Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

qink33

Całować w rękę czy nie?

Polecane posty

Witajcie :) Zwracam sie do Was z takim nietypowym pytaniem, bo nie wiem co o tym mysleć. Mój chłopak nie widzi problemu w całowaniu ręki dziewczyny(np. mojej koleżanki) przy poznawaniu się. I robi to nawet przy mnie. Nie wiem, czy ma mnie rozpierać duma, że mam tak szarmanckiego mężczyznę u swego boku w XXI w. :p czy jest to powód, abym w jakiś sposób czuła się nieswojo i jest to najwyższy czas, by przeprowadzić delikatnie rozmowę, aby tego nie robił wobec chociażby moich koleżanek. Pozdrawiam :)

Gość gość
W dzisiejszych czasach to trochę pretensjonalne. Owszem, całować w rękę, ale starsze panie.

@Skromna ja: z góry przepraszam za zgłoszenie, ale jestem tu nowa i nie wiem, jak tu sie odpowiada na komentarze XD więc zrobię to normalnie... Hmmm, istnieją takie dziewczyny, które mogą uważać, że jeżeli np. mój chłopak całuje ją w rękę przy mnie, to moze dla niej oznaczać, ze meeega się mu spodobała i jakby mógł to na pewno chciałby z nią być :P przez co ja mogę poczuć się nijak :D bo nie wszystkie młode kobiety rozumieją ten gest i niestety potrafią dorobić sobie niezwykłe rzeczy. Jeżeli żyłabym kilkanaście lat wstecz i może ten gest dopiero by zaczynał wymierać, to bym naprawdę była dumna ze swojego lubego :D Teraz uważam, ze nie każdej kobiecie należy się taki gest, zwłaszcza jesli sama siebie nie potrafi szanować. Szanować, jako człowieka należy każdego.

@SKromna ja: jeżeli dziewczyna by była kumata, nie ma problemu. Jak będzie sobie tworzyć bajkowe historie, to ma problem. :P

Twój chłopak został w ten sposób wychowany. Jeśli Tobie się to nie podoba, to powiedz mu o tym, ale selektywnie traktowanie kobiet, które może na powitanie pocałować w ręke, a których nie - nie przejdzie. Zwyczaj dotyczy całowania kobiet - nie starych, młodych, panien lub mężatek. Swoją drogą chłopak ma jaja. Czymś się wyróżnia z żałosnego - moim zdaniem - tłumu chłopczyków, gdzie każdy chce polizać po policzku nawet obce dziewczyny. Z mojego punktu widzenia - szacunek dla chłopaka, o ile nie jest to tylko poza. Jeśli potrafi też zachować się w innych sytuacjach, to raczej powinnaś się cieszyć:)

Spotkałam się pierwszy raz z takim zachowaniem u chłopaka i po prostu "złapałam rybę" :D oczywiście wszystko pozytywnie i też stwierdziłam, ze pełen szacun dla Niego :P Dziękuje wszystkim za rozwianie moich niepotrzebnych wątpliwości :)

Gość gość
przede wszystkim to nie powinien dosłownie w rękę całować...to obrzydliwe

"Spotkałam się pierwszy raz z takim zachowaniem u chłopaka i po prostu "złapałam rybę" x Nic dziwnego, jest to zwyczaj obecnie rzadko spotykany, zwlaszcza wśród młodszych ludzi. Ale jest szansa, że chłopak nie narobi wsi w restauracji i nie będziesz się zastanawiać czy do teatru nie pójdzie w dresie:)

Gość gość
Ciebie nie brzydzi ślina? Kiedyś całowalo się dłoń kobiety w rękawiczce, a jeżeli dłoń była "naga" to calowało się powietrze milimetry nad nią.

Gość gość
Ale podobno w rękę nie całuje się młodej dziewczyny, tylko starsze kobiety.

moim zdaniem ten zwyczaj jest nawet elegancki, choć spotykam się z tym głównie ze strony panów 60+ ;) i nie ma to nic wspólnego ze śliną, to jest takie symboliczne przytknięcie dłoni do ust.

Gość gość
NIE CAŁOWAĆ i pisze to 60-letnia babcia

Gość gość
Autorko droga :-) Owszem, troszeczkę to staroświeckie, ale urocze i ja nie doszukiwałabym sie w tym zadnych podtekstów erotycznych w stosunku do Twoich koleżanek, o ile Twój mężczyzna nie daje Ci zadnych innych ewidentnych powodów do zazdrości :-)