Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Male dziecko a otwarte okno na noc

Polecane posty

Gość gość

Czy w pokoju gdzie spi male dziecko mozna zostawiac uchylone okno na noc? Pytam bo od malego nauczona jestem spac przy otwartym oknie nawet jak jest dosc zimno Teraz spimy w pokoju z 4 mies coreczka wiec okno jest zamkniete a ja nie dosc ze zasnac nie moge to sie budze z bolem glowy a w pokoju panuje starszna duchota (tak mi sie wydaje). Wiec stad moje pytanie czy moge otwierac okno na noc? Czy trzeba zobaczyc ile stopni ma byc w nocy i np. od 18 w gore mozna?

Gość gość
Jeżeli na zewnątrz jest 18 stopni C lub więcej, to raczej zimno wam nie będzie.

Gość gość
W dk dzieci śpią w wózkach przed domem cały rok :)

Gość gość
mam 5 ms dziecko. Właśnie śpi przy otwartym balkonie.

Gość gość
Ja zostawiam uchylone, na szczęście nie ma u nas komarów i wietrzę od wieczora czy późnego popołudnia do rana właśnie, jedyny sposób żeby mieć w miarę chłodno w mieszkaniu, w dzień mam zamknięte okna i tylko przy gotowaniu obiadu na chwilę otwieram kuchenne. Młodsza ma 3 mce i założyłam że skoro po urodzeniu spała już przy takich temperaturach w dzień, w wózku, z gołą głową i pod lżejszym kocykiem, to nie ma powodu żeby nie spała tak teraz w nocy. Jak masz ciepłolubne maleństwo które szybko marznie to najwyżej załóż czapeczkę, zapakuj w śpiworek.

Gość gość
Przecież na zewnątrz jest gorąco cały dzień to w mieszkaniu też sie nagrzewa. Ja założyłam moskitiere i od tamtej pory okno non stop jest uchylone. Noce też są ciepłe. Np. Teraz na zewnątrz jest cieplutko więc uchylaj okno i się nie zastanawiaj. Jak dla Ciebie jest duchata to dziecko odczuwa podobnie, zapewne.

Gość gość
Moje dziecko od samego początku śpi przy otwartym oknie, kiedy tylko pozwala na to temperatura, ma 2 lata i zaledwie kilka razy katar miał, więc spijcie przy świeżym powietrzu jak najczęściej

Gość gość
Jeśli mieszkasz na Syberii i na dworze jest -30 to raczej nie. Ale chyba rozmawiamy o kraju, gdzie obecnie w nocy jest średnio ok. 18 stopni? Przecież to jest akurat maksymalna zalecana temperatura do spania...

Gość gość
Oj, zmarzloby mi dupsko przy otwartym oknie w sypialni :-) Ja zawsze otwierałam okno na noc, w sąsiednim pomieszczeniu czyli kuchni. Ale tylko latem.Dziecko od kiedy potrafiło zdjąć z siebie kołdrę, spało odkryte. W takim wypadku otwarte okno w sypialni to zły pomysł.

Gość gość
Jasne, że tak :)

Gość gość
Teraz to raczej możesz otwierać bo i tak ciepło. Ale jak chłodniej to nie wiem. Ja z kolei jak jest okno otwarte, nawet niekoniecznie bezpośrednio w pokoju, albo jest nieszczelność i jestem od strony okna to budze się z bólem gardła.

Gość gość
gość dziś My prawie całą zimę w ogóle w sypialni nie grzejemy (wyjątek jak naprawdę parę dni temperatura mocno spada), a większość roku okno jest co najmniej uchylone. Przy otwartym szeroko śpimy przez parę miesięcy w roku. I jakoś nic nikomu nie odmarzło :P

Gość gość
00.19 serio??? udusiłabym się śpiąc przy zamkniętym oknie, a jeszcze latem? Myślałam, że to ja jestem zmarzluchem, ale chyba jednak mnie przebijasz :D Nawet zimą mam rozszczelnione okna w sypialni, wolę nakryć się dodatkowym kocem niż spać w zaduchu, dzieci od urodzenia są też do tego przyzwyczajone, chorują bardzo rzadko.

Gość gość
To ja 0:19 W sypialni w zimę też nie grzejemy, jest max 22 stopnie. Jeszcze kilka lat temu w takiej temperaturze pocilabym się strasznie. Teraz jest idealna :-) U mnie ta ciepłolubność z wiekiem przyszła. Starość nie radość ;-)

Gość gość
Haha, no widzisz, a ja z wiekiem robię się "gorąca" :D Teraz mam prawie 40 i coraz częściej mi za gorąco niż za zimno, a jako dzieciak i młoda dziewczyna byłam zawsze tym zmarzniętym kurczakiem, który trząsł się przy 25 stopniach i pożyczał ciepłe bluzy od litościwych kolegów :D

Gość gość
gość dziś Maks 22 to my mamy w ciągu dnia w zimie (a przeważnie 20, na tyle jest ustawione ogrzewanie). 22 stopnie do spania to dla nas zdecydowanie o kilka za dużo :)

Gość gość
Ja większość życia spędziłam na wsi, gdzie tyle ile dołożyło się do pieca, to było ciepła. I myślę, że max to było 18. Później przeprowadziłam się do miasta a tu ile sobie życzysz ciepła, tyle masz. I okazało się, że to 18, to "Syberia" i chodzenie w zimę w koszulkach z krótkim rękawem jest super (przy 23 stopniach) :-)

Gość gość
*mówię o zimie :-)

Gość gość
Ja ostatnio zostawilam otwarte okno w pokoju corki na noc jak bylo goraco w dzien i niestety nie byla to dobra decyzja bo w nocy temp sporo spadla a mala odkopala sie z kocyka i zmarzla. Mysle ze poczekam jeszcze troche na wieksze temp zanim znowu zostawie okno otwarte na noc.

Gość gość
Ja nie otwieram okien ale mam taka wentylacje, ze z kratek wieje az zanadto. W zime musze grzac ful gazu, bo inaczej zimno. U nas zawsze jest okolo 22C

Gość gość
Nie otwieram jak nie ma na zewnątrz min.18.