Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Fotelik samochodowy avionaut ultralite

Polecane posty

Gość gość

Hej , czy ktoras z Was posiada ten fotelik lub slyszala opinie na jego temat ? Bede wdIeczna za odpowiedZi :)

Gość gość
Ja mam avionaut kite i jestem bardzo zadowolona. Moj mikro człowiek też. Fotelik idealny dla wczesniaka lub hipotrofika. Położna pokazywała nasz fotelik jako wzór rodzicom idącym za modą maxi coś czy Cybexa.

Gość shdr
Jest mało opinii bo to stosunkowo nowy produkt. Ja wypatrzyłem go ponad rok temu na targach dla przyszłych rodziców (jeszcze nie był oficjalnie w sprzedaży) i mocno się zainteresowałem z uwagi na wagę. Choć z tego tytułu miałem też sporo obaw. Co do samego fotelika to generalnie mogę polecić, ale nie jest to produkt bez wad (chyba że po roku zostały wyeliminowane), choć ich ranga jest stosunkowo niewielka. Zdarzyło się kilka razy że fotelik mimo poprawnego wpięcia do bazy (sygnał dźwiękowy i zielone światło) "zapipczał" tak jak by był znów wpinany. Działo się to na dość dużych wybojach, dlatego podejrzewam że łączenie na "stykach" wymaga poprawy. Druga dość irytująca kwestia to wypinanie z bazy - czasem fotelik wychodzi lekko a innym razem trzeba się siłować (to w dużej mierze kwestia tego w którym miejscu fotelika się podnosi). Ktoś w komentarzu pisał że głowa dziecka leci... może się tak zdarzyć jeśli fotelik jest źle dobrany do tylnej kanapy. Nie ma uniwersalnego fotelika który będzie idealny w każdym samochodzie - należy mieć tego świadomość.

Gość Ameba06
My korzystamy z kite'a. Został kupiony, bo sklep dał ciała i nie dostarczył wybranego przez nas fotelika, zaś ten był na stanie, a ja miałam termin wyznaczony za 2 dni. Mam nadzieję, że będę pomocna : ) Niedawno wyczytałam, że od zwykłego antymandatu różni go jakość materiałów - są odpowiednie jeśli chodzi o pochłanianie energii w czasie wypadku. Fotelik też nie jest ciężki, co naprawdę się przydaje. Z ulgą korzystałam też budki. No i to by było na tyle z zalet. Niestety pomimo wszystko nie zaliczył żadnego testu, więc nie wiadomo czy materiały z których to wykonano zapewniają bezpieczeństwo. Rączka bardzo ciężko się składa. Żeby odpowiednio nacisnąć oba przyciski i ją odsunąć trzeba być naprzeciwko dziecka. Siedząc z boku (jak w samochodzie) graniczy to z cudem. Więc jeśli dziecko zacznie płakać, to nie można go szybko wyjąć z fotela i np. nakarmić. Nie używałam osłonki na nóżki bo zakrywa prowadnice pasa bezpieczeństwa. Dla wygody i tak musiałam kupić dodatkowo śpiworek. Z budki, którą była fajna zaraz po porodzie szybko zrezygnowałam, bo większemu już dziecku było z nią niewygodnie. Dodatkowo skorupka jest ok jeśli montujemy ją w hondzie Accord. W volvo (różne modele) jest to niemożliwe że względu na zbyt krótkie pasy bezpieczeństwa (teoretycznie jest to możliwe, ale leci głowa berbecia. Więc to bez sensu skoro nie zapewnia ani bezpieczeństwa, ani wygody).

Gość gość
ja zakupiłam ultralite po spotkaniu z Pawłem Zawitkowski, który udzielał podobno konsultacji przy tworzeniu tego fotela tu znalazłam filmik może pomoże https://www.youtube.com/watch?v=qf-wc3vt3wA. Użytkuje go już ponda 6 mc i sprawdza się bardzo dobrze, mój synuś miał też małą wagę urodzeniową 2230 kg i ten fotel bardzo nam pomógł podczas podróży, widać było że syn nie męczy się w fotelu, główka nie opadał. Dodatkowo bezproblemowo za pomocą adapterów umieszczamy fotel na stelażu naszego wózka anex sport, oba fotel i wózek polecam :) no i waga fotela to duże ułatwienie dla mamy :)

