Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaka pomoc finansowa nalezy sie dziecku i mamie ?

Polecane posty

Gość gość

Witam serdecznie :D Za 2 m-ce rodze :D Boje sie ale nie chcialam o tym pisac. Wrocilam do kraju 1 m-c temu. Kiedy i gdzie musze zlozyc papiery w sprawie macierzynskiego ? Czy wiecie czy moge dostac 500 + ? Jakie papiery i do jakiego urzedu trzeba zlozyc ? Jaka pomoc finansowa nalezy sie dziecku i mamie ? Powoli klimatyzuje sie w PL i jeszcze nie ogarniam wszystkiego. Dodam,ze nie mam slubu ze swoim partnerem. Chyba jest to znaczace przy skladaniu papierow o macierzynskie.. ?

Gość gość
Idź do mopsu to się dowiesz

Gość gość
A partner za granicą? Na czarno? Jeśli nie przekraczacie 800zl na osobę w rodzinie to należy się 500 i rodzinne. Oraz dodatek do rodzinnego za urodzenie w wysokości 1000zl. Becikowe 1000 i kosiniakowe (tu nie ma kryteriów musisz być zarejestrowana w Pup) 1000zl więc jeśli założysz wniosek i załapiesz się na wszystko to dostaniesz ładna sumke w pierwszym miesiącu wypłaty. Później 1595/mc ale tak jak pisze nie możesz przekraczać 800zl /osoba. Becikowe dostaniesz bez względu na kryteria. Jeśli partner pracuje za granicą legalnie to wtedy przysługuje ci z tamtego kraju gdzie pracuje.

Gość gość
Zadna. Zapytaj w kraju, w którym siedziałaś do tej pory. Mi nikt nic nie daje i po nic ręki nie wyciągam.

Gość gość
Planuje isc do MOPS-u i UM ale dopiero jutro. Stad moje pyt.na forum. Obydwoje zjechalismy do PL. Byc moze moj partner pojdzie na dniach do pracy...legalnej . Wszystkie dokumenty, do 500 +, macierzynskiego, kosiniakowego sklada sie po narodzinach dziecka czy przed ? Mi becikowe nie nalezy sie bo 1wszy raz ,u lekarza, bylam "grubo" po 10 tyg.ciazy ....

Gość gość
gość dziś Zadna. Zapytaj w kraju, w którym siedziałaś do tej pory. Mi nikt nic nie daje i po nic ręki nie wyciągam. albo prowo albo jestes tak glupi/a ! :P

Gość gość
Gość 12 14 nie jestem autorka ale jesteś głupia strasznie. Nie chcesz nie wyciągaj gul Ci skacze widzę. Założę się że jakby Ci ktoś coś w ogóle chciał dac od tego zacznijmy to byś grabie wyciągala. Nie cierpię tej nagonki. Często ludzie pracując za granicą np poprzez agencje odprowadzają kolosalne podatki od swojej pracy do Polski właśnie. Zamilcz.

Gość gość
Po urodzeniu dziecka idź i wiadomo im szybciej tym lepiej. Musisz jednak mieć na uwadze że gdy partner wyjedzie za granicę do legalnej pracy (tam zarejestrowany czy w pl?) to należeć będzie Ci się tysiąc zł zasiłku rodzicielskiego jeśli będziesz zarejestrowana w urzędzie pracy. Pracując za granicą pewnie nie załapiesz się z jego zarobkami na rodzinne i pięćset plus. Teraz nie działa to już ani w jedną ani w druga. Bo pisząc w dokumentach że tworzycie rodzinę musisz podać jego dochody Niektorzy celowo mówili że nie są razem i dogadali się co do alimentow ale wprowadzili zmiany że musisz donieść wyrok o alimenty.

