Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alalala27

Pokrewieństwo,wspólni prapradziadkowie

Polecane posty

Gość alalala27

Hej:) Kocham mężczyznę który jak się okazało jest ze mną spokrewniony w 8 stopniu i czwartej linii. Czyli mamy wspólnych prapradziadków, nasi pradziadkowie byli rodzeństwem, dziadkowie rodzeństwem ciotecznym nasi rodzice (kuzynami?) no i my. Przeżyliśmy szok. Zerwaliśmy na krótki okres. Przeczytałam chyba pół internetu. Sa tu zawarte sprzeczne informacje nawet na forach medycznych. Ogolnie przyjmowane jest to bardzo źle. Raczej jako dewiacja. a myśmy o tym nic nie wiedzieli... :( Było bardzo ciężko. Po przemysleniu problemu postanowiliśmy jednak być razem bo już nie potrafimy bez siebie żyć. Daje mi bardzo dużo wsparcia. Mimo wszystko bardzo boimy się o przyszłych potomków. Spędza nam to sen z powiek. Rodzina to "niby akceptuje", choć czuć w atmosferze niesmak. Ktoś miał podobny problem? Czy sa tu ludzie tacy jak my? Czuje się odmieńcem. Z jednej strony kocham faceta(bedac z nim nie mysle o tym, po prostu jestem szczesliwa) z drugiej strony czuje się "brudna"? Potrzebuję wsparcia...

Gość gość
zbyt dalekie pokrewieństwo, ślub dostaniecie bez problemu a potomstwem nie masz co się martwić

Gość gość
formalnie możecie zawrzeć małżeństwo zdaje się, że nawet w kościele bo jest to już bardzo odległe pokrewieństwo. Nie zastanawiałbym się nad jakimiś problemami niechęci rodziny i własnej bo to nie ma znaczenia bo pokrewieństwo nie jest bliskie i nie jest to kazirodztwo. Natomiast musicie brać pod uwagę potencjalnie większe ryzyko chorób genetycznych u dzieci jeśli takie choroby zdarzały się u was w rodzinie. W zasadzie jak dla mnie jest to jedyna rzecz do rozważenia. Wszelkie niechęci rodzinno-towarzyskie olać.

Gość gość
Nie jestescie kuzynami. Nawet kuzynostwo moze zalozyc rodzine! Nie ma zadnych przeslanek biologicznych przeciwko Waszemu zwiazkowi. Ogarnij sie i badz szczesliwa :)

Gość gość
jeśli są obawy o potomków zgłoście się do poradni genetycznej - jest ich co raz więcej i tyle. Wszelkie rzeczy należy robić rzetelnie, naukowo. I po uzyskaniu porady dowiecie się jak działać. Z miłości i małżeństwa nie rezygnowałbym. Możecie już nigdy się tak wspaniale nie spotkać i nie zakochać.

Gość gość
ślub można brać od powyżej 4 stopnia, więc możecie. Owszem, jest ryzyko jakiś tam wad genetycznych u dzieci, ale w sumie zawsze jest, nawet u niespokrewnionych ludzi

Gość narzeczony cioci
Wszystko bzdury, moja (juz) narzeczona jest teoretycznie dla mnie ciocia, tak jak jej mama dla mojej. Moja babcia i jej prababcia byli siostrami, jednak ze wzgledu na wiek nasze mamy wychowywaly sie jak siostry, z nami bylo tak samo. Ze strony rodziny byl tylko taki problem, zebysmy to brali "napowaznie", dojrzale, zeby to nie byl mlodzienczy wyglup, bo jakby cos nie wypalilo to bylby kwas w rodzinie, teraz wszyscy zadowoleni, zostalismy w rodzinie i jest OK. Ksiadz nas wysmial, nie potrzebujemy zadnego ekstra pozwolenstwa, z czystym sercem udzieli nam sakramentu..