Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

urlop wychowawczy a przedszkole

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie. Jeśli matka idzie na urlop wychowawczy to nie może w tym czasie posyłać dziecka do żłobka czy przedszkola bo po to ma urlop wychowawczy aby zapewnić dziecku opiekę i nie może korzystać w opieki placówek w tym celu. Oczywiście fizycznie nikt jej nie zabroni ale jeśli pracodawca się dowie o tym to ma prawo przerwać takiej osobie urlop wychowawczy. To rozumiem, jest dla mnie jasne. Ale mam pytanie, jeśli mam zamiar posłać dziecko do szkoły od 6 roku życia to logiczne jest, że od 5 roku życia dziecko musi odbyć obowiązkowe przygotowanie przedszkolne, ma wtedy obowiązek chodzić do przedszkola. Czy w związku z tym ja mogę wtedy być na wychowawczym i jednocześnie posyłać dziecko do przedszkola?

Gość gość
proszę czy ktoś orientuje się w tym temacie?

Gość gość
podnoszę

Gość gość
podnoszę

W sprawie wątpliwości czy można w trakcie urlopu wychowawczego posłać dziecko do przedszkola to w tym linku http://prorodzinny.pl/urlop-wychowawczy-a-przedszkole/ jest wskazana interpretacja Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Zdaniem Ministerstwa nie ma przeszkód prawnych, aby w czasie urlopu wychowawczego pracownika dziecko mogło uczęszczać do żłobka lub przedszkola.

W sieci można znaleźć różne opinie na ten temat w większości wskazujące, że posłanie dziecka do przedszkola oznacza zaprzestanie sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem i tym samym przesłankę uzasadniającą przerwanie pracownikowi urlopu wychowawczego.