wykrycia, a i cieżko dyskutować czy istnieją w ogóle czynniki powodujące go.

Gość gość
To ja pisałam o znajomek, ktora urodziła dziecko z ZD nie wiedząc w ciąży, że dziecko jest chore. Dziecko jest bardzo ładne jak na dziecko z tą chorobą, tzn. te charakterystyczne cechy są mało widoczne, może dlatego nie było nic widać na usg. Co do niedosłuchu- miałam w rodzinie osobę, ktora urodziła się niedosłysząca. Matka we wczesnej ciąży chorowała na różyczkę.