Gość gość
Wiecie, kazdy grosz sie przyda...wiadomo. Moglam zostac w NL,tam dostac macierzynskie (o wiele wieksze niz w PL) i pozniej zjechac do PL ale zapalnowalismy,ze przed porodem zjedziemy do PL i zostaniemy w kraju. Tam bym byla sama z facetem a w PL mam rodzine,ktora w kazdej chwili pomoze mi przy opiece dziecka.Jest to Nasze 1wsze dziecko...bardzo dlugo wyczekiwane :D Moj facet w PL szuka pracy i byc moze ,wnet pojdzie do pracy :D Mam cicha nadz.ze sie uda . Wiadomo, beda to mniejsze pieniadze niz w NL ale "lepszy rydz niz nic " . Jestem zarejestrowana w Urzedzie Pracy.

Gość gość
Żeby mieć kosiniakowe, nie musisz być zarejestrowana w Urzędzie Pracy, po prostu nie możesz mieć praw do zasiłku macierzyńskiego z żadnego źródła. To świadczenie jest niezależne od dochodów więc dostaniesz. Do becikowego również jest kryterium dochodowe, zresztą sama piszesz że się nie łapiesz. Do zasiłku rodzinnego kryterium to ok. 650 zł na osobę w rodzinie, więc również się nie łapiesz, dodatek z tytułu urodzenia dziecka przysługuje osobom które mają zasiłek przyznany. Do 500+ kryterium, przy zdrowym dziecku, to faktycznie 800 zł, ale po pierwsze- kosiniakowe liczy się jako dochód, po drugie- zakładam że tata dziecka jednak zarabia więcej niż 2400. Poza tym z tego co piszesz można wywnioskować że nie macie stałej pracy, trzeba udowadniać zmiany dochodów- bo biorą obecnie te z 2015, ale jak nastąpiła zmiana w kolejnym roku to masz to udowodnić tysiącem papierów, a jak obecnie jest jeszcze inaczej to również. Jak do tego dochodzi praca za granicą to już w ogóle robi się cyrk... szybko się odechciewa.

Gość gość
gość dziś --- dziekuje za tak przejrzystą informacje :D Dostalam zasilek dla bezrobotnych i moga tez to brac pod uwage....no nie wiem.....dowiem sie w MOPS-ie ,UM :) i gość dziś --- jeszcze raz, bardzo Tobie dziekuje za cenne informacje !!! :D

Gość gość
Obydwoje mielismy stala prace ale poza PL. Tutaj ja nie pracuje a moj facet szuka pracy,ktora ,byc moze dostanie. Na poczatku,podobno, ma dostac nie cale 2 tys.zl. Nie mieszkamy w duzym miescie takze wynagrodzenie tez nie jest takie jak.np.w Warszawie, Krakowie. PS.W 2015 roku nie mielismy stalej pracy

Gość gość
Macierzyński w Nl? hahaha, dobre

Gość gość
W NL przysluguje minimum 16 tyg. urlopu macierzynskiego ! :P

Gość gość
Po czym wracasz do pracy, zrobiliście głupote skoro oboje teraz siedzicie bez pracy, tu dostałabys pieniądze z balastingu i svb, partner by pracował i skromnie bo skromnie, ale dalibyscie radę. Pomoc przy dziecku- 2 dorosłych ludzi do jednego niemowlaka to mało?

Gość gość
Autorko, możesz jeszcze zapytać w mopsie o zasiłek rodzinny. To coś koło 100zł co miesiąc.

Gość gość
Ty bedziesz miec maciezynske z Nl?czy nie?

Gość gość
gość dziś - wiem,wiem......zdaje sobie z tego sprawe.....teraz to moge gdybac.....wrocilismy i teraz tego sie trzymam. Moze by bylo lepiej jak bysmy zostali a moze nie.....wg.wyliczen finansowych taniej bedzie zyc w PL. Mam na mysli Nasze oszczednosci.Tam by szybciej poszly....... Wrocila bym do pracy po np.pol roku a prace mialam od 6h. do 18 h.czyli wstawalam o 4 a w domu bylam po 19 i tak codziennie.......wiem,prace mozna zmienic ale godz. sa podobne w innych miejscach pracy.... Poki co ja nie mam pracy , z wiadomego powodu. Moj facet ,moze dostanie prace....wiem,wiem MOZE ale...jest szansa i to duza :) Co ma byc to bedzie..............