Gość gość
Fotelik tragedia. Moze i lekki i to wszystko. Namowil nas sprzedawca, przestraszyl ze niby w innym moze nam sie dzidzia zakrztusic i umrzec. A mielsmy wybrac maxi cosi! Glowa leci do przodu, probowalismy w roznych samochodach i to samo. Dziecko siedzi prawie w pionie! Moze i jest wkladka dla noworodkow, ale jak rodzisz zima i dziecko ma na sobie kombinezon, to zycze powodzenia, dziecko sie nie miesci. Raczke bardzo ciezko zlozyc, a wypiac ten fotelik z adapterow w wozku, szok!!! Sama nie daje rady, potrzeba dwoch osob i ogromnej sily w dloniach. Nie polecam, taki drogi, maly ma 6 miesiecy i sprzedaje go bo dluzej go nie zdzierze!

Gość shdr
Chyba trochę przesada z tą "tragedią". Nie wiem jak wkładasz dziecko że mu główka leci, ale widocznie coś jest nie tak w jego ułożeniu. Może warto zmienić regulację pasów? Tam jest 2 albo 3 poziomy z tego co pamiętam. Jeśli to przez wkładkę to... trzeba ją wymontować - tak jak sama napisałaś, ona jest dla noworodka. Akurat u nas się sprawdziła, nawet jak junior był w kombinezonie. Co do rączki to nie bardzo rozumiem... wkładasz dziecko, zapinasz pasy i tyle. Gdzie niby ta rączka ma być włożona? Co do adaptera do wózka to tu pełna zgoda, sam się wiele razy namęczyłem żeby wypiąć to ustrojstwo. Rzeczywiście trzeba trochę siły w kciukach. Ja osobiście byłem zadowolony, na tyle że teraz mamy "2" AeroFIX.

Gość baby673
Nie znam tej marki, a sporo fotelikow z mezem przejrzalam. Ostatecznie wybralismy model TINTO z Easy go. Chyba nie mamy na co narzekać, bo fotelik łatwo sie montuje, wozimy corke rowniez tylem do kierunku jazdy bez jakichkolwiek trudnosci. Oprocz tego, ze jest solidnie wykonany to ma rowniez taka specjalne pianke amortyzujaca.

Gość gość
a jaki mogę dostać fotelik z isofix do 800 zł max?

Gość kalaxjna
Testowany w PIMOT Babysafe Westie jest na isofix.

Gość MonikaMonk
Jak junior był młody to wożony był tylko w foteliku montowanym tyłem na przód. Jedyne rozwiązanie dla najmłodszych. Teraz jest starszy i czuje się samodzielny więc używamy Smart Kid Belt. Sam zapina się w pasy. Oczywiście sprawdzamy czy wszystko jest ok ;) Fajne jest to rozwiązanie bo małe i lekkie. Przydatne gdy porusza się po mieście np. taksówkami, które nie zawsze mają odpowiednie foteliki.

Gość miminkakinia
My dla starszaka nie kupowaliśmy już fotelika, tylko takie pasy https://smartkidbelt.com/. Zajmują mniej miejsca i dla nas sa o wiele wygodniejsze, bo można je wszędzie zabrać. Bezpieczne i z atestami a do tego niedrogie.

Gość KikiBoho
Dobry wybór. Oczywiście mówię o Smart Kid Belt ;) co by nie było. Konkurencja kombinuje jakby tu "upokorzyć" (łagodnie mówiąc) tak innowacyjny produkt i robią swoje testy. Metoda iście z podwórka na tych testach. A Smart Kid Belt? Odpowiada spokojnie i rzeczowo. Wystarczy zobaczyć na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=Q8g4eoruO-c Pełen profesjonalizm.

Gość Karin55
Smart Kid Belt użytkuję dla swego pierwszoklasisty w aucie dziadków. Jest to małe poręczne urządzenie, które zapewnia mu komfortową i bezpieczną jazdę. Jestem zniesmaczona działaniem konkurencji i dobrze, że producent zareagował dbając o swe dobre imię.

Gość gość
Nie wiem gdzie jest admin i czemu nie wywalił tych postów o Smart Kid coś tam. Sama również zastanawiam się między Avionautem Pixel (kiedyś Ultralite) a Maxi Cosi Pebble Plus. Zgodnie z OAMTC Pixel ma ciut gorsze parametry jeśli chodzi o uderzenia z przodu i z boku w porównaniu do Maxi Cosi Pebble Plus. W maxi cosi przód 1.2; bok 1.8; w ultralite odpowiednio 1.3 oraz 2.1 (przy czym im niższy wynik tym lepszy).