Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wyglądała wasza rozmowa kwalifikacyjna?

Polecane posty

Gość gość

Podajcie też stanowisko i liczbę osób na jedno miejsce. Zastanawia mnie czy tylko w dziedzinie IT mają taką nadwyżkę osób i odsiewają 99% kandydatów po 10 minutach.

Gość gość
Przecież na kafeterii prawie nikt nie pracuje. Siedzą tu same prawiki utrzymywane przez matki i kobiety, które są utrzymywane przez swoich mężczyzn.

Przyszedłem do pracodawcy i mówię mu z miejsca: - Jest pan śmieciem. On: - Zatrudniam pana. Ja: - Pańska matka dyma się jako nadworna Kim Dżong Una za zupe ryżową On: - Dam nawet panu wyższą płacę. Ja: - Wygrał pan. Oczywiście pracy nie podjąłem ale mimo to, to on pojechał mi bardziej.

Gość gość
Jestem z zawodu analitykiem - nie wiem ile było osób na miejsce, ale strasznie mnie przyciskali. Dosłownie każdy aspekt mojej wiedzy i doświadczenia był kwestionowany. Siedziałam na tej rozmowie ponad godzinę i jak wyszłam to miałam wrażenie, że trzymałam oddech przez ten cały czas.

Gość gość
21:08 - analitykiem czego? Przyjęli Ciebie? Dawali Ci jakieś łamigłówki albo testy na IQ?

Gość gość
analitykiem czego? w IT to akurat jest duzy popyt i potrzebują ciągle pracowników, zwłaszcza na programistów czy analityków systemowych, ale nie zatrudniają byle kogo

Gość gość
Ja szukałem kiedyś ekspedientki do swojego sklepu. O ustalonej telefonicznie godzinie przyszła panienka koło dwudziestki i poinformowała mnie, że dzisiaj tej rozmowy odbyć nie możemy. Zapytałem ze zdziwieniem: Dlaczego? - Bo dzisiaj mam okres - odpowiedziała z niezmąconym spokojem. Wyjaśniłem, że na kolejne godziny, mam umówione inne osoby i jeśli potrzebuje jakiś środków higieny, to obok jest kiosk i dostępna ubikacja. - To panu nie będzie przeszkadzać ? - Nie. Mi nie będzie. Usiądziemy na zapleczu sklepu i spokojnie porozmawiamy. - To nie jedziemy do pana ? - Do mnie ? ! Po co ? ! - Bo na wszystkich rozmowach kwalifikacyjnych szefowie zawsze zabierali mnie do siebie. Panienka była naprawdę zdziwiona, a ja muszę przyznać straciłem ochotę na rozmawianie z nią o czymkolwiek :).

Gość gość
gość dziś może myślała że rozmowa będzie w łóżku

Gość gość
Dla przykładu rekrutacja do Google - 500 chętnych, odpisują do 250 osób, na 6 rozmowę zostaje 10 osób, a zostaje wybrana 1 osoba. I to za marne 8 tysięcy miesięcznie.

Gość gość
jeżeli ktoś myśli, że na programistów jest duży popyt to niech posłucha tego kolesia: dded ja akurat pracuję w IT i ciagle szukamy programistów, tylko jakos ciężko o dobrych

Gość gość
Zajmuję się "satysfakcją klienta" - robię raporty na temat różnego rodzaju kwestionariuszy, trendów sprzedaży i tego typu przyjemności. Testu IQ nie miałam, ale przed rozmową dostałam przykładowe dane i miałam zrobić raport na ich podstawie.

Gość gość
Dlatego lepiej założyć własną firmę niż pracować u Janusza biznesu.

Gość gość
Mam pewne podejrzenie, dlaczego jest tak duży odsiew. Sam mam brata informatyka i przyznam, że tyle kłopotów, co przysporzyły mi jego "umiejętności" nie sprawił mi jeszcze żaden pracownik. Nie mówię już nawet o samodzielności w działaniu. Kiedyś sam pisałem oprogramowanie pod DOS-em. W pewnym momencie musieliśmy przesiąść się w pełni na WINDOWS i mój genialny brat miał tylko przełożyć na DELPHI wcześniejsze programy. Miał kompletne algorytmy, pętle, nazwy baz i zmiennych. Geniuszowi zajęło to więcej czasu niż mi opracowanie kiedyś tych programów od podstaw. Oczywiście o jakichkolwiek innowacjach musiałem zapomnieć. Teraz zarabia nienajgorzej, ale ja wolałem uzupełnić swoją wiedzę, niż polegać na nim. To jest mój brat, ale muszę uczciwie przyznać, że sporo dowcipów o informatykach ma swoje uzasadnienie w prawdziwym życiu :(.

Gość gość
gość dziś to też część prawdy, programisci to inny swiat, oni żyją i pracują w swoim tempie. Niestety ale i tak rynek pracy jest po ich stronie pomimo wielu wad jakie mają

Gość gość
ja akurat pracuję w IT i ciagle szukamy programistów, tylko jakos ciężko o dobrych xxx "Dobrych" pojęcie względne - sporo firm daje najpierw testy na Codility, a później zadania na tablicy typu "znajdź czy rotacja lewostronna jednej macierzy jest rotacją lewo lub prawostronną 2 macierzy" i później w pracy klepanie CRUD-ów albo następnej aplikacji w Androidzie.

Gość gość
Jezu sami komputerowcy. Czy już nie ma innych zawodów?

Gość gość
Na forach internetowych sami tacy siedzą.

Gość gość
Bo normalni ludzie rzadko siedzą w internecie więc są tu same niedorajdy życiowe co życia poza komputerem nie widzą.

Gość gość
nieprawda, ja nie jestem informatykiem :) z reguły rozmowa kwalifikacyjna wyglądała po prostu jak rozmowa nieraz dochodziły testy (np. z excela), z języków, matematyczno-analityczne, na IQ itp.

Gość gość
i tak większość rozmów to: - dlaczego pan chce u nas pracować? - wujku, nie żartuj

Gość gość
pytanie dlaczego chce jest głupie,wiadomo że nie chce ani ich oglądac nie chce ,chodzi tylko o kase

Gość gość
jeżeli ktoś by mi powiedział, że chce u mnie pracować tylko ze względu na kasę to bym go nie przyjął

Gość gość
oj przestań,przeciez tego się nie mówi :-) mówi się tak jakby to było największe marzenie :-)

Gość gość
ale nie zrażaj się to duże skrajne uproszczenia

Gość gość
poza tym sami czasem ulegacie grze dobrego aktora a dopiero potem wychodzi kto jest dobrym pracownikiem

Gość gość
albo np. zyska wasze zaufanie cwaniaczek i mu wierzycie a rozpieprza wszystko od środka i was okrada ,ale wy lubicie cwaniaczków którzy mają gadkę

Gość gość
i właśnie dlatego pytanie o to dlaczego ktoś chce daną pracę ma sens - bo nikt nie chce pracownika który nie lubi swojej pracy i będzie tylko sprawiał problemy.

Gość gość
osoba która chce się dobrze sprzedać tak to powie że będziesz zadowolony co wcale nie znaczy że dostaniesz swój ideał