Gość gość
Nie,nie bede miala z NL bo mnie tam nie ma a rodze za 2 m-ce....musze byc na miejscu aby dostac macierzynskie

Gość gość
Nie jest ważne że nie mieliście stałej pracy tylko ogólnie wszelkie dochody. Brak stałej pracy utrudnia to o tyle że każdy jeden dochód musicie udokumentować- jeśli to praca dorywcza/sezonowa musicie mieć rozliczenie podatkowe, albo umowę z rozwiązaniem, ja dawałam właśnie z pracy zagranicznej i i tak musiałam pisać oświadczenie że innych dochodów z tego tytułu nie miałam, cyrk na kółkach. I tak z każdym jednym dochodem, a że co roku inaczej, to musiałam rok po roku udowadniać. Jakbym nie potrzebowała to bym szybko sobie odpuściła, najgorsze że kompletowałam dokumenty zgodnie z informacjami ze strony UM,bo u nas UM daje zasiłku rodzinne, pani przy przyjmowaniu wniosku sprawdziła i potwierdziła że jest ok, jedno oświadczenie musiałam dopisać, a i tak potem wezwanie o uzupełnienie dokumentów i np. udowadnianie że jakiś dochód 2 lata temu to był zasiłek dla bezrobotnych, a mąż rozwiązał umowę z poprzedniego roku...

Gość gość
Autorko nie tłumacz się tym babsztylom co zasiłku nie mają. Skoro nie mają znaczy to że im się powodzi świetnie, jeśli przekraczają dochód o 20zl np to gul skacze że ty masz a one nie. Nie wiem jak człowiek człowiekowi może takie coś pisać.

Gość gość
Miałam na myśli ta Panią z 12cos

Gość gość
Co za kraj? Wszyscy się znają na tym jak wyciągać pieniądze z MOPS, oszukiwać przy podatkach, a nikt nie potrafi uczciwie pracować. Żałosne.

Gość gość
***gość dziś - hehehe nie ma to jak papierkowa robota w Polsce :P ...az glowa mala :/ Ja mam jarography, umowy .PIT-y z US. Zobaczymy co mi powiedza w MOPS-ie, UM. ***gość dziś - niby nie musze sie tlumaczyc ale denerwuje mnie sugerowanie czegos czego nie zrobilam i nie robie. Dziekuje za mile slowa :D ***gość dziś - "Co za kraj? Wszyscy się znają na tym jak wyciągać pieniądze z MOPS, oszukiwać przy podatkach, a nikt nie potrafi uczciwie pracować. Żałosne." hehehehe.....ale o kim Ty piszesz ? O sobie? Swoich znajomych ? O kims ze swojej rodziny?.......

Gość gość
Witam dostała Pani kosiniakowe?

Gość gość
Czy zeby dostac zasilek wychowawczy potrzeba podawac dochody faceta jak nie ma sie slubu? Czy na wychowawczym moge liczyc na jakiekolwiek pieniadze?

Gość gość
Szukam osób, które chcą sobie dorobić kilka lub kilkanascie stówek przy komputerze. Sam zarobiłem taką kwotę Chcę się podzielić z Tobą tą wiedzą która pozwoli Ci tyle zarobić lub więcej ☑ Bez Inwestycji ☑ Bez Polecania ☑ Bez Sprzedaży ☑ Bez Doświadczenia Zapisz się za pomocą mojej strony poniżej a ja Ci wszystko wytłumacze i podam szczegóły Zobacz jak łatwo możesz zarobić od 1400zł Sam zarobiłem taką kwotę jaka jest widoczna na zdjęciu. Chcę się podzielić z Tobą tą wiedzą która pozwoli Ci tyle zarobić lub więcej ☑ Bez Inwestycji ☑ Bez Polecania ☑ Bez Sprzedaży ☑ Bez Doświadczenia Zapisz się za pomocą mojej strony poniżej a ja Ci wszystko wytłumacze i podam szczegóły http://lukaszpawlowski.getleads.pl/jakzarobic/