Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niezmotoryzowana

O co pytać kupując od kogoś samochód?

Polecane posty

Gość niezmotoryzowana

Chciałabym kupić jakiś samochód używany od osoby prywatnej ale nie za bardzo znam się na samochodach i nawet nie bardzo wiem o co zapytać jadąc na oględziny auta. Nie mam też kogo poprosić o pomoc. Jestem zdana tylko na siebie. Zwracam się więc z pytanie. O co powinna spytać nie obeznana w temacie kobieta aby nie dać się oszukać?

Gość gość
Ja bym jednak poszukała faceta, co troche kuma o samochodach, bo jak zobaczą, ze kobieta sama i nic nie wie, to bez skrupułów nasciemniaja. Chyba, ze zaproponujesz wizytę w zakładzie - jesli osoba uczciwa i samochód jest w dobrym stanie, to sie zgodzi. A jak zacznie kręcić - to grat.

Gość gość
Ja też szukam. Ciężko kupić od osoby prywatnej bo zazwyczaj ta osoba odkupił już ten samochód od handlarza. Boję się że trafię na wypicowany złom

Gość gość
Koniecznie jedz z autem do umowionego warsztatu na ogledziny i wycene. Uczciwy sprzedawca nie bedzie mial nic przeciwko temu.

Gość niezmotoryzowana
Tak, oczywiście, że mam zamiar jechać autem normalnie na stację kontroli pojazdów i przepuścić auto przez tzw. ścieżkę zdrowia (m.in. szarpaki, kontrola wycieków). Już dzwoniłam żeby spytać o cenę – niecałe 100 zł. Raczej warto.

Gość gość
"panie sprzedający, ale ten kolor to już wyblakły".

Gość gość
Trudno powiedzieć, bo często jest tak, że auto ładnie wygląda, ale to tylko zamaskowana ruina. Bywa i odwrotnie, że wizualnie zniechęca, ale technicznie w zachęcającym stanie. Chyba generalnie lepsze są oferty w cenach powyżej średniej, dla ładnego egzemplarza, bo może to oznaczać, że ktoś nie sprzedaje grata, tylko coś w miarę zadbanego i chce trochę kasy odzyskać, bo auto zadbane, to zawsze jakieś koszty. Lepiej zapłacić trochę więcej, ale za dobre auto. Tacy, którzy dbają, często sami pokazują faktury, rachunki za wymienione części, naprawy. Ale to zawsze jest loteria, bo możesz trafić na przygotowanego cwaniaka.

Gość gość
Wiesz co, wygoogluj ten model i znajdź forum miłośników marki. Zapewne będą tam opisane charakterystyczne usterki dla danego modelu. Auto na kanał to podstawa. Nie wiem jakie chcesz kupić, ale patrz czy nie ma korozji na nadkolach czy na progach. na youtube jak wpiszesz "jak kupić używane auto" wyskoczy ci masa fajnych poradników - warto

Gość prawi 114
mozesz wziać mnie , to ci pomogę za 50 